Kúpalisko Zelená žaba otvára svoje brány

Fuchsovo najmilšie dielo, ktoré otváral prezident Beneš, zahajuje letnú sezónu v sobotu 24. júna. Zažilo výslnie, pád na samé dno aj vzkriesenie, v ktoré už nikto nedúfal. O to, že neskončilo v zabudnutí, sa postaral český podnikateľ Ivo Valenta.

23.06.2023 00:00
Zelena zaba

Kúpalisko Zelená žaba bolo Fuchsovo najmilšie dielo

„Lokalita, v ktorej sa toto úchvatné dielo nachádza, je exkluzívna. Všetko sa zrodilo v hlave architekta Bohuslava Fuchsa (1895 – 1972). Ten v medzivojnovom období rozmýšľal nad stavbou, ktorá by neslúžila prioritne len turistom, ale aj vojakom na rekreačné účely,“ vraví prevádzkar Lukáš Jagnešák. Žaba je postavená v štýle funkcionalizmu a považuje sa za prelomové dielo spomínaného architekta.

Zelena zaba

Fuchs sa začal v roku 1935 intenzívne zaoberať myšlienkou rozšírenia kúpeľného centra Trenčianskych Teplíc o novú výstavbu na južných svahoch Teplickej vrchoviny, ktorá by umožnila nielen vyjsť z pomerne úzkeho a zovretého údolia, ale ponúkla by aj lepšie klimatické podmienky. Fuchs obohatil modernú funkcionalistickú architektúru o mäkké a oblé prvky, Zelená žaba predstavuje vrchol organického funkcionalizmu na Slovensku a sám autor ju považoval za svoje najmilšie dielo. Stavba patrí medzi top desať slovenskej medzivojnovej architektúry.

Otvorenie kúpaliska v roku 1937 sa tiež zapísalo do histórie. Zúčastnil sa ho vtedajší československý prezident Edvard Beneš. „Toto funkcionalistické dielo vzbudilo v bývalom Československu veľký ohlas, takže aj takýto významný človek mal záujem prísť sem a ukázať sa tu, aby zvýšil povedomie o tejto úžasnej stavbe,“ konštatuje Jagnešák.

Zelena zaba

Z výslnia na dno

Sedemdesiat rokov fungovala úchvatná stavba bez jediného problému a stala sa známou v celej krajine. Ľudia dodnes spomínajú na časy, ktoré strávili pri bazéne vytesanom do skaly a obklopenom vysokými stromami. „Všetko si pamätám, aj časy, keď to tam chátralo. Aj som si vtedy poplakala, keď mi vnučka opisovala, ako vyzerá naša Žaba, neverila by som, že raz ju znova otvoria, vravela som si, že toto je jej koniec,“ spomína jedna z pamätníčok.

Kúpalisko začalo meniť majiteľov, z praskliny v bazéne vyrástol strom, príroda si brala späť to, čo bolo kedysi jej. Keď sa ozval český podnikateľ Ivo Valenta s tým, že chce kúpalisku vrátiť život, málokto veril, že sa mu to podarí. Kúpalisko totiž v tom čase už pripomínalo ruinu. Valenta priznáva, že prinavrátiť mu život nebolo ľahké. V polovici investície dokonca uvažoval, že všetko stopne. Na každý jeho krok totiž prísnym okom dohliadali pamiatkari. Napokon sa však komplexná rekonštrukcia podarila tak, že sa zachoval pôvodný duch funkcionalizmu.

Zelená žaba dnes nie je iba kúpaliskom, stala sa relaxačnou zónou aj pre náročných klientov. Nachádza sa tu tridsaťmetrový bazén s masážnymi dýzami, kolkáreň, saunový svet, detské ihrisko, reštaurácia, zmrzlináreň, ale aj VIP zóna, kde sa návštevníci dajú personálom rozmaznávať. Žaba po obnove bodovala aj v súťaži Stavba storočia, kde spomedzi 34 slovenských stavieb zaujala spolu s visutou lanovkou Skalnaté pleso – Lomnický štít.

Zelena zaba

Žaba v šumiacich lesoch

Žaba nie je unikátna len stavebným štýlom, ale aj prostredím, v akom sa nachádza. Vždy bola obklopená bujnou zeleňou. „Aj nový investor dbal na to, aby to tak zostalo. Vyslovene chcel vedieť o každom jednom strome, ktorý sa mal zoťať. Bez lesa by to ani nemalo význam, Zelená žaba stála vždy uprostred lesa a podarilo sa to tak ponechať a aj do budúcnosti to tak určite zostane. Majiteľ má rád zeleň, prírodu a aj to bol jeden z dôvodov, prečo do tohto projektu išiel. Žabu tiež poznal z mladosti a bola jeho srdcovou záležitosťou,“ hovorí Jagnešák.

Žaba sa po pätnástich rokoch chátrania stala opäť miestom plným života. Vyhľadávajú ju turisti z celej Európy, mimoriadne obľúbená je najmä u Čechov. Riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Eva Frývaldská zdôrazňuje, že kúpalisko je unikátnym architektonickým objektom Trenčianskeho kraja, dielo Bohuslava Fuchsa si aj po rozsiahlej rekonštrukcii zachovalo atmosféru príjemného prostredia a návštevníkov očarí nadčasovým dizajnom.

Dodáva, že turisti vyhľadávajú Zelenú žabu nielen pre možnosť kúpania, ale aj pre jedinečný architektonický vizuál, symbiózu stavby s prírodou. Je tiež možnosť usporiadať tu zážitkové firemné akcie a teambuildingy.

trencin, pr nepouzivat
min, pr nepouzivat

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky

chyba