Nabite sa dobrou energiou Karpát, čiže výlet v štýle etno

I keď sa svet ženie dopredu, niekedy stojí za to zastaviť sa. Precítiť, ochutnať a zažiť to, čo je autentické a originálne.

13.12.2021 00:00
KOSCIOL SW MIKOLAJA W PRESZOWIE 3, PR, nepouzivat

Čoraz častejšie hľadáme miesta, kde sa dá oddýchnuť ďaleko od ruchu a mestskej vravy. Miesta, kde je dôležitý kontakt s prírodou, rozhovor s druhým človekom či možnosť spoznať niečo nové. Kde nájsť ideálne podmienky pre takéto uvažovanie o vlastnej existencii? Odpoveď je jednoduchá – na mieste stretnutia kultúr. Pozývame teda na prechádzku poľsko-slovenským pohraničím. Prečo tam? Pri návšteve tohto miesta sa dá odpočinúť si, napríklad prechádzkami v malebných pohoriach a lesoch, ale aj aktívne stráviť čas a navštíviť okolité skanzeny a múzeá zvečňujúce životy ľudí z minulosti. Záležitosti prírody a zážitky spojené s prehliadkou sú výborným stimulom, ktorý nakazí svojou autentickosťou a tým, čo k tomu patrí – očistením duše.

KRAJOBRAZ BIESZCZADY
1 KRAJOBRAZ BIESZCZADY, PR, nepouzivat KRAJOBRAZ BIESZCZADY

Tradícia nezomiera. Vskutku občas ju zasype prach zabudnutia, ale je v nás. Toto je najcennejšie dedičstvo, aké máme. Staré obrady, rituály a hudba sú faktory, ktoré majú veľký vplyv na moderného človeka. Oblasťou, kde sú zhromaždené mnohé z týchto inšpirácií, je poľsko-slovenské pohraničie, ktoré sa môže pochváliť nielen nezvyčajne bohatou kultúrou, ale aj nádhernými scenériami. Uprostred obdivuhodných hôr, údolí a meandrovitých riek prekvitali pestré etnografické skupiny: Lemkovia, Pogórzania, Bojkovia a Dolinania, ako aj staré spoločenstvá slovenských regiónov Šariša, Zemplína a Zamaguria. Práve z lásky k folklóru vznikla EtnoCarpathia, predstavujúca inšpiráciu pre cestu v štýle „etno“ – nielen pre milovníkov ľudovej kultúry.

MÚZEUM V MYCZKOWIE
1 MUZEUM BOJKOW W MYCZKOWIE, PR, nepouzivat MÚZEUM V MYCZKOWIE

Aby bola prehliadka ešte jednoduchšia

EtnoCarpathia prináša to, čo je skryté, neznáme, zabudnuté… Zahŕňa sedem najdôležitejších oblastí kultúry pohraničia a zameriava sa na dedičstvo dávnych obyvateľov Karpát. To má prispieť nielen k trvácnosti pamäti na jej obyvateľov, ale aj k jej objavovaniu a prežívaniu. Práve tu sa stretávajú pestré lemkovské korálkové náhrdelníky a bojkovské „sylianki“, to tu vyšívané obrusy zdobia oltáre v drevených cerkvách a modré vesty goralov nás sprevádzajú na Dunajci. Tu, v pohraničí, cítiť chuť a vôňu halušiek, placiek, fučiek či mačanky.

Bez plánu však nejdeme do neznáma. Ako si dnes najlepšie naplánovať výlety? Samozrejme, s pomocou internetu. Na odporúčanej webovej stránke a v sérii e-sprievodcov nájdete potrebné informácie o karpatských kultúrach prístupné na jednom mieste. To uľahčí pohyb v karpatských zákutiach. Všetkým tým, ktorí tento kraj navštevujú po prvýkrát ukáže nevšedné miesta a zaujímavosti, jedinečné remeslá a tradície, ale ukáže aj to, čím je multikulturalizmus pestovaný po stáročia.

Spoznajte kultúru zvnútra, čiže kľúčové body výletov

Takýto život na mieste, kde sa stretávajú mnohé kultúry a mnohé náboženstvá, našiel svoj odraz v nezvyčajnej architektúre. Povinnou zastávkou na trase EtnoCarpathia je preto návšteva Múzea ľudového staviteľstva v Sanoku, ktoré je najväčším zariadením tohto typu v Poľsku. Je skutočnou pokladnicou informácií a zaujímavostí zo života dávnych obyvateľov pohraničia. Na ploche 28 hektárov zhromažďuje takmer 180 príkladov rôznych stavieb z historických dejín Poľska. Prezentujú sa tu obytné a hospodárske stavby, ale aj sakrálne stavby (kostol, cerkvi, prícestné kaplnky), verejnoprospešné stavby (školy, krčmy, požiarne zbrojnice), ako aj priemyselné objekty (napr. vyhňa, mlyn, ropné zariadenia). Pri prechádzke pomedzi dokonale udržiavanými budovami, pekne začlenenými do krajiny, možno nadobudnúť dojem, že sme sa práve preniesli v čase.

MÚZEUM V SANOKU
1 MUZEUM W SANOKU, PR, nepouzivat MÚZEUM V SANOKU

K scenérii pohraničia neodmysliteľne patria aj početné cerkvi a kostoly, najmä tie drevené. Pri pobyte v týchto končinách sa oplatí navštíviť cerkov zasvätenú Narodeniu Bohorodičky v Chotyńci, ktorá je považovaná za jeden z najcennejších a najkrajších objektov sakrálnej drevenej architektúry v Poľsku. Na chvíľu si môžete oddýchnuť v „sobotách“, teda nízkych arkádach obklopujúcich cerkov. Prečo „soboty“? Oplatí sa prísť a presvedčiť sa na vlastné oči.

Na výlete po susedsky

Veľmi zaujímavými atrakciami sú aj slovenské zákutia, kde kraľujú predovšetkým pekné hrady. Niektoré z nich sa nachádzajú aj na mape trasy EtnoCarpathia. Najzaujímavejšie sú okrem iného zrúcaniny Spišského hradu, ktorý je zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Pevnosť sa nachádza na kopci a jej kamenné múry je vidieť už z diaľky. Tento hrad je považovaný za jeden z najväčších svojho druhu lokalizovaných v strednej Európe. Vrch, na ktorom sa týči, je súčasťou národnej prírodnej rezervácie. Pri dobrej viditeľnosti z hradnej veže je možné vidieť dokonca obrysy Tatier. To je pohľad vyrážajúci dych!

SPIŠSKÝ HRAD
1 ZAMEK SPISSKY HRAD, PR, nepouzivat SPIŠSKÝ HRAD

Nie je dôležité, aké fantastické stavby a atrakcie človek vytvorí, autorom toho najkrajšieho umenia bude vždy príroda. Práve tomu je venovaný Park tmavej oblohy Poloniny, ktorý je položený v slovenskej časti Bieszczad pri hranici s Poľskom a Ukrajinou. Je priestorom, do ktorého sa žiadne osvetlenie nedostane. Rozkladá sa na ploche 485 kilometrov štvorcových a je tretím podľa veľkosti parkom na svete. Zóny tohto typu vznikajú tak, aby sa vytvorili čo najlepšie podmienky pre pozorovanie oblohy. Hory obklopujúce oblasť zakrývajú priame svetlo z okolitých miest a dedín, vďaka čomu sa dá z vyhliadkového miesta vidieť dokonca dvetisíc hviezd naraz. A to všetko bez použitia ďalekohľadu! Nemožné? Presvedčte sa sami!

Iné zaujímavé atrakcie, nachádzajúce sa na trase etnokultúr tvoria aktivity pre telo, ako aj dušu. Možno si zvoliť prechádzku po horských chodníkoch, cyklojazdu alebo splav na kajaku. Komunikácia v lone prírody zbystruje zmysly a prichádzajúci turisti sa môžu úplne odtrhnúť od bežného života v prospech toho, aby zažili to, čo je „tu a teraz“. Takýto výlet môže byť veľmi terapeutický a človek vďaka nemu môže nabrať vo svojej hlave nový smer osobnej zmeny. Telo v pohybe bude zároveň vďačné za miernu fyzickú námahu, čo sa určite pozitívne prejaví na našom zdraví a pohode.

Nielen prehliadka, ale aj tvorenie

Osobitnú atmosféru návštevy zákutí pohraničia tvoria tiež ľudia. Pohostinní, zhovorčiví a ochotní podeliť sa o svoje spomienky a poznatky s turistami. Pre mnohých z nich je folklór životný štýl a svet ľudového umenia sa stal krásnou vášňou, vďaka ktorej môžeme obdivovať – nevšedné poklady umenia ručných prác. Ozdobené maľované chaty, ploty či vlastnoručne vyrobené riady to sú očarujúce detaily, ktoré návštevníkom ostanú nadlho v pamäti. V tvorbe súčasných umelcov nadväzujúcich na tradičné umenie sa často objavujú kvetinové motívy, horské krajiny a anjeli. Vlastnoručne vyrobený hlinený riad, drevené figúrky, farebné obrázky či náramky sú fantastickými suvenírmi, ktoré budú po návrate domov ešte dlho pripomínať čarovný výlet do oblasti poľsko-slovenského pohraničia. Nemôžeme zabudnúť ani na chutné miestne výrobky, pretože staré kultúry to sú aj nevšedné chute, ktoré sa určite oplatí spoznať.

POLAŃCZYK
1 POLANCZYK, PR, nepouzivat POLAŃCZYK

Cestovanie po Karpatoch spôsobuje, že turisti sa môžu cítiť slobodní, odtrhnutí od problémov, ktoré zanechali niekde za horami. Otvorené priestory a horské scenérie stimulujú emócie skryté vo všedný deň a pomáhajú relaxovať. EtnoCarpathia navyše ponúka možnosť objavovať a zažiť ľudovú kultúru poľsko-slovenského pohraničia. Cestovateľom ukazuje taký smer prehliadky, aby bolo spoznávanie a prežívanie Karpát čo najefektívnejšie. A čím viac milovníkov kultúry pohraničia, tým dlhšie potrvá spomienka na ňu.

Článok vznikol v rámci projektu EtnoCarpathia, spolufinancovaného z prostriedkov Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020 a Národným inštitútom slobody – Centrum rozvoja občianskej spoločnosti z prostriedkov Programu rozvoja občianskych organizácií na roky 2018 – 2030.

Ideou projektu je rozvíjať a propagovať kultúrne dedičstvo poľsko-slovenského pohraničia.

Viac informácií o projekte: etno.visitcar­pathia.com/

LOGO, PR, nepouzivat
chyba