8 jedinečných miest pre vašu dovolenku na Slovensku

Túžite objavovať krásy Slovenska a hľadáte jeho unikátne zákutia? Prinášame vám zopár tipov na očarujúce krajinné scenérie, ktoré vám vyrazia dych.

13.11.2020 00:00
1 Foto:
Národný park Poloniny Foto: Ďurinová Erika
2, pr clanok, reklama, nepouzivat Národný park Poloniny

Národná prírodná rezervácia Rožok

Navštívte výnimočné slovenské bukové pralesy v Národnom parku Poloniny ocenené organizáciou UNESCO. Objavte čaro pôvodných, ľudstvom nedotknutých lesov a nenechajte si ujsť ani pohľad na jasnú nočnú oblohu. Toľko hviezd na nebi ste ešte nevideli. Park tmavej oblohy Poloniny je totižto chránený pred nočným svetelným znečistením.

Vodopád Bystré

V tichu Chránenej krajinnej oblasti Poľana zurčí vodopád Bystrého potoka. Dosahuje výšku 23 metrov a jeho okolie je doplnené o drevené schody a lávku, pre lepší prístup k vodopádu. Turistický chodník vedúci od obce Hriňová je ukrytý pod korunami stromov, vďaka čomu poskytuje i v letných mesiacoch vytúžený chládok. Oblasť obsahuje mnoho prírodných rezervácii, ktoré patria k významnému prírodnému bohatstvu Slovenska.

Roklina Kyseľ Foto: Tuschlová Dominika
3, pr clanok, reklama, nepouzivat Roklina Kyseľ

Roklina Kyseľ

40 rokov uzavretá roklina Slovenského raja odkrýva pôvab nádhernej prírody zotavujúcej sa po veľkom požiari. Sprístupnená je vďaka ferratovému chodníku, ktorý je možné prejsť s bezpečnostnými a istiacimi prvkami.

Palcmanská Maša Foto: Zouharová Monika
4, pr clanok, reklama, nepouzivat Palcmanská Maša

Palcmanská Maša

Malebná priehrada vsadená do krásnej prírodnej scenérie Slovenského raja poskytuje relax a oddych pre Vašu letnú dovolenku. Ak budete mať šťastie, tak plávanie alebo člnkovanie Vám spríjemní jedinečný prejazd vlaku priamo cez priehradu. Svoju neopakovateľnú atmosféru má aj počas zimnej dovolenky.

Vodná nádrž Orava Foto: Vician Juraj
5, pr clanok, reklama, nepouzivat Vodná nádrž Orava

Orava z vodnej hladiny

Spoznajte nádherný oravský kraj prostredníctvom splavu rieky Oravy, ktorý začína priamo pod Oravským hradom. Dĺžka splavu môže trvať od pár hodín až po viacdňový výlet. Je už len na vás, či si spolu so splavom vychutnáte dobrodružné spanie pod hviezdami alebo uprednostníte blízke chaty na prenájom. Z vodnej hladiny si užijete aj ďalší symbol regiónu – Vodnú nádrž Orava.

Jaskyňa Domica

Domica patrí medzi naše najkrajšie jaskyne. Nachádza sa v podzemí Národného parku Slovenského krasu a jej rozsiahle hlbinné priestory vedú až poza maďarské hranice do Aggtelekského krasu. Systém jaskynných celkov na oboch stranách je takisto zapísaný v zozname prírodného dedičstva UNESCO. Atmosféru obhliadky vzácnych sintrových útvarov dopĺňa nezabudnuteľná plavba po podzemnom riečnom toku Styx. Na území Slovenského krasu si nenechajte ujsť ani obdivuhodnú Gombaseckú jaskyňu, Ochtinskú aragonitovú jaskyňu s jedinečnou aragonitovou výzdobou alebo dobrodružnú Krásnohorskú jaskyňu.

Sivý vrch Foto: Ďurina Lukáš
6, pr clanok, reklama, nepouzivat Sivý vrch

Sivý vrch

Vysokohorská túra v Západných Tatrách vedie zaujímavými priepasťami a bralami. Na jeho vrchole na Vás čaká zaujímavé skalné mestečko a výhľad na okolité tatranské a malofatranské vrchy. Ubytovanie Tatry vám ponúka pohľad na nádhernú tatranskú scenériu už spoza vašich okien.

Tokaj – Malá Tŕňa Foto: Ďurinová Erika
7, pr clanok, reklama, nepouzivat Tokaj – Malá Tŕňa

Vínne pivnice v Tokaji

Ochutnávky vín doplnené o miestne špeciality v jedinečných tufových pivniciach majú svoju neopakovateľnú atmosféru. Tokaj – kraj známy vinicami, cyklistickými chodníčkami, pamiatkami i romantickou plavbou riekou Bodrog.

Zaujali sme vás? Aj dovolenka na Slovensku vás vie milo prekvapiť a ponúknuť vám veľa čarovných miest. Tak neváhajte a vydajte sa ich spoznávať.

chyba