Podmanivé kostelecké kúpele

Rodinné kúpele v Kostelci pri Zlíne, ktorých história sa začala písať takmer pred tromi stovkami rokov, sa špecializujú na liečbu bolestí kĺbov, chrbta a krčnej chrbtice, ale aj na reumatizmus a kožné ochorenia.

29.12.2016 10:00
Lazne kostelec Foto:

Kostelecké kúpele majú zvláštne kúzlo a návštevníci mu ľahko podľahnú. Je to zmes liečivej sírnej vody, magickej krajiny i ochotného personálu rodinných kúpeľov. Tajomné kúzlo „objavili“ ľudia už dávno. Napríklad v roku 1790 tam naberal sily prírodovedec Jan Nepomuk gróf Mitrovský. Liečivá voda zachránila život rakúskemu básnikovi Franzovi Grillparzerovi, ktorého postavili kúpele na nohy a zachránili veľkého básnika pre rakúsku kultúru. Nie príliš vábne voňajúcu liečivú sírnu vodu z kúpeľných pohárov popíjali herci, spisovatelia, umelci. Liečili sa tam a čerpali inšpiráciu pre svoje diela. Pobýval tam napríklad spisovateľ Alois Mrštík, herec Jiří Plachý či arcibiskup Antonín Cyril Stojan. Kúzlo kúpeľov objavujú ľudia dodnes. Ročne navštívi areál kúpeľov okolo 60 000 návštev­níkov. Niektorí sa venujú starostlivosti o svoje zdravie, iní prichádzajú za športom a ďalší za rekreačnými službami.

Foto: Dominik Bach?rek
Kostelecké kúpele

Liečivý prameň
Tunajšie sírne vody, ktoré sa využívajú na vaňové kúpele, sú skutočnou raritou. Pramene sírnych, čiže sulfátových vôd vyvierajú na území Moravy od Beskýd po Pálavu. No práve v Kostelci je koncentrácia liečivého sírovodíka najvyššia. S 10 mg sírovodíka v jednom litri je táto minerálna voda vskutku výnimočná.

Foto: Dominik Bachurek
Kostelecké kúpele

Účinky kosteleckej liečivej vody zacítite ešte skôr, než sa uložíte do vane. Liečivý prameň totiž páchne po skazených vajciach. Tento zápach spôsobuje už skôr zmieňovaný sírovodík. Práve ten blahodarne pôsobí pri liečbe pohybového ústrojenstva a kožných chorôb, na ktoré sa kúpele zameriavajú. Sírna voda prekrvuje väzy a kĺbové puzdrá. Má protizápalové účinky, dobre pôsobí i na cievne ťažkosti a veľmi prospieva pri liečbe psoriázy či atopického ekzému.

Bonusom pre hostí je malebná kopcovitá krajina, ktorá obklopuje kúpele, a množstvo športových aktivít, ktoré sa ponúkajú priamo v areáli kúpeľov alebo v jeho blízkosti – od golfu a tenisu cez kúpanie sa vo vyhrievanom bazéne až po jazdu na bicykli po cyklochodníku, ktorý vedie okolo kúpeľov.

Foto: Dominik Bach?rek
Kostelecké kúpele

Stále niečo nové
V areáli kúpeľov sa neustále niečo vylepšuje. Nedávno bol zrekonštruovaný objekt pôvodných

Foto: Dominik Bachurek
Kostelecké kúpele

kúpeľov v susedstve cyklochodníka. Kúpeľné procedúry si tak môžete užiť v krásnom a modernom prostredí. Celkom nové sú povrchy na prechádzanie v areáli kúpaliska a nový povrch má hlavne samotná bazénová vaňa. Pre tohtoročnú sezónu pribudnú na kúpalisku dva veľké whirlpooly, ktoré iste prispejú k odpočinku klientov. Investícia do areálu má i duchovný rozmer. V roku 2015 prešla rekonštrukciou kúpeľná kaplnka Marie Magdaleny, ktorú slávnostne vysvätil arcibiskup olomoucký Mons. Jan Graubner. Na opravu kaplnky prispeli svojimi silami, ale aj peňažnou zbierkou miestni veriaci. Prístupná kaplnka, kde sú stále horiace sviece a čerstvé kvetiny, pôvabne zapôsobí azda na každého okoloidúceho a miestu dáva akúsi výnimočnú dôstojnosť.

Novinky sú však aj v ponuke kúpeľných procedúr. Pre tohtoročnú sezónu sme k súčasným šesťdesiatim druhom poskytovaných procedúr pridali ďalších deväť. V tomto prípade sme sa zamerali na suroviny priamo valašské. A klienti si tak môžu teraz vychutnať slivky a kozie mlieko trochu inak. Pripravujeme z týchto surovín kúpele, zábaly i masáže.

Foto: Dominik Bachurek
Kostelecké kúpele

Viac o kúpeľoch, liečebných procedúrach a relaxačných možnostiach nájdete na
www.laznekostelec.cz.
www.hotelkostelec.cz

Ak si želáte KATALÓG POBYTOV zdarma, napíšte na: pravda@hotel-kostelec.cz

Foto: Dominik Bachurek
Kostelecké kúpele
chyba