NBS – Múzeum mincí a medailí Kremnica

Múzeum mincí a medailí sa nachádza priamo v historickom centre mesta Kremnica. Je jedinečné špecializované numizmatické múzeum na Slovensku, ktoré spravuje bohatý a rôznorodý zbierkový fond, v ktorom nechýbajú vzácne exponáty z oblasti numizmatiky, medailérstva, regionálnej histórie a výtvarného umenia. Patrí medzi najstaršie múzeá na Slovensku, založené bolo v roku 1890.

20.07.2022 00:00
NBS-MMM Kremnica Pohlad z veze Kostola sv....

Erudovaný prehľad o histórii peňazí na Slovensku a kultúrne bohatstvo ukryté v unikátnych zbierkových predmetoch sprístupňuje širokej verejnosti vo svojich štyroch stálych expozíciách:

  • Numizmaticko-historická expozícia Líce a rub peňazí – Peniaze a medailérstvo v dejinách Slovenska predstavuje históriu a vývoj platobných prostriedkov na Slovensku od najstarších čias až po súčasné mince a bankovky, ako aj komplexné dejiny medailérstva, často prostredníctvom vzácnych exponátov. Ako súčasť expozície je predstavená história mesta Kremnica, slávneho kremnického baníctva, hutníctva a jedinečnej mincovne, ktorá je nepretržite činná už takmer 700 rokov. V unikátnom, do andezitu ručne vytesanom spodnom suteréne expozície sú nainštalované jednotlivé typy historických banských štôlní od najstarších čias až po súčasnosť.
NBS-MMM Kremnica expozicia Lice a rub penazi
  • Mestský hrad svojím architektonickým riešením predstavuje ojedinelú pamiatku stredovekého osídlenia a fortifikácie. Je to komplex stredovekých stavieb zo 14. – 15. storočia (karner, banícka bašta, severná veža, hodinová veža, radnica). Dominantou areálu je Kostol sv. Kataríny s renesančnou vežou, ktorá poskytuje veľkolepú vyhliadku na panorámu starobylého mesta a jeho okolia.
NBS-MMM Kremnica Pohlad na Mestsky hrad a morovy stlp sv. Trojice
  • Zábavné, ľúbostné, poučné, či odzrkadľujúce súdobý život sú motívy maľované na streleckých terčoch vystavených v Meštianskom dome, v ktorom sa zároveň odohráva príbeh z dejín kremnického meštianskeho streleckého spolku. Múzejná kolekcia 138 zreštaurovaných a zdigitalizovaných maľovaných terčov z rokov 1837 – 1896, ktorá je treťou najväčšou zbierkou na Slovensku a dokumentácia voľného času s nimi súvisiaca je bezpochyby Strela jasná okovaná! Terče a príbehy na nich sprostredkovávajú dejiny kremnického streleckého spolku a jeho členov, ktorých pôsobenie a aktivity zasadzujú do širších historicko-spoločenských kontextov. Atraktívna inštalácia, súhra osobitého architektonického priestoru, svetla a zvuku ponúkne návštevníkom nevšedný zážitok a silnú emóciu.
NBS-MMM Kremnica vystava Strela jasna okovana
  • Galéria v meštianskom dome na Štefánikovom námestí zaujímavá tzv. zelenou izbou s dobovými nástennými maľbami zo 16. storočia. Do 7. 8. 2022 je v galérii sprístupnená výstava „TOTO! sú poklady slovenskej ilustrácie zo zbierky TOTO! je galéria.“ Od 18. 8. nasleduje medzinárodná výstava KARIKATURISTI.
NBS-MMM Kremnica vystava ilustracii v galerii

Múzeum mincí a medailí v Kremnici pripravuje rôzne kultúrne podujatia, ktorými sa snaží priblížiť návštevníkom bohatstvo ukryté vo svojich zbierkach a chce tak spojiť dobrodružstvo poznávania s príjemnou zábavou.

V letných mesiacoch pozývame na:

  • Piknik na hrade – Zlaté časy Uhorska / 23. 7.
  • Príbehy v múzeu – Životné pokušenia / 6. 8.
  • Richard Müller '22 tour – koncert na Mestskom hrade / 19. 8.
  • Ukážky organovej hudby / vybrané soboty a nedele v júli a auguste

Počas leta sú všetky expozície múzea otvorené denne od 9:00 do 17:00 h.

www.muzeumkremnica.sk

www.facebook.com/muzeumKremnica

Expozícia Barokové plastiky.
Súbor neogotických oltárov v Kostole sv. Kataríny.
+3Veľká 40-dukátová Svätojurajská medaila.
chyba