Vraciam sa zo zahraničia. Aké povinnosti ma čakajú?

Ak ste sa po rokoch práce v zahraničí rozhodli vrátiť na Slovensko, nezabudnite sa v dostatočnom predstihu informovať, aké sú vaše povinnosti voči úradom.

02.06.2020 00:00
Digiline, PR článok, nepoužívať Foto:

Na povinnosti po návrate zo zahraničia voči slovenským inštitúciám sa vyplatí myslieť ešte pred plánovaným návratom na Slovensko. Stihnete si vybaviť všetky potrebné doklady, ktoré budete potrebovať napríklad pri poberaní dávky v nezamestnanosti.

Dajte vedieť, že sa vraciate

Pri návrate z dlhodobého pracovného pobytu v zahraničí máte ohlasovaciu povinnosť voči zdravotnej a sociálnej poisťovni. Registrácia na úrade práce nie je povinná, no ak chcete počas hľadania práce na Slovensku poberať dávku v nezamestnanosti, evidencii sa nevyhnete.

Na čo si dať pozor:

Aby vám sociálna poisťovňa mohla priznať dávku v nezamestnanosti, musíte v prvom rade doložiť doklad o poistení v zahraničí. Následne bude sociálna poisťovňa preverovať vaše centrum záujmov. Nejde len o trvalé bydlisko. V rámci procesu sa preverujú sociálne a rodinné väzby na Slovensko.

Ak sa tieto väzby nepodarí preukázať, dávka v nezamestnanosti vám nebude priznaná a budete si o ňu musieť požiadať v krajine, kde ste naposledy pracovali. Platí totiž, že z hľadiska sociálneho zabezpečenia podliehate právnym predpisom krajiny, v ktorej pracujete alebo ste naposledy dlhšie pracovali. O dávku v nezamestnanosti by ste teda mali požiadať v krajine vášho pobytu ešte pred návratom na Slovensko. Po priznaní dávky v nezamestnanosti a po uplynutí zákonom stanovenej lehoty môžete požiadať o export dávky na Slovensko, kde ju budete naďalej poberať. Z hľadiska bezproblémového vybavenia dávky v nezamestnanosti je to ten najlepší spôsob ako sa vyhnúť komplikáciám.

Dôležité doklady a formuláre:

➔ pracovná zmluva

➔ doklad o skončení pracovno-právneho vzťahu alebo skončení samostatne zárobkovej činnosti

➔ formulár PD U2 / E303 – určený na povolenie exportu dávok v nezamestnanosti v rámci členských štátov Európskej Únie

➔ formulár E104 – potvrdenie obdobia nemocenského poistenia

➔ formulár PD U1 / E301 – potvrdenie obdobia poistenia v nezamestnanosti

➔ formuláre E401 a E411 – na uplatnenie vyplácania rodinných dávok

Zdravotné poistenie

Svoj návrat na Slovensko máte povinnosť ohlásiť aj zdravotnej poisťovni. Prihlásenie do zdravotnej poisťovne po návrate zo zahraničia spravte do 8 dní od návratu.

Po návrate zo zahraničia sa môžete prihlásiť do ľubovoľnej poisťovne podľa vášho výberu. Má to však istú podmienku. Musíte byť v zahraničí poistený viac ako 6 mesiacov.

Ak bol váš pobyt v zahraničí kratší ako 6 mesiacov, musíte sa prihlásiť do tej istej zdravotnej poisťovne, v ktorej ste mali povinné zdravotné poistenie ešte pred odchodom do zahraničia.

Zdravotnú poisťovňu môžete potom zmeniť až v novom roku podľa bežného postupu. Žiadosť o zmenu zdravotnej poisťovne je nutné podať najneskôr do konca septembra kalendárneho roku, v ktorom chceme ukončiť poistenie v súčasnej poisťovni.

Doklady potrebné na prihlásenie do zdravotnej poisťovne po návrate zo zahraničia:

➔ doklad o skončení pracovno-právneho vzťahu alebo skončení samostatne zárobkovej činnosti

➔ potvrdenie o zániku zdravotného poistenia v zahraničí

Aj keď sa cesta zo zahraničia späť na Slovensko spája s istými povinnosťami, netreba si nechať pokaziť príjemný pocit z návratu. Skúsenosti zo zahraničia sú cenné, no doma je predsa len doma.

chyba