Úspešná turistika sa začína od podlahy

Leto sa blíži a na hory namiesto lyžiarov nastúpia turisti, nadšení zdolať rôzne vrcholy a urobiť si pravú horskú túru. Alebo to vôbec nemusí byť v horách, veď krásne turistické chodníky sú napríklad aj v Slovenskom raji. Všetci si však prajeme, aby ste si z turistiky odniesli len krásne zážitky a dobrý pocit, nie zranenie alebo nebodaj úraz. Preto aj my apelujeme – nikdy nechoďte na turistiku bez vhodnej výbavy a obuvi! Úspešná turistika sa začína od podlahy, čiže od topánok.

29.05.2020 11:15
seocentrum, PR článok, nepoužívať Foto:

Stabilita a opora

Na turistiku sa jednoznačne hodí pevná treková obuv, ktorá poskytuje stabilitu a oporu aj v náročnejších terénoch. Samozrejme, pri väčších výzvach už sú potrebné aj palice či ďalšia horská výbava, treková obuv je však základom pre akýkoľvek druh turistiky, teda aj pre menej náročné prechádzky po prírode. Nikdy totiž nemôžete vedieť, či aj na bežnej prechádzke v lese v období po dažďoch, keď je terén šmykľavý, nestúpite na nejaké kritické miesto. V takom prípade vás môže pevná treková obuv ochrániť od zranenia. Nenechajte sa prekvapiť počasím či podmienkami a buďte pripravení na poriadnu turistiku.

Zdravie máme len jedno

Samozrejme, do turistických topánok je potrebné investovať, investujete však do svojho zdravia. Je priam bolestný pohľad, keď sa v horách zrania ľudia, ktorí mohli danú túru bez problémov zvládnuť, no vzali si nesprávnu obuv, a na to práve doplatili. Preto aj pri turistike myslite v prvom rade na to, že to robíte pre svoje zdravie a tak sa k nej aj postavte. Zoberte si kvalitné oblečenie, dostatok vody, jedla, zmapujte si vopred terén a zoberte si poriadnu obuv.

Topánky, ktorým môžete dôverovať

Je dôležité si dôkladne vybrať trekingové topánky na turistiku, pretože takýmto topánkam musíte dôverovať. Sú tak tvarované, aby ste mali stabilitu aj na náročnejších povrchoch, no prvoradé je si usporiadať veci v hlave a dôverovať sebe a topánkam, že na danom mieste jednoducho nespadnete a turistický výstup zvládnete. Ak toto docielite, budete vedieť, že ste si vybrali správne trekingové topánky.

chyba