Kam na zimnú dovolenku? V regióne STREDNÉ SLOVENSKO vás čaká ponuka mrazivých zážitkov

Región Stredné Slovensko je bohatý na možnosti trávenia voľného času aj počas zimných mesiacov. Profesionálne upravené zjazdové svahy a bežecké trate, skialpinistické lokality, SKIBUSY, svetové podujatia, wellness centrá či špičkové ubytovacie zariadenia sú zárukou pestrej ponuky zimných zážitkov. Presvedčte sa na vlastnej koži a zažite zimnú dovolenku v srdci Slovenska!

14.12.2022 00:00
Park Snow Donovaly, pr, nepouzivat Foto:
Park Snow Donovaly

V týchto lokalitách si zimu užijete naplno a dosýta

Donovaly patria k najnavštevo­vanejším strediskám zimných športov v regióne. Ak patríte medzi milovníkov lyžovania a snowboardovania, adrenalín si doplníte na kvalitne upravených zjazdovkách PARK SNOW Donovaly. Na vrcholky svahov sa vyveziete pomocou kombinovanej 6 sedačkovej lanovky s 8– miestnou kabínou TELEMIX Nová Hoľa, 4-sedačkovej lanovke Buly Expres Zahradište alebo 14 vlekov. Na výber budete mať až z 19 zjazdových tratí rôznej obťažnosti. Prvé kroky na lyžiach zdolajú vaše ratolesti v PATTY SKI Funpark s animačným programom a nespočetnými možnosťami zábavy, hier a súťaží.

Park Snow Donovaly- Nová Hoľa Foto: OOCR
Donovaly, pr, nepouzivat Park Snow Donovaly- Nová Hoľa

Doprajte si neobmedzenú lyžovačku v PARK SNOW s nekonečnou sezónkou. Okrem toho, že je platná počas celej zimnej sezóny vrátane večerného lyžovania a vstupu na skialpové trate prináša výhody parkovania zdarma a zľavy na konzumné v baroch a reštauráciách vo výške 15%. Nekonečnú sezónku si môžete zakúpiť v predpredaji na www.parksnow.sk.

Na Donovaloch si zašportujú aj nadšenci bežeckého lyžovania. K dispozícii majú na výber 5 rôznych trás, z toho 2 okruhy. Medzi obľúbené trasy patrí Donovaly – Šachtičky a okruhy Polianka a Močiare. Celková dĺžka pravidelne upravovaných bežeckých trás je viac ako 30 km!

Lyžiarske zážitky môžete načerpať aj v Horskom stredisku Šachtičky, ktoré je vzdialené od centra mesta Banská Bystrica len 10 km. Stredisko ponúka 6 vlekov a 7 tratí rôznej náročnosti vhodnými pre rekreačné a profesionálne lyžovanie. Energiu po športových zážitkoch vám odporúčame načerpať v hoteli Šachtička, ktorý je vzdialený len pár metrov od zjazdovky. Gastronomické zážitky vám sprostredkuje uznávaný šéfkuchár Andrej Róth. Šachtičky sú tiež obľúbenou lokalitou pre bežkárov. Kvalitne upravené trate sú výsledkom príprav počas letnej a jesennej sezóny. Na bežkách si budete môcť užiť okruh okolo Jelenskej Skaly.

Lyžiarske stredisko Šachtičky Foto: OOCR
OOCR, Sachticky, pr, nepouzivat Lyžiarske stredisko Šachtičky

V regióne Stredné Slovensko si môžete vybrať aj z týchto pravidelne upravovaných bežkárskych tratí: Králiky – Chata nad Tajovom – Kordíky, Králiky – Horné Pršany, Sedlo Malý Šturec – Nad Túfnou či okruh okolo jazierka na Plážovom kúpalisku priamo v centre Banskej Bystrice.

Z TOP stredísk zimných športov regiónu Stredné Slovensko určite nemôžete vynechať Skalka arenu pri Kremnici. Počas zimy vám budú k dispozícii staré aj nové vleky a 8 zjazdoviek s maximálnu nadmorskou výškou 1005 m.n.m. Okrem klasického zjazdového lyžovania Skalka očarí aj vyznávačov bežkovania. Techniku si natrénujete na neuveriteľných 130 km bežeckých tratí. Začiatkom marca (4 – 5.3.) vám odporúčame navštíviť jubilejný 50. ročník Bielej stopy spolu s MAJSTROVSTVAMI EURÓPY v rámci série medzinárodných maratónskych behov na lyžiach Euroloppet.

Skalka Foto: OOCR
OOCR Skalka - bezkovanie Skalka

Zabudnite na preplnené parkoviská

Región Stredné Slovensko vám aj tento rok prináša možnosť ekologickej a ekonomickej jazdy SKIBUSMI do lyžiarskych stredísk z Banskej Bystrice na Donovaly, Šachtičky a z Kremnice na Skalku. SKIBUS na Šachtičky bude premávať 2× denne počas víkendov, sviatkov a školských prázdnin v termíne od 2. januára do 19. marca. Na večernú lyžovačku sa môžete zviesť SKIBUSOM na Donovaly, kt. bude v prevádzke raz denne od stredy do soboty v termíne od 4. januára do 18. marca. SKIBUS Kremnica – Skalka bude premávať až 4 x denne v soboty, nedele a cez školské prázdniny od 25. decembra až do 11. apríla. Detailné časy odchodov nájdete tu.

OOCR skibus, pr, nepouzivat

Kvalitné služby nájdete aj v menších rodinných strediskách

Lyžovačku ako stvorenú pre rodiny s deťmi zažijete v lyžiarskom stredisku SKI Králiky, ktoré nájdete v krásnej prírodnej scenérii v pohorí Kremnických vrchov. Stredisko ponúka návštevníkom 4 zjazdovky ľahkej obťažnosti s celkovou dĺžkou 2330 m. V Starohorských vrchoch si zalyžujete v stredisku Selce – Čachovo. Celková dĺžka zjazdoviek je 1,5 km z toho 30% je ľahkých tratí a 70% stredne ťažkých tratí. V blízkosti vlekov je k dispozícii aj prírodné klzisko. Ďalším tipom je stredisko Podkonice – Pleše, kde sa lyžuje výhradne na prírodnom snehu. K dispozícii budete mať 800 m dlhý lyžiarsky vlek s viacerými zjazdovými traťami. V okolí strediska sa nachádza tiež bežkárska trasa v dĺžke 9 km.

Nemali by ste vynechať

Do popredia sa stále viac dostáva aj skialpové lyžovanie. Obľúbeným vrchom na zdolanie je Krížna, ktorá za odmenu ponúka dychberúce výhľady na hrebeň Nízkych Tatier. Prvé kroky na skialpových lyžiach vám odporúčame našlapať v menej náročnom teréne na Donovaloch alebo v horskom stredisku Šachtičky.

Ak sa radíte medzi otužilcov, určite navštívte jazero pri horskom stredisku Šachtičky. Stuhnutú krv v žilách si následne môžete ohriať v samoobslužnej privátnej saune s nádherným výhľadom na brehu jazera. Medzi ďalšie lokality patrí jazierko pri Harmaneckej jaskyni alebo v Tureckej, časť Salašky.

Viac informácii o zimných zážitkoch a detailný grafikon SKIBUSOV nájdete na webe www.centralslovakia.eu. Región Stredné Slovensko je Radosť spoznávať! Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Logotyp Stredne Slovensko, pr, nepouzivat
MDVSR logo
logo Slovakia travel SK
chyba