Európske zjazdovky, ktoré zanechajú dojem

Ako by mala vyzerať ideálna zjazdovka? Tak na túto otázku je ťažké odpovedať, nakoľko treba brať do úvahy vždy konkrétne nároky milovníkov lyžovania a snowboardovania. Práve preto je pre niektorých športovcov vhodná zjazdovka Harakiri v Mayrhofene, ktorá patrí k tým najstrmším v Alpách a pre iných panoramatické zjazdovky pre začiatočníkov v stredisku Les Sybelles.

18.12.2013 08:00
Sölden inzercia
Sölden

Začiatočníkov, rodiny s deťmi a pohodových lyžiarov určite zaujme projekt vo Švajčiarsku, ktorého heslom je: „relax, enjoy nature, have fun“. Autori projektu sa snažili vytvoriť podmienky pre jazdu bez stresu, kde nezáleží na tom, ako rýchlo kopec zdoláte, ale vychutnanie si každého oblúčika. Maximálna povolená rýchlosť na špeciálne označených zjazdovkách je 30 km/hod. Zaručené je tým pomalé, ohľaduplné a uvedomelé lyžovanie. Terén je ideálny pre zlepšovanie lyžiarskej techniky, pričom sa nejedná len o modré, ale aj oficiálne značené červené zjazdovky. Takéto lyžovanie je možné zažiť okrem iného v stredisku Sv. Moritz, Zermatt, Davos alebo Klosters.

Aj začiatočníci potrebujú sem tam nejakú výzvu, vo francúzskych Alpách v stredisku Val Cenis je najdlhšia zjazdovka práve pre túto skupinu lyžiarov – či snowboard alebo lyže, zjazdovka je ideálna pre prvé pokusy. Už jej samotný názov vyčarí úsmev na perách – nesie totiž meno „L'escargot“, čo v preklade neznamená nič iné, ako „slimák“. Ďalším odporúčania hodným strediskom je Les Sybelles, ktoré má k dispozícii až 82 km ľahkých a prehľadných zjazdoviek.

Les Sybelles
Les Sybelles Les Sybelles

Kto lyžuje pravidelne a má správnu techniku už v malíčku, tomu sa rýchlo zacnie po niečom novom a výnimočnom, ak nie dokonca po niečom, čo zdvihne hladinu adrenalínu v krvi. Aby vášeň a nadšenie pre zimné športy mohli ďalej rásť, treba im dopriať a kŕmiť ich novými zážitkami a preto dnes predstavíme aj neobyčajné lyžiarske strediská a zjazdovky, ktorých návšteva stojí za to.

Rýchli a skúsení športovci určite neopovrhnú zjazdovkami svetového pohára FIS – koniec koncov sa jedná o tie najnáročnejšie a najrýchlejšie zjazdy Európy a z veľkej časti aj celej našej planéty. Zaujímavá je každopádne zjazdovka Streif v Kitzbühelských Alpách, na ktorej sa každým rokom konajú dnes už tradičné preteky Hahnenkammrennen. Počas profesionálnych pretekov dosahujú športovci rýchlosť až 140 km/hod. Zjazdovka s dĺžkou až 3,3 km sa môže pochváliť 85% spádom, teda nie je divu, že výškový rozdiel 860 m sa dá prekonať veľmi rýchlo. S výnimkou týždňov počas pretekov si tí najodvážnejší z odvážnych môžu trúfnuť na jazdu po tejto neupravovanej zjazdovke.

Milovníkom rýchlosti vrelo odporúčame výlet do Mayrhofenu v rakúskom údolí Zillertal. Nie nadarmo patrí toto stredisko k jedným z najobľúbenejších cieľov cestovnej kancelárie Snowtrex – špecialistu na lyžiarske zájazdy. V tomto lyžiarskom stredisku sa totiž nachádza strmý svah Harakiri, ktorý rok čo rok láka tisíce návštevníkov, ktorí sa tu chcú podrobiť skúške odvahy. So spádom 78% patrí Harakiri k tým najstrmších zjazdom Rakúska a všetci tí, ktorí svoju techniku a rovnováhu vedia tak dobre ovládnuť, že dôjdu čo cieľa bez akýchkoľvek problémov, budú odmenení členstvom v rovnomennom klu­be.

Mayrhofen
Mayrhofen inzercia Mayrhofen

Osobné hranice sa dá však otestovať nielen v Rakúsku! Najbrutálnejšiu zjazdovku Európy nájdeme napríklad vo Švajčiarsku, a to konkrétne zjazd Lauberhorn vo Wengene. Maximálny spád 93% umožňuje jazdu s rýchlosťou až 150 km/hod. Ani Nemecko nie je pozadu – najstrmšia zjazdovka nesie meno Kandahar a s maximálne 90% spádom patrí k tým najnáročnejším zjazdovkám svetového pohára.

Kto si nechce otestovať iba svoj limit, ale stihnúť sa pokochať aj krásnym výhľadom, tomu odporúčame lyžiarske strediská, ktoré umožňujú kilometrové lyžiarske túry. Známa je napríklad Vallée Blanche vo francúzskom Chamonixe. Na neupravovanej a neoznačenej štreke s dĺžkou 20 km prekonáte výškový rozdiel 2 842 m a neminiete skaly, ľadové jaskyne a ľadovcové trhliny. Pri pohľade späť, zbadáte mohutný Mont Blanc, najvyššiu horu Európy. Pri všetkej tej kráse by ste však riziko a nebezpečenstvo, ktoré táto trasa poskytuje, nemali podceniť. Ani skúsení športovci by sa na zjazd z nadmorskej výšky 3 842 m na Aiguille du Midi späť do Chamonixu (1 000 m n m) nemali odvážiť bez profesionálneho horského sprievodcu.

V Alpách sa nájdu aj ďalšie nádherné zjazdy, napríklad Sarenne medzi Alpe d'Huez a Autos-en-Oisans vo Francúzsku s celkovou dĺžkou 16 km a 15 km dlhá zjazdovka Schwarze Schneide v prvotriednom rakúskom stredisku Sölden, ktorá vedie z vyhliadky „Big3“ späť k dolnej stanici lanovky.

Sölden
Sölden inzercia Sölden

Kto sa ešte nechce viazať na presné predstavy o zimnej dovolenke, ten nebude chybovať, ak sa vydá do najväčšieho lyžiarskeho strediska v Európe – Les 3 Vallées vo francúzskych Alpách, to znamená lyžovanie na 600 km zjazdoviek! Návštevníci tu môžu skúšať, nacvičovať, zdokonaľovať, vychutnávať – nie je nič, čo im tu bude chýbať. Od luxusných chaletov po cenovo priaznivé ubytovanie pre celú rodinu sa tu nájde všetko, nechýba ani wellness a après ski. Val Thorens a okolité dedinky v splnia každé vaše aj mimo svahu.

Val Thorens
Val Thorens inzercia Val Thorens

Európa je optimálnym zázemím pre rôzne pokročilých lyžiarov a ponúka veľký výber lyžiarskych stredísk so zjazdovkami, kde bol prekonaný nejeden svetový rekord. Dlhá chvíľa tu skutočne nikomu nehrozí – veď kde inde si užijete toľko pestrosti?

chyba