Dunajský oblúk – klenotnica prírody

Budapešť každoročne navštevuje množstvo turistov, ale pozornosť si určite zaslúži aj jej okolie. Najmalebnejším úsekom horného toku Dunaja v Maďarsku je Dunajský oblúk, ktorý sa tiahne severne od Budapešti neďaleko slovenských hraníc. Čo sa tu oplatí vidieť?

24.06.2013 08:00
Esztergom - inzercia
Esztergom

Neďaleko od Budapešti v mestečku Szentendre nás žiarivé farby, štýlové uličky vyložené mačacími hlavami, klenuté brány, sochy ukryté v stenových výklenkoch, veže barokových kostolov, galérie a čarovná atmosféra drobných domčekov natesnaných vedľa seba v starom meste neustále lákajú, aby sme sa pristavili a obdivovali ich krásu. Už takmer povinnou je návšteva skanzenu, v ktorom môžeme z bezprostrednej blízkosti obdivovať tradičnú ľudovú architektúru a kultúrne dedičstvo uplynulých storočí.

Na druhom brehu Dunaja v uličkách mestečka Vác návštevníkov očaria pestrofarebné paláce a rozprávkovo-krásne korzo na brehu Dunaja. Impozantnosť barokového námestia zvyšuje pavilón zvonov hrajúcich 300 rôznych melódií. Môžeme prejsť pod jediným zachovaným 250-ročným víťazným oblúkom krajiny, ktorý postavili na počesť návštevy Márie Terézie.

Visegrád je mestom živého stredoveku, kde nás ticho Dunaja, lahodné renesančné melódie Kráľovského paláca, napätie rytierskych turnajov, múry Horného hradu šepkajúce o dávnych panovníkoch a blízkosť lesa určite vymania z kolobehu každodenného života. V bývalom paláci kráľa Žigmunda a kráľa Mateja zdobeného renesančnými loggiami sa v súčasnosti konajú svadby: jeho najvzácnejšou ozdobou je renovovaná Herkulova studňa, ktorej dosky z červeného mramoru zdobia erby kráľa Mateja. Kavalkáda farieb a zvukov v Parku hier kráľa Mateja opäť oživuje stredoveké báje a povesti o tomto historickom mieste.

Esztergom je jedným zo skvostov Dunajského oblúka presiahnutým atmosférou histórie. Nachádza sa tu slávna ostrihomská Bazilika, ktorá je po Bazilike sv. Petra v Ríme a Katedrále sv. Pavla v Londýne tretím najväčším chrámom v Európe.

Dobogókő je obľúbeným výletným a rekreačným miestom a najvyššie položeným miestom Visegrádskych hôr. Nádherná roklina – priepasť Rám medzi Dobogókő a Dömös – sa tiahne v dĺžke takmer 1 km s približne 300 metrovým výškovým rozdielom. V jednom z najromantic­kejších kútov Maďarska sa môžeme po chodníkoch zabezpečených úchytkami po zelenej turistickej značke vydať na 3,5 hodinovú túru na Dobogókő – k srdcovej čakre Zeme.

+4

Pripravili sme pre Vás kyticu letných dovolenkových ponúk, ktorá obsahuje bohatý výber víkendových pobytov aj dlhších pobytových zájazdov. Príďte a zažite letnú dovolenku či rodinné pobyty v Maďarsku! Čaká na Vás Eger, Sárvár, Bükfürdő, Visegrád, Budapešť, Győr, Hévíz, Hajdúszoboszló, Mosonmagyaróvár, Szentendre… Hodinka či dve jazdy autom za hranice a už sa aj ocitnete vo svete oddychu a pohody!

Vyberte si z letnej akciovej ponuky maďarských hotelov: sk.gotohungary­.com//letne-akciove-ponuky

chyba