Spolujazda Oszkar expanduje-na Slovensko prichádza ako Motar

Už aj na Slovensku môžete využívať služby lídra maďarského operátora spolujazdy Oszkar.com; na slovenský trh expandoval poskytovateľ „organizovaného stopovania“ pod názvom Motar.sk.

10.05.2016 12:32
Motaristi ušetria čas i peniaze, pričom sa... Foto: fotoarchív Motar.sk
motar inzercia Motaristi ušetria čas i peniaze, pričom sa znižuje aj environmentálna záťaž životného prostredia.

Cestovať ako spolujazdec alebo ako vodič, ponúknuť voľné miesta v aute je celosvetovo sa rozvíjajúcim trendom. Tento lacný a pružný spôsob cestovania predstavuje alternatívu oproti pomerne drahej a preplnenej hromadnej doprave najmä pre tých, ktorý neváhajú podeliť sa o kokpit svojho vozidla s neznámymi osobami, a ktorí považujú spoznávanie nových ľudí za dobrú vec. Celý systém je postavený na vzájomnej dôvere – bez nej by „motarovanie” nefungovalo.

„Základom cestovania formou spolujazdy je: vodiči disponujúci vlastným motorovým vozidlom po veľmi jednoduchej registrácii podajú inzerát na spolujazdca,“ vysvetľuje Ottó Patócs, country manažér Motar.sk a dodáva: „Uvedú, odkiaľ a kam smerujú, koľko voľných miest majú, do akej miery sa chcú podeliť o náklady na PHM a iné okolnosti. Cestujúci – taktiež po registrácii – si vyberú vhodný „spoj“, rezervujú si miesto a nadviažu kontakt s vodičom. Ak práve niet ponuky, ktorá by im vyhovovala, nastavia na stránke sledovanie inzerátov – takto im systém automaticky vygeneruje oznámenie, ak sa objaví inzerát, vyhovujúci zadaným parametrom.“

„Motarovanie“ môže byť riešením pre tých, ktorí týždenne cestujú v rámci republiky, či už ako študenti alebo zamestnanci, alebo sa vyberú na väčšie vzdialenosti – trebárs do Rakúska, Nemecka, Francúzska či iných štátov západnej Európy –, aby sme spomenuli iba tie najfrekventova­nejšie ciele. Vodič a spolujazdec sa o výdavky na PHM podelia vo vopred dohodnutej miere, ktorá zvyčajne predstavuje len zlomok ceny prepravného v hromadnej doprave. Oszkár je v súčasnosti u našich južných susedov natoľko obľúbený, že počet jeho klientov od spustenia portálu v roku 2007 vzrástol na viac ako 320 tisíc osôb.

„Ďalším nezanedbateľným faktom je, že optimalizácia požívania motorových vozidiel vedie ku zníženiu množstva oxidu uhličitého, ktoré by sa vo forme emisií dostalo do ovzdušia. Naša iniciatíva týmto nadobúda aj environmentálny rozmer,“ dodáva Ottó Patócs. Podľa on-line počítadla webstránky Motar.sk sa „motaristom“ doteraz podarilo zabrániť úniku až 680-tim tonám CO2. Od expanzie Motar.sk očakáva poskytovateľ služby razantné zlepšenie podmienok dopravy, ako aj vznik a nárast silnej „motaristickej“ komunity na Slovensku.

chyba