Slováci sa rozcestovali – čo však podceňujú?

Podľa údajov Štatistického úradu si minulý rok odriekla letnú dovolenku viac ako polovica obyvateľov Slovenska. Tento rok sa však situácia obrátila a odhaduje sa, že počet ľudí, ktorí sa vybrali a ešte vyberú na dovolenku do zahraničia či na Slovensku, dosiahne úroveň pred pandémiou.

09.08.2022 00:00
kooperativa, pr nepouzivat Foto:
Rastúce ceny pohonných hmôt nútia Slovákov prehodnotiť cestu autami do zahraničia a voliť skôr dovolenky na kratšie vzdialenosti doma.

Na jednej strane nás ženie vycestovať efekt dlho očakávaného uvoľnenia opatrení a túžba dopriať si po vyše dvoch rokoch zaslúžený oddych. Na strane druhej nás však núti siahnuť hlbšie do vrecka najvyšší rast cien za ostatné dekády. Aj to je dôvod, prečo mnohým rodinám vychádza ako najlepšie riešenie tráviť dovolenku doma na Slovensku.

Podľa údajov slovenskej organizácie na podporu cestovného ruchu, ktoré prezentovala pred začiatkom letnej sezóny – polovica z tých, ktorí sú rozhodnutí tento rok cestovať, preferujú dovolenku na Slovensku. A to nielen pri kratších pobytoch, ale aj pri dovolenkách nad päť dní. Má to bezpečnostné aj ekonomické dôvody. Práve rastúce ceny pohonných hmôt nútia prehodnotiť cestu autami do zahraničia a voliť skôr kratšie vzdialenosti doma. Aj slovenskí hotelieri upozorňujú, že tunajšie pobyty nemusia ísť v porovnaní s dovolenkou pri mori výrazne do peňazí, a to aj vďaka možnosti uplatniť si rekreačné poukazy.

Podľa údajov Eurostatu z roku 2018 sú Slováci... Foto: freepik
kooperativa, pr nepouzivat Podľa údajov Eurostatu z roku 2018 sú Slováci spomedzi krajín EÚ najväčšími milovníkmi hôr.

Holdujeme aktívnemu oddychu v našej prírode

Slováci v rámci trávenia voľných dní preferujú dlhodobo jednoznačne horskú turistiku. Podľa údajov Eurostatu z roku 2018 sme spomedzi krajín EÚ najväčšími milovníkmi hôr – Slovensko je totiž jednotkou v horskej turistike, ktorej sa venujeme jeden a viac dní. V horách končí štatisticky náš každý štvrtý výlet.

Naše prírodné bohatstvo a rozvoj domáceho turizmu a infraštruktúry ponúka stále viac možností na dovolenku spojenú nielen s horskou turistikou, ale aj ďalšími formami aktívneho oddychu. Viacdňové výlety na bicykloch vďaka novým cyklotrasám, pribúdajúcim trailom v lesoch, adrenalínové zážitky na slovenských jazerách a vodných tokoch umožňujú vybiť si nahromadenú energiu pri sedavom zamestnaní či v škole.

Zabúdame na domáce cestovné poistenie

Častejší pobyt v slovenskej prírode však prináša aj prirodzene vyššie riziko letných úrazov a problémov, ktoré môžu počas dovolenky nastať. „Slováci si ešte stále nezvykli pravidelne uzatvárať domáce cestovné poistenie pri dovolenkách na Slovensku, čím toto riešenie v porovnaní s poistením pri cestách do zahraničia stále zaostáva,“ uvádza hovorkyňa poisťovne KOOPERATIVA Silvia Nosková Illášová.

Podľa údajov z poisťovní si pri dovolenke na Slovensku spájame pojem poistenie len s obavami z ľahšieho či vážnejšieho zranenia vo vysokohorskom prostredí, kedy by bolo potrebné volať pomoc horskej služby. „Zásah vrtuľníkom je už štandardnou súčasťou poistenia na hory. Vidíme však, že dnes omnoho pravidelnejšie vyrážajú do prírody aj cyklisti, bežci, lyžiari, čím sa prirodzene citeľne zvyšuje pravdepodobnosť rizika, že nastanú nejaké komplikácie, vyžadujúce odbornú pomoc,“ hovorí zástupkyňa Kooperativy.

Defekt, poruchu, nehodu či krádež bicykla vám... Foto: freepik
kooperativa, pr nepouzivat Defekt, poruchu, nehodu či krádež bicykla vám pomôže vybaviť v rámci cestovného poistenia na Slovensku asistenčná služba.

Poisťovňa KOOPERATIVA patrí medzi prvé, ktoré práve v reakcii na nárast záujmu o aktívne trávenie dovolenky na Slovensku priniesla aj možnosť ďalších pripoistení. Tie pokryjú popri už spomínanom zásahu horskej záchrannej služby aj ďalšie, bežne vylúčené rizikové športy, vrátane tých súťažne vykonávaných, a pribudla aj nová služba cykloasistencie v telefóne.

„Tá sa obzvlášť zíde, ak sa chystáte na dlhé cyklovýlety, alebo sa venujete horskej cyklistike. Defekt, poruchu, nehodu či krádež bicykla pomôže klientom vybaviť po zavolaní na linku asistenčná služba. Cykloasistencia pomôže aj tým, ktorí jazdia na elektro bicykloch a dokonca aj na elektro kolobežkách,“ približuje Silvia Nosková Illášová a dopĺňa, že samozrejmosťou, na ktorú majú klienti pri cestovom poistení Objavuj Slovensko v prípade nepríjemných situácií nárok, je aj je krytie úrazu, straty či ukradnutia batožiny, zodpovednosti za škodu alebo storna zájazdu.

Poistenie ako služby počas dovolenky

„Našimi riešeniami a komunikáciou s klientmi sa snažíme zdôrazňovať, že moderné poistenie, a to sa týka aj toho na cesty, už nie je iba o krytí život ohrozujúcich rizík. Chceme byť univerzálnym partnerom uľahčujúcim život klientov praktickými službami aj v bežných situáciách,“ zdôrazňuje Silvia Nosková Illášová. Práve asistenčné služby, o ktoré KOOPERATIVA rozšírila pred tohtoročnou letnou sezónou svoje produkty cestovného aj životného poistenia, sú toho dôkazom.

Súčasťou zahraničného cestovného poistenia je napríklad aj dopravná asistencia špeciálne pre letecké dovolenky, ktorá za nich overí a následne sprocesuje nárok na úplnú alebo čiastkovú refundáciu v prípade zmeškaného letu. Telefonická dopravná asistencia tiež pomôže nájsť alternatívne spoje zrušeného vlaku či autobusu v cudzine. Každodenným pomocníkom nielen počas dovolenky môže byť aj Linka zdravia, cez ktorú môžu klienti konzultovať akékoľvek zdravotné komplikácie a otázky s lekármi na Slovensku. Môžu na ňu volať kedykoľvek a bezplatne, stačí mať uzavreté životné poistenie od Kooperativy.

Zásah horskej záchrannej služby je už... Foto: freepik
kooperativa, pr nepouzivat Zásah horskej záchrannej služby je už štandardnou súčasťou poistenia na hory.
chyba