V Bratislave vám nalejú najlepšie vína a vezmú vás aj na vínne safari

„Víno je medzi nápojmi najušľachtilejšie, medzi liekmi najchutnejšie a medzi pokrmami najpríjemnejšie." Príďte sa napiť, vyliečiť a najesť do Bratislavy a okolia, ktoré je známym vinárskym krajom. Miestne odrody by ocenil aj staroveký filozof Ploutarchos, ktorý je autorom výroku, a evidentne aj milovníkom „nektáru bohov".

13.09.2021 00:00
BOCR, PR, nepoužívať
Rača- najznámejšia vinárska štvrť Bratislavy

Bratislava sa nachádza priamo na križovatke krajov, ktoré sú známe svojou vinárskou tradíciou – Malé Karpaty sú najvýznamnejšou vinohradníckou oblasťou Slovenska. Juhovýchodné svahy pohoria pod hranicou lesa zaberajú vinohrady, pod ktorými v stredoveku vyrástli vinohradnícke mestečká a dedinky. Tiahnu sa ako náhrdelník z Bratislavy až do Smoleníc a v dĺžke viac ako 60 kilometrov tvoria Malokarpatskú vínnu cestu s desiatkami otvorených pivníc.

Špecifická chuť tunajšieho bieleho a červeného vína je spôsobená svojráznou slovenskou klímou a kvalitnou pôdou. Malokarpatský vínny región má svoju slovenskú verziu Chardonnay, Pinot blanc, Noir a Gris, takisto ako Savignon, Gewurztraiminer, Cabernet Sauvignon, Alibernet, St. Laurent a Zweigeltrebe.

Špecialitou je Silvánske zelené, Devín, Milia, Noria, Dunaj a Hron. Všetky tieto krížené slovenské odrody prispievajú k jedinečnej chuti týchto vín.

BOCR 05, PR, nepoužívať

Degustácie a skvelé nákupy tých najlepších fliaš si môžete dopriať priamo v Bratislave aj v blízkom okolí, vo vinárskych dedinách, kde vás privítajú útulné pivničky a zhovorčiví vinári, ktorí vám zanietene rozpovedia históriu svojho vinohradu a prezradia, ako vyrábajú to najlahodnejšie víno. Ak si chcete dokonale vychutnať tunajšie odrody a navštíviť všetky vínne kráľovstvá, vyhraďte si na výlet aspoň tri dni, lebo Bratislava je 72-hodinové mesto.

Romantické vinice priamo vo veľkomeste

Najznámejšou vinárskou štvrťou metropoly je jej severné predmestie, Rača. Lahodné červené víno Blaufrankisch/Lem­berger, známe ako Frankovka, je navždy späté s Máriou Teréziou. Panovníčka bola presvedčená o jeho liečivých účinkoch, pomáhalo jej zmierňovať bolesti hlavy, a preto dala Rači kráľovské privilégium a ocenila tento región za produkciu bohatého a plného vína. Odvtedy chcela mať račiansku Frankovku modrú vždy vo svojej pivnici a na stole.

Príjemne korenistú chuť s nenápadnými dymovými tónmi, ktoré zanechávajú dlhotrvajúci vnem na podnebí, si presne ako kedysi Mária Terézia môžete vychutnať aj vy dnes. Viac sa o tejto odrode dozviete na jednotlivých zastávkach Račanského vinohradníckeho chodníka vedúceho cez vinice a historickou časťou Rače. Z viníc tiahnucich sa na svahoch pahorkov navyše budete mať celé hlavné mesto ako na dlani.

Račianske vinohrady
BOCR, vinohrad vino Raca, PR, nepoužívať Račianske vinohrady

Podobne ako Rača, aj Vajnory, ktoré sa kedysi volali „Zeuleus“, čiže Vinné, sú známe vynikajúcimi vínami. Z bielych odrôd sa vo viniciach, rozprestierajúcich sa na juhovýchodných svahoch Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, darí Rulandskému bielemu či šedému, rizlingom aj Tramínu červenému. Z modrých odrôd sú to Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon či Rulandské modré.

Skvelým spôsobom, ako si obzriete miestne vinice, je jazda po cyklochodníku JuRaVa – jeho hlavná trasa vedie z Rače cez Svätý Jur a Vajnory až do Ivanky pri Dunaji nenáročným terénom.

Ak ste fanúšikmi ríbezláku, vyberte sa pod Devín. Môžete tu spojiť prehliadku hradu s výhľadom na prírodnú scenériu a ochutnávku vína. Devínsku viechu sv. Urbana s degustačnou pivnicou nájdete len pár krokov od hradu.

odkaz
bocr, pr nepouzivat

Naplánujte si výlet podľa vlastných preferencií na 72hodinovemes­to.sk

V kráľovstvách vína

Ochutnávať môžete aj priamo v centre mesta. Národný salón vín, poklad všetkých milovníkov vína, sa nachádza v historickej časti Apponyiho paláca – v Múzeu vinohradníctva. Profesionálny someliér vás zasvätí do sveta chutí a vôní a budete môcť porovnať až 100 najlepších vín.

Interiér Národného salóna vín
BOCR Narodny salon vin, PR, nepoužívať Interiér Národného salóna vín

Degustácie ponúka aj známy hotel Matyšák, ktorého súčasťou je vínotéka s ponukou piatich delikátnych kolekcií vína a vzácnych likérových vín či ušľachtilých destilátov.

Ak hľadáte vináreň na úrovni, zamierte do kultovej Vínimky na Ventúrskej ulici. Do pohárov tu rozlievajú aj tie najdrahšie vína, ktoré si vychutnáte v príjemnej atmosfére.

Kombináciu kvalitného domáceho aj svetového vína s krásnym výhľadom ponúka Vínotéka pri Modrom kostolíku.

Vynikajúcu ponuku lokálnych remeselných vín, obrovský výber vín z celého sveta nájdete aj vo Wine not?! na Hlavnom námestí.

Vínotéka Trunk neďaleko Michalskej brány predáva len vína, ktoré prejdú jej vlastnou degustáciou, takže predáva len kvalitu a vy neriskujete, že kúpite zlé víno.

Len na skok odtiaľ, na Zámočníckej, objavíte aj Grand Cru Wine Gallery, ktorá sa špecializuje na kvalitné francúzske, slovenské, moravské vína, ale nájdete tam aj vína z iných krajín.

Wine bar The Taste v krásne rekonštruovanom Paláci Motešických na Laurinskej ulici ponúka množstvo kvalitných slovenských a zahraničných rozlievaných aj fľaškových vín.

Vždy čerstvé, nefľaškované tankové víno od malých vinárov z malokarpatskej oblasti a fľaškové vína rôznych odrôd a ročníkov objavíte vo Vieche malých vinárov na Košickej.

Warhol aj vojenské vozidlo

Záver septembra patrí ako každý rok vinobraniu, ktoré je úzko späté s týmto regiónom. Mestské časti Ružinov, Dúbravka, Rača aj mnohé iné rovnako ako aj neďaleké mestá Modra a Pezinok okrem toho najlepšieho vína a gastronomických pochúťok lákajú aj na bohatý sprievodný program.

Vďaka Malokarpatskému expresu si môžete urobiť výlety aj do malebného okolia Bratislavy. Navštívte vinohrady či Malokarpatské múzeum v Pezinku, kde uvidíte najväčšiu zbierku vinohradníckych lisov v strednej Európe, skúsite simulátory opitosti, ovoniate arómy vín z Malokarpatskej oblasti a ochutnáte pohár kvalitného vína.

BOCR, PR, nepoužívať

V Modre si môžete prezrieť jedno z najzachovalejších mestských opevnení aj ELESKO Wine Park, moderné sídlo vinárstva a gastronómie. Pri degustovaní prémiového vína z vlastnej produkcie si tu vychutnáte aj slovenské umenie z druhej polovice 20. storočia, ale aj umenie zo zahraničia či dokonca kolekciu diel Andyho Warhola.

BOCR 06, PR, nepoužívať

Vo Svätom Jure môžete zažiť Wine safari, jazdu vinicami a ochutnávku miestnych vín na korbe starého vojenského vozidla.

odkaz
bocr6, PR, nepoužívať
Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky
bocr, bratislava, nepouzivat
chyba