Staňte sa aj vy hosťami na veľkolepej Kráľovskej svadbe!

Na známosť sa všetkým dáva, kráľ Belo IV. svoju dcéru Konštanciu vydáva! Prídu hostia z ďalekých krajov, ale všetci dobrých mravov! Rytieri, dámy, zbrojnoši, veselý šašo či udatní panoši. Jedla, pitia bude hojne, hodovať sa bude svorne. Nad hlavy sa čaše zdvihnú, nech mladomanželom sa sváry vyhnú. A kdeže táto slávnosť bude? Tam na kopci, na slávnom Zvolenskom hrade!

16.08.2021 00:00
BOCR 11, PR, nepoužívať

Tak sa veru nazýval v minulosti známy PUSTÝ HRAD, významné sídlo uhorských kráľov. Staňte sa aj vy hosťami na Kráľovskej svadbe, ktorá sa uskutoční 28.8.2021. Zažite atmosféru stredovekej svadby a prijmite pozvanie do regiónu Stredné Slovensko, do Banskobystrického kraja, kraja Za horami, za dolami.

Konštancia, dcéra kráľa Bela IV. si na Pustom hrade pri Zvolene zobrala Leva, syna haličského kniežaťa Danila. Udialo sa tak v roku 1247 a udeje sa tak znovu aj poslednú augustovú sobotu 2021. Táto reprodukcia kráľovskej svadby na Pustom hrade bola premiérovým podujatím Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko, Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus a zvolenských rytierov Vir Fortis už minulý rok. Na Pustý hrad prilákala v roku 2020 takmer tisícku divákov. Cieľom organizátorov je prostredníctvom tejto udalosti priblížiť verejnosti históriu a stredoveký život na hrade v 13. storočí.

BOCR 17, PR, nepoužívať

Na príprave programu sa bude aj tento rok podieľať takmer stovka priaznivcov stredoveku, združených v rôznych rytierskych, šermiarskych a historických spolkoch, naprieč celým Slovenskom. Pod vedením rytierov Vir Fortis zo Zvolena pripravia pre návštevníkov množstvo vystúpení počas celého dňa. Návštevníci si tak budú môcť užiť na hrade pravú stredovekú atmosféru. Samotnému aktu kráľovskej svadby bude predchádzať sprievod svadobnej družiny, sokoliari, šermiarske súboje o ruku princeznej, detský kútik s hrami, kaukliarom a šašom či lukostrelecký turnaj. Ako sa na správnu svadobnú veselicu patrí, nebudú chýbať ani dobové tance a stredoveká hudba v podaní skupín Vrbovské vŕby či Gjoll. Bohatý bude aj sprievodný program v areáli. Najmenší si môžu pozrieť predstavenia Bábkového divadla na rázcestí, či vyskúšať prácu šikovných remeselníkov na hrade. Čerešničkou na torte bude rytiersky súboj na koňoch v podaní Spoločnosti veselých šermiarov Cassanova z Banskej Bystrice.

Vstupenky na podujatie Kráľovská svadba na Pustom hrade, ktoré sa uskutoční v sobotu 28. augusta 2021, je možné zakúpiť vopred aj online na webe www.zahoramizadolami.sk v sekcii „Rezervuj si zážitok“ alebo na mieste podujatia.

Ceny vstupného:

8€ pre dospelú osobu

6€ držitelia karty ISIC

4€ pre deti od 3 rokov do 15 rokov vrátane, pre dôchodcov nad 65 rokov a pre ZŤP

Zadarmo deti do 3 rokov

BOCR 12, PR, nepoužívať

Tohtoročnou NOVINKOU bude jedinečná možnosť prenocovania na Pustom hrade z piatka 27.8.2021 do soboty 28.8.2021. Pôjde o samostatný predajný zážitok, ktorý však bude možné zažiť len počas Kráľovskej svadby. O čo teda pôjde? Na jednu noc a deň sa vám naskytne príležitosť preniesť sa do dôb rytierov a stať sa súčasťou Kráľovskej svadby. Ako vzácni hostia prídete na Pustý hrad, aby ste sa zúčastnili osláv Kráľovskej svadby. Hlavy zložíte v dobových stanoch, dostanete šermiarsky výcvik, s hradným pánom si prezriete priestory hradu, s hvezdármi sa budete kochať nočnou oblohou a povečeriate pod holým nebom. Na druhý deň máte ako čestní kráľovskí hostia zabezpečenú stravu, pozvanie na kráľovskú veselicu a deň plný zábavného programu. Cena za prenajatie vlastného stredovekého stanu na 1 noc je 276€ (4 osoby v stane). Viac info o možnosti zakúpenia tohto jedinečného zážitku nájdete na www.zahoramizadolami.sk.

Kráľovská svadba na Pustom hrade bola naozaj významnou udalosťou v dejinách stredného Slovenska. Príďte sa zabaviť aj vy a prežite na záver leta jeden veľký zážitok pre celú rodinu.

LOGO OOCR
OOCR, PR, nepoužívať
logo Slovakia travel SK

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky

+7
chyba