Objavte Región Gron- neznámy klenot Pohronia

Kde sa tento región nachádza? Len hodinu a pol autom z Bratislavy, 45 minút od Banskej Bystrice či pol hodinu od Banskej Štiavnice. Región GRON – územie stredného Pohronia vymedzujú mestá Nová Baňa, Žarnovica a Žiar nad Hronom a okolité obce. Spoznajte turistické trasy bez zástupov turistov, objavte bohatú históriu Pohronskej hradnej cesty, slovenské i európske unikáty či vesmír vo hvezdárni a planetáriu.

16.12.2022 00:00
OOCR , pr, nepouzivat Foto:
Kláštor Hronský Beňadik

TURISTIKA NA STREDNOM POHRONÍ

Pohoria Vtáčnik, Štiavnické vrchy a Pohronský Inovec – tri pohoria, v ktorých na území stredného Pohronia nájdete množstvo značených turistických trás rôznej náročnosti. Pohorie Vtáčnik zastupuje jeho rovnomenný najvyšší vrch (1346 m n.m.) a patrí medzi náročnejšie turistické ciele. Vtáčnik je navštevovaný počas celého roka a v zime je aj cieľom skialpinistov. Túru môžete začať v obci Kľak alebo v Ostrom Grúni. Obce sú známe tragickými udalosťami z 2. sv. vojny – počas tzv. Krvavej nedele boli vypálené a mnohí obyvatelia vyvraždení.

Vrch Vtáčnik Foto: OOCR
OOCR, pr, nepouzivat Vrch Vtáčnik

V Štiavnických vrchoch sa nad obcou Brehy vypína menej známy vrch Hulín. Ponúka mierne náročnú turistiku cez lesy so starými stromami a nádhernými výhľadmi na dolinu Hrona. Cesta späť vedie lokalitou Šlosberg, ktorá ukrýva stopy po stredovekej banskej činnosti – pingy, ryhy, štôlne. Najzachovalejšou štôlňou je Johann De Deo, dostupná je však len na vlastnú zodpovednosť. Pri obci Hliník nad Hronom sa nachádza vrch Kečka nad Bralcami – trasa vedúca na jej vrchol je prirovnávaná k túram v Slovenskom raji. Cestou na vrchol vás čakajú rebríky, strmé stúpania pomedzi skaly, výhľady zo skál i skalná brána. Ak máte do Slovenského raja ďaleko, príďte sem.

Vrch Hulín pri obci Brehy Foto: OORC
OOCR, pr, nepouzivat Vrch Hulín pri obci Brehy

Pohronský Inovec zastupujú dve nenáročné túry – najvyšší vrch pohoria Veľký Inovec a vrch Vojšín. Najkratšia trasa na Veľký Inovec, vhodná aj pre deti, sa začína pri stredisku a penzióne Drozdovo. V zime funguje ako lyžiarske stredisko, ktoré disponuje 3 vlekmi typu Poma a ponúka upravované zjazdovky s umelým zasnežovaním a večerným lyžovaním. K dispozícii je bufet, lyžiarska škola i požičovňa lyží. V lete sa areál mení na unikátny bike park s viacerými single trailmi, na ktoré sa vyveziete spolu s bicyklom lyžiarskym vlekom. Trasa na vrch Veľký Inovec vedie lesom i širokými lúkami a pod vrcholom nájdete aj chatu s možnosťou občerstvenia.

Vrch Vojšín Foto: OOCR
OOCR, pr, nepouzivat Vrch Vojšín

Na vrch Vojšín sa najľahšie dostanete z obce Malá Lehota. Pod vrcholom sa rozprestiera rozľahlá planina pokrytá lúčnym porastom s výhľadmi na okolité štále – tunajší typický roztrúsený spôsob osídlenia. Dlhšia túra vás čaká, ak sa na Vojšín vyberiete po rovnomennom náučnom chodníku. Ten začína v Starej Hute a končí pri Andezitovom kamennom mori v Malej Lehote.

POHRONSKÁ HRADNÁ CESTA

Pohronská hradná cesta zahŕňa 16 zastávok, tvoria ju hrady a ďalšie historické objekty ležiace popri rieke Hron od Hronského Beňadika po Zvolen. Hrady kedysi plnili strážnu, správnu a signalizačnú funkciu na ceste vedúcej do bohatých banských miest. Dnes je to zážitková turistická cesta, kde je väčšina objektov dostupná celoročne v rámci nenáročných turistických trás. Hrady Revište a Šášov „zdoláte“ doslova za pár minút aj s malými deťmi.

Hrad Revište Foto: OOCR
OOCR, pr, nepouzivat Hrad Revište

Počas sezóny sa tu konajú rôzne podujatia (Šášovské hradné hry, Glgáč – Stretnutie hrnčiarov na hrade Revište) či komentované prehliadky. Príjemné vychádzky ponúkajú zaniknuté hrady Breznica (obec Tekovská Breznica), Rudno (Rudno nad Hronom) a Teplica (Sklené Teplice). Na vašu návštevu čaká aj druhý najstarší kláštor na území Slovenska v Hronskom Beňadiku (prvá zmienka z r. 1075) s gotickou katedrálou, kde je uložená vzácna relikvia Kristovej Krvi, ktorú kláštoru venoval kráľ Matej Korvín.

ČO NÁJDETE LEN NA STREDNOM POHRONÍ

Možno neviete, že v meste Žarnovica sa nachádza jediný plochodrážny štadión na Slovensku. Od svojho vzniku v roku 1953 bola dejiskom 31 podujatí majstrovstiev sveta, či Európy a európskych pohárov i najstarších pretekov plochej dráhy – Zlatá Prilba SNP. O údržbu dráhy a organizovanie väčšiny podujatí sa od roku 2011 starajú dobrovoľníci zo združenia Speedway Club Žarnovica. Vyrástol tu aj jeden zo zakladateľov združenia – dnes náš najúspešnejší plochodrážnik Martin Vaculík.

Plochá dráha Žarnovica Foto: OOCR
OOCR Plocha draha Zarnovica 1 Plochá dráha Žarnovica

Európskym unikátom – jaskynným parným kúpeľom Parenica sa pýšia Kúpele Sklené Teplice, ktoré sú jednými z najstarších na Slovensku. V travertínovej skale termálna voda v priebehu vekov vymodelovala jaskyňu, v ktorej možno absolvovať kúpeľ vo vode s teplotou až 42°C. Množstvo prospešných minerálov obsiahnutých vo vode priaznivo vplýva na nervové ústrojenstvo a pohybový aparát. Kúpele môžete navštíviť ako pacient i ako samoplatca v rámci wellness pobytov. Jednorazové vstupy do kúpeľu Márie Terézie, Banského kúpeľa či do spomínanej Parenice dobre padne napríklad po turistike či len tak na zohriatie a uvoľnenie.

Parenica kúpele Sklené Teplice Foto: OOCR
OOCR, pr, nepouzivat Parenica kúpele Sklené Teplice

Putikov vŕšok – najmladšia sopka na Slovensku i v strednej Európe leží pri obci Tekovská Breznica. Z obce sa naň dostanete neznačeným chodníkom, ktorý vedie okolo 26 metrov dlhej jaskyne Sézam – prieduchu sopky, ktorým pri výbuchu unikali plyny. Okolo nej nájdete červené sopečné kamene, ktoré sú pórovité a veľmi ľahké. Na vrchole je možné vidieť zreteľné obrysy niekdajšieho krátera. Expozíciu venovanú Putikovmu vŕšku nájdete v Pohronskom múzeu v Novej Bani.

Vesmír a jeho záhady najlepšie objavíte v Krajskej hvezdárni a planetáriu M. Hella v Žiari nad Hronom . Jeho programy sú zamerané na detského i dospelého návštevníka. Na úvod sa premieta film s astronomickou tematikou vo Hviezdnej sále, ktorý je v rozlíšení 4K a v režime fulldome. Po skončení filmu prevedie skúsený lektor účastníkov pestrým svetom súhvezdí na oblohe. Ak je priaznivé počasie, v ďalšom programe návštevníci pozorujú oblohu prostredníctvom astronomickej techniky. Viac informácií o ponuke planetária nájdete na stránke www.planetarium.sk

Planetárium M. Hella v Žiari nad Hronom Foto: OOCR
OOCR, pr, nepouzivat Planetárium M. Hella v Žiari nad Hronom

Ďalšie informácie o Regióne GRON nájdete na www.regiongron.sk, na Facebooku a Instagrame.

Marketingová aktivita bola realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

OOCR, GRON, pr, nepouzivat
MDVSR logo
logo Slovakia travel SK
Planetárium M.Hella v Žiari nad Hronom
Kúpele Sklené Teplice
+5Vrch Hulín pri obci Brehy
chyba