Cesta do USA: Kedy postačí ESTA a kedy sú potrebné víza?

Cestovanie sa v posledných rokoch stalo veľkým fenoménom. Prístup do krajín sveta je jednoduchší ako kedykoľvek predtým. V prípade, ak uvažujete nad cestou do Spojených štátov amerických, nezabúdajte že bez povolenia a colnej kontroly to nepôjde. Na identifikáciu povolenia potrebujete určiť účel cesty.

16.12.2016 09:03
ESTA
zdroj: ESTA

Ak je Vašim cieľom turistika alebo súkromná služobná cesta, máte možnosť zvoliť si tzv. víza alebo registráciu ESTA Usa. Ak je Váš cieľ iný, ako sme uvádzali (napr. štúdium, práca), jednoznačne budete potrebovať víza. Existuje viacero druhov víz, ktoré závisia od účelu cesty. Keďže najčastejším dôvodom cesty do USA je oddych, dovolenka, spoznávanie, zamerali sme sa na turistické víza a autorizáciu ESTA.

V USA plánujem iba cestovať, kedy potrebujem ESTA a kedy oficiálne víza?

Toto je najčastejšia otázka, ktorá sa rieši pri cestovaní po Spojených štátoch amerických. Hneď na začiatok je dobré upozorniť na to, že ak už máte víza, formulár ESTA už nepotrebujete. Platí to aj naopak, ak máte formulár ESTA USA, nepotrebujete víza. Samozrejme musí byť splnený účel cesty – turistika. V prípade ak Váš pobyt nepresiahne 90 dní bude Vám stačiť registrácia ESTA. Pri pobyte dlhšom ako 90 dní budete musieť požiadať o turistické víza. Upozorňujeme, že jedno z menovaných je potrebné aj keď sú Spojené štáty Americké len tranzitnou krajinou na Vašej ceste, a teda len prestupnou zástavkou.

ESTA Visa

ESTA predstavuje elektronickú registráciu v bezvízovom programe Visa Waiver Program. O ESTA-u sa môžu uchádzať osoby, ktoré sú občanmi krajín zúčastnených v už spomínanom bezvízovom programe. ESTA je automatizovaný systém (skrátene známy ako ESTA Viza), ktorý určuje spôsobilosť k návšteve USA. Registráciu ESTA vypĺňate online, odpoveď či Vám bola schválená alebo zamietnutá dostanete do niekoľkých minút.

Výhody ESTA-y

  • Jednoduchosť a rýchlosť vybavenia – rýchle a jednoduché vyplnenie základných otázok v online formulári
  • Nie je nutná návšteva americkej ambasády – stačí len vyplnenie online formuláru, odpoveď dostanete do niekoľkých minút, nemusíte navštevovať americkú ambasádu a absolvovať pohovor
  • Nižšia cena za registráciu ako pri žiadaní o víza – poplatok za víza je vyšší ako poplatok za formulár ESTA
  • Možnosť vycestovania opakovane – ESTA je platná po dobu dvoch rokov (resp. do ukončenia platnosti pasu), a preto môžete do USA vycestovať opakovane, ale nesmiete presiahnuť pobyt dlhší ako 90 dní
zdroj: ESTA
ESTA zdroj: ESTA

Turistické vízum

V tomto prípade ide o vízový systém. O turistické vízum je potrebné požiadať na americkej ambasáde osobne. Najskôr je potrebné vypísať online žiadosť ohľadom návštevy americkej ambasády. Nasleduje osobný pohovor na ambasáde. Tento pohovor absolvujete s konzulárnym úradníkom. Úradník Vám môže resp. nemusí udeliť víza. Turistické víza sa využívajú v prípade, ak Vaša cesta bude trvať viac ako 90 dní, alebo v prípade, že Vám registrácia ESTA nebola schválená.

Výhody víz

  • Váš pobyt v USA môže trvať až 6 mesiacov – ak plánujete dlhé cestovanie po USA, turistické víza Vás oprávňujú k pobytu v Spojených štátoch amerických až na 6 mesiacov
  • Turistické víza sú platné až na dobu 10 rokov (v prípade do konca platnosti pasu) – turistické víza máte možnosť užívať až po dobu 10 rokov, teda ak Vám pas neskončí skôr
  • Možnosť vycestovania opakovane – po dobu 10 rokov môžete na turistické víza vycestovať opakovane.

Už ste sa rozhodli, ktoré zo spomínaných povolení využijete? Ak cestujete prvýkrát a nie ste v tom celkom zbehlý, padne vám vhod ak za vás vybaví všetky papierovačky agentúra. Na trhu sú viaceré agentúry, ktoré vedia zabezpečiť tieto víza, no my vám odporúčame americkú agentúru Estavisa. Nielenže vás nonstop informuje o novinkách a povinnostiach, ale aj sa o vás postará, ak by vám boli Esta visa zamietnuté. Než sa rozhodnete akokoľvek, prajeme vám šťastnú cestu a veľa dobrodružných zážitkov!

chyba