Dolný Zemplín v lete priláka vášnivých turistov aj milovníkov vodných športov

Keď more, tak Šírava. Aj takýmto mottom sa riadi región Dolný Zemplín, ktorý návštevníkov očarí krásnou prírodou, lokálnymi vínami a druhou najväčšou vodnou nádržou na Slovensku.

27.07.2022 00:00
OOCR zemplin, pr, nepouzivat

Návštevníci z celého Slovenska, ale aj z okolitých krajín, každoročne prichádzajú na Dolný Zemplín, kde ich čaká množstvo zážitkov. Najväčším lákadlom tohto regiónu je nepochybne Zemplínska šírava, vodná nádrž ako stvorená na kúpanie, oddych na pláži, ale aj adrenalínové vyžitie.

Na hladine Zemplínskej šíravy uvidíte počas leta výletnú loď, motorové člny, vodné bicykle aj čoraz populárnejšie paddleboardy, ktoré si môžete na vyhľadávanej Medvedej hore vyskúšať aj vy. Po dni plnom dobrodružstiev stačí zakotviť v kempe v obci Klokočov a pod stanom si naplánovať ďalšie prázdninové dni.

OOCR zemplin, pr, nepouzivat

Dolný Zemplín je relatívne malý región, vďaka čomu je všetko blízko. Aj obľúbené Morské oko, jedno z najkrajších a zároveň najväčších prírodných jazier našej krajiny, leží iba pár kilometrov od Zemplínskej šíravy. Z Morského oka vedie viacero turistických chodníkov, ktorými sa dostanete napríklad na Sninský kameň alebo do iných kútov Vihorlatských vrchov.

OOCR zemplin, pr, nepouzivat

Počas potuliek Dolným Zemplínom nevynechajte ani drevené kostolíky v Ruskej Bystrej a Inovci. Prvý menovaný je dokonca od roku 2008 je zapísaný aj v zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

OOCR zemplin, pr, nepouzivat

Od kostolíkov je to už iba na skok k bývalému lomu v obci Beňatina, ktorý vám vyrazí dych priezračne tyrkysovou vodnou hladinou. Adrenalínoví nadšenci si prídu na svoje vďaka novej atrakcii v podobe zipline, ktorá vedie priamo ponad vodnú plochu lomu a poriadne preverí vašu odvahu.

OOCR zemplin, pr, nepouzivat

Krásne výhľady si na vás počkajú aj v blízkosti Zemplínskej šíravy. Výstup k zrúcaninám kostolíka pod Senderovom je nenáročný a odmení sa vám výhľadom na šíru Šíravu.

OOCR zemplin, pr, nepouzivat

O niečo náročnejšia je túra k Vinianskemu hradu, ktorá vedie pokojným dubovým lesom a privedie vás k zrúcanine gotického hradu z 13. storočia.

OOCR zemplin, pr, nepouzivat

Nestihli ste počas svojho výletu na Dolnom Zemplíne všetko, čo ste plánovali? Vráťte sa v jeseni, ale pokojne aj v zime. Dolný Zemplín si vás získa v každom ročnom období.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

MDVSR logo
logo Slovakia travel SK
chyba