Dovolenka pre vaše chuťové poháriky: Poznáte miestne špeciality Toskánska?

Taliansko je, a určite aj bude, obľúbenou dovolenkovou destináciou mnohých turistov z celého sveta. Okrem mora, pláže alebo zimnej lyžovačky však láka ľudí aj svojou originálnou gastronómiou.

06.07.2022 00:00
seocentrum, pr, nepouzivat Foto:

Ak preto chcete vedieť, aké gastronomické a cestovateľské zážitky na vás čakajú v obľúbenom Toskánsku, pokračujte v čítaní a dozviete sa viac.

Čo ochutnať v Toskánsku?

Toskánska kuchyňa ukrýva množstvo špecialít, ktoré jednoducho musíte ochutnať. Prvou z nich je bistecca alla Fiorentina, teda biftek, ktorý sa pripravuje z hovädzieho mäsa, najčastejšie sa používa mäso plemena Chianina. Steak sa dochucuje iba čerstvým rozmarínom a šalviou, soľou, mletým čiernym korením a olivovým olejom. Ak by ste mohli ochutnať len jednu špecialitu, toto je určite ona.

Ďalšou špecialitou, ktorá sa často servíruje s vínom, sú mandľové sucháre cantucci. Ide o asi najznámejšie talianske sušienky, pričom sú veľmi tvrdé, a preto sa namáčajú buď do likérového vína, alebo čaju. Klasické cantucci sa pripravujú z múky, prášku na pečenie, mandlí, vajíčka, cukru, vanilkového extraktu a pomarančovej kôry.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, pr

Ak budete mať chuť na polievku, medzi toskánske špeciality patrí ribollita. Je to hustá zeleninová polievka z fazule a kapusty, ktorá sa však nezaobíde bez toskánskeho chleba, ktorým sa zahusťuje. Na dochutenie sa používajú bylinky a olivový olej. Hovorí sa, že po každom zohrievaní chutí polievka lepšie a lepšie.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, pr, nepouzivat

Zabudnúť určite nesmieme ani na lahodné syry a lokálne údeniny. Vychutnať si ich môžete aj so skvelým vínom a domácim chlebom. Toskánsky chlieb sa zvykne namáčať do olivového oleja, pričom nebýva slaný. Syry sa niekedy namáčajú do medu alebo marmelády.

Aké miesta navštíviť v Toskánsku?

Aby vám po degustácii lahodnej gastronómie toskánskych pokrmov vytrávilo, môžete sa po chutnom obede vybrať na prechádzku po okolí. Cestovanie po Toskánsku je skvelý zážitok plný dobrého jedla a spoznávania krásnych miest. Aby sa ale z dovolenky nestala nočná mora, nezabudnite na dobré a komplexné cestovné poistenie, aj keď idete do zahraničia iba na predĺžený víkend.

Toskánsko je región nasiaknutý históriou a obísť by ste určite nemali Florenciu – hlavné mesto Toskánska. Prejsť sa môžete po historickom centre, ktoré vás uchváti. Pri potulkách mestom môžete navštíviť aj pamiatky ako Danteov dom a kostol, Palazzo Vecchio či katedrálu Santa Maria del Fiore.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, pr, nepouzivat

Okrem Florencie sú však v Toskánsku aj ďalšie mestá, ktoré by ste mali vidieť, pretože každé je tak trochu iné. Volterra je plná archeologických nálezísk, pričom niektoré zo skvostov si môžete pozrieť v Etruskom múzeu. Práve Etruskovia tu v minulosti ťažili soľ a mesto bolo známe aj kúpeľmi či spracovaním alabastru.

Zaujímavým mestom je aj Siena, v ktorom si môžete pozrieť vežu Torre del Mangia. Nájdete ju na Piazza del Campo vedľa radnice Palazzo Pubblico. Siena je úžasné mesto, ktoré srší históriou. V Toskánsku ale leží aj mesto Pisa, ktoré je známe predovšetkým svojou šikmou vežou. Torre Pendente je veľkým lákadlom, avšak v Pise môžete navštíviť aj Museo dell'Opera del Duomo, kde sú uložené viaceré majstrovské diela ako sochy, obrazy a podobne.

Do Talianska s cestovným poistením

Či už idete do Talianska oddychovať, objavovať miestne špeciality alebo chcete spoznať ďalší kút sveta, poistenie Taliansko by ste nemali opomenúť. Cestovné poistenie pokryje aj náklady spojené so zdravotnými udalosťami aj nad rámec toho, čo pokrýva európsky preukaz zdravotného poistenia.

Najnižší balík poistenia AXA Reference obsahuje poistenie liečebných nákladov do 100 000 € a poistenie asistenčných služieb. Vyššie balíky Komfort a Excelent ale zahŕňajú aj úrazové poistenie, poistenie zodpovednosti, právnej ochrany a batožiny.

Ak do Talianska letíte, vhodný bude balík Excelent, pretože zahŕňa aj poistenie cestovania lietadlom. Pri ceste vlastným autom je dobré pripoistiť si autoasistenciu pre prípad poruchy.

chyba