
Na ceste do vinárskej siene slávy
Bratia David a Peter sa rozhodli nadviazať na rodinnú tradíciu započatú ich pradedom v tridsiatych rokoch minulého storočia, vzali biznis do vlastných rúk a v roku 2008 vypustili do sveta prvé fľaše s etiketou Víno Hubinský, naplnené odrodovými vínami z vlastnoručne vypestovaného hrozna.
Hoci sa rodine za pomerne krátku existenciu na trhu podarilo vyhrať množstvo prestížnych ocenení zo svetových výstav a znalci ich označujú za jedno z top slovenských vinárstiev, nenechali sa opiť úspechom. S pokorou a bez pátosu pracujú na tom, aby každý ďalší ročník z ich pivnice obohatil kvalitu toho predchádzajúceho, čím zároveň pomáhajú zviditeľniť Slovensko na mape vínnej turistiky.
Pri tvorení vína počúvame čo nám našepkáva pôda
Pod značkou Víno Hubinský nájdete výlučne odrody, ktoré rešpektujú danosti a špecifiká miestnej prírody – Devín, Rizling rýnsky, Rizling vlašský či Veltlínske zelené. „Aj v tých najrozvinutejších vinárskych regiónoch sa vinári a vinohradníci zameriavajú na to, čo sa dá v daných oblastiach najlepšie pestovať. Z takého hrozna zaručene budú krajšie a kvalitné vína. Vnímame terroir a podľa toho, čo nám ponúka, robíme výsadby,“ vysvetľuje vyštudovaný vinár David, čím zároveň odpovedá na otázku, prečo je pre nich dôležitejšie načúvanie šepkaniu prírody než slepé nasledovanie svetových trendov.

Zelenšia budúcnosť
Symbiózu technológií a prírody plánujú Hubinskí v blízkej budúcnosti ešte viac prehĺbiť. Ich ambíciou je stať sa biodynamickým vinárstvom a obhospodarovať vinohrady so zvýšeným dôrazom na šetrenie životného prostredia. To im nie je cudzie už dnes. „Snažíme sa na našu prácu pozerať ekologicky a radšej ako plastovú spinku kúpime do vinohradu takú, ktorá sa o pár rokov v prírode prirodzene rozloží. Na zelinu nepoužívame herbicídy a aj prihnojovanie vinohradov prebieha na organickej forme. V roku 2016 sme začali so spontánnou fermentáciou. O rok neskôr sme prešli na ekologickú ochranu a dnes prebieha ochrana vinohradov 100 % ekologicky a všetky vína nám fermentujú spontánne.“
Ak máte chuť na fľašu kvalitného slovenského vína, v ktorom znalec popri bežných nuansách zachytí aj remeselnú zručnosť a osobné nadšenie výrobcu, tekutý poklad z Vinosadov od rodiny Hubinských je najlepšia voľba. Viac na vinohubinsky.com.