Nitra je krásne mesto. 8 miest, ktoré tam musíte vidieť

Či už v Nitre bývate, alebo budete len prechádzať okolo, určite by ste mali navštíviť niekoľko zaujímavých miest v meste a okolí.

17.06.2016 16:16
Nitra Sita Inzercia
Zdroj: Thinkstock

Mesto, ktoré má jednu z najväčších historických tradícií u nás – Nitra. Hovorí sa mu aj mesto študentov, keďže tu sídlia dve vysoké školy – UKF a SPU. No pre obyvateľov, ale aj tých, čo už Nitru aspoň raz navštívili, predstavuje zaujímavé spojenie úplne odlišných možností na trávenie času a to nemusíte brať vôbec ani ako „dovolenku“. Nitra je skrátka v niečom naozaj originálna.

Spoznajte Nitru najprv online

Keďže dnes je doslova už všetko online a na internete, stačí doslova len zopár sekúnd, aby ste si mohli spraviť o meste aj bez toho, aby ste ho museli navštíviť. V tomto prípade odporúčame napríklad zaujímavý projekt zvaný Nitrianske noviny, ktorý umožňuje odoberať novinky o Nitre priamo cez sociálnu sieť Facebook.

Tento projekt patrí pod portál NitraDeň.sk, čo je nitriansky internetový týždenník zaoberajúci sa správami, komerčnými informáciami aj nekomerčnými informáciami z celého regiónu. Samozrejme ak hľadáte nejaké formálne informácie o meste, môžete skúsiť aj oficiálnejšie zdroje, ako napríklad stránku mesta Nitra.

Veľkou výhodou je napríklad aj možnosť prejsť sa vďaka Google Maps a Street View mestom priamo, ako keby ste tam boli a tak si môžete dopredu naštudovať niektoré ulice, uličky alebo iné zákutia mesta. Dobrou správou je, že až tak veľmi sa to oproti nasnímaniu posledných údajov z roku 2014 nezmenilo. Poďme ale teda na konkrétne tipy na zaujímavé miesta.

5 tipov, ktoré vám spríjemnia pobyt v Nitre

Priamo v centre mesta môžete nájsť Ponitrianske múzeum, kde sú pravidelné stále alebo dočasné expozície a to tak kultúrno-umelecké, ako aj historické. Ak máte chuť viac na kultúrny zážitok, odporúčame si pozrieť tiež v centre mesta nachádzajúcu sa židovskú Synagógu, kde sa pravidelne konajú rôzne koncerty vážnej hudby a iné spoločenské udalosti.

Pre tých, čo majú radi prírodu, je Nitra ideálna hneď dvoma vecami – nachádza sa tu vrch Zobor v rámci pohoria Tribeč, ktorý je dostupný priamo z mesta. Ak chcete zostať „dolu v meste“, môžete navštíviť Park Sihoť pri rieke, pričom okolo rieky vyrástli tiež cyklistické chodníky a chodníky pre peších turistov.

V historickom aj širšom centre potom môžete nájsť niekoľko zaujímavých reštaurácií a rôznych druhov krčmičiek. Zaujímavosťou je, že v Nitre sa varí a čapuje aj pivo z miestneho „minipivovaru“ Trogár a práve toto pivo môžete ochutnať na viacerých miestach.

Nezanedbajte ani okolie

Nielen priamo v meste, ale aj v jeho blízkom okolí je niekoľko možností na zaujímavé trávenie času. Odporúčame napríklad známe kúpaliská a to Thermalpark Nitrava v Poľnom Kesove a Termálne kúpalisko Podhájska. V zime si zas môžete spraviť výlet po Tribeči, napríklad na hrad Gýmeš.

chyba