Tip pre vínnych turistov: Objavte tekutý poklad z Vinosadov

Vedeli ste, že na Slovensku nájdete viac ako 600 vinohradníckych obcí? A ani v takej silnej konkurencii sa Vinosady nestratia.

13.12.2019 00:00
Vino Hubinsky, PR článok, nepoužívať Foto:
Malá dedina medzi Modrou a Pezinkom je už od trinásteho storočia preslávená vinohradníctvom, čo pripomína aj vínna réva votkaná do obecného erbu. A práve tu, na mieste, kde po slnkom vyhriatych svahoch Malých Karpát a vlahou napitej pôde od nepamäti kráčali zberači pomedzi voňavé bobule hrozna, žije rodina vinárov a vinohradníkov Hubinských.
Foto: PR servis
Vino Hubinsky, PR článok, nepoužívať

Na ceste do vinárskej siene slávy

Bratia David a Peter sa rozhodli nadviazať na rodinnú tradíciu započatú ich pradedom v tridsiatych rokoch minulého storočia, vzali biznis do vlastných rúk a v roku 2008 vypustili do sveta prvé fľaše s etiketou Víno Hubinský, naplnené odrodovými vínami z vlastnoručne vypestovaného hrozna.
Foto: PR servis
Vino Hubinsky, PR článok, nepoužívať
Aj vo svete vín funguje hollywoodsky systém. Nájdete tu veľké „mená“ so statusom celebrity, no tiež menej známe „charaktery“, čo si razia cestu do vinárskej siene slávy hore potichu a nepotrebujú na seba upozorňovať ničím iným, než kvalitou. Značka Víno Hubinský je ten druhý prípad.

Hoci sa rodine za pomerne krátku existenciu na trhu podarilo vyhrať množstvo prestížnych ocenení zo svetových výstav a znalci ich označujú za jedno z top slovenských vinárstiev, nenechali sa opiť úspechom. S pokorou a bez pátosu pracujú na tom, aby každý ďalší ročník z ich pivnice obohatil kvalitu toho predchádzajúceho, čím zároveň pomáhajú zviditeľniť Slovensko na mape vínnej turistiky.

Pri tvorení vína počúvame čo nám našepkáva pôda

Pod značkou Víno Hubinský nájdete výlučne odrody, ktoré rešpektujú danosti a špecifiká miestnej prírody – Devín, Rizling rýnsky, Rizling vlašský či Veltlínske zelené. „Aj v tých najrozvinutejších vinárskych regiónoch sa vinári a vinohradníci zameriavajú na to, čo sa dá v daných oblastiach najlepšie pestovať. Z takého hrozna zaručene budú krajšie a kvalitné vína. Vnímame terroir a podľa toho, čo nám ponúka, robíme výsadby,“ vysvetľuje vyštudovaný vinár David, čím zároveň odpovedá na otázku, prečo je pre nich dôležitejšie načúvanie šepkaniu prírody než slepé nasledovanie svetových trendov.
Foto: PR servis
Vino Hubinsky, PR článok, nepoužívať
„Celý proces riadime sami,“ dopĺňa brata Peter Hubinský. „Od prvého rezu až po fľaškovanie vín, ktoré je unikátne tým, že sa plní celá odroda naraz, takže sa zachová zrecí cyklus fľaše. O všetkom sa radíme a rozhodujeme spoločne, aby sme urobili to najlepšie pre vinohrad. Pre nás je úplný základ, aby bol vinár zároveň skúseným vinohradníkom.“
Foto: PR servis
Vino Hubinsky, PR článok, nepoužívať

Zelenšia budúcnosť

Symbiózu technológií a prírody plánujú Hubinskí v blízkej budúcnosti ešte viac prehĺbiť. Ich ambíciou je stať sa biodynamickým vinárstvom a obhospodarovať vinohrady so zvýšeným dôrazom na šetrenie životného prostredia. To im nie je cudzie už dnes. „Snažíme sa na našu prácu pozerať ekologicky a radšej ako plastovú spinku kúpime do vinohradu takú, ktorá sa o pár rokov v prírode prirodzene rozloží. Na zelinu nepoužívame herbicídy a aj prihnojovanie vinohradov prebieha na organickej forme. V roku 2016 sme začali so spontánnou fermentáciou. O rok neskôr sme prešli na ekologickú ochranu a dnes prebieha ochrana vinohradov 100 % ekologicky a všetky vína nám fermentujú spontánne.“

Ak máte chuť na fľašu kvalitného slovenského vína, v ktorom znalec popri bežných nuansách zachytí aj remeselnú zručnosť a osobné nadšenie výrobcu, tekutý poklad z Vinosadov od rodiny Hubinských je najlepšia voľba. Viac na vinohubinsky.com.

chyba