Aký typ fasády si vybrať na novostavbu? Pozrite si 3 inšpirácie

Fasáda nemusí byť fádna. Máte na výber z rôznych povrchov i spôsobov zateplenia. Prinášame vám 3 inšpirácie, ako to riešili majitelia novostavieb rodinných domov v Novej Bani, Východnej a Prešove.

23.03.2023 00:00
knauf, pr nepouzviat

Dizajnová fasáda skrýva zelenú oázu v centre mesta

Rodinný dvojdom osadený do staršej ulice v radovej zástavbe v centre Prešova zaujme modernou fasádou s prvkami obkladu. Za jeho dverami sa nám otvára zaujímavý koncept dvoch autonómnych domácností, otca a syna, so zdieľanou záhradou. Keďže majú skúsenosti v stavebníctve, na koncepte pracovali obaja spolu.

Dom pre dve rodiny postavili na mieste, kde predtým stáli dva 120-ročné domy na konci svojej životnosti. Nadzemná stavba je kompletne nová, po starej stavbe si však nechali tradičnú prešovskú klenbovú vínnu tehlovú pivnicu. Dom je formovaný v tvare písmena U, predná časť je dvojpodlažná a do záhrady sa tiahnu dve prízemné ramená, na ktorých je umiestnená zelená strecha Urbanscape. Majiteľ Richard je s týmto umiestnením spokojný. „Páči sa mi, že na tento pekný výhľad vidíme z poschodia aj my, nielen susedia,“ dodáva.

Celý objekt spĺňa požiadavky na energetickú triedu A0 a je dôkladne tepelne izolovaný. Fasáda, na ktorej sú sčasti umiestnené moderné obklady, je zateplená minerálnymi doskami s hrúbkou 20 cm. Tepelný komfort zabezpečujú energeticky efektívne zariadenia. Primárnym zdrojom tepla je plynový kotol a alternatívne tepelné čerpadlo vzduch – voda, ktoré v lete aj chladí. Dopĺňajú ho ešte krbové vložky na prízemí. Technické vybavenie dopĺňa aj vetrací systém s rekuperáciou.

knauf 1, pr nepouzviat

Murovaný dom s kontrastnou fasádou

Mladý pár z Novej Bane si pre svoj domov zvolil kompaktný štvorcový tvar s valbovou väzníkovou strechou, ktorý je jednoduché udržiavať i vykurovať. Využili však polohu domu na úpätí kopca a tak získali aj praktické technické priestory a garáž v suterénnej úrovni. Viacúrovňové členenie podčiarkli kontrastom bielej omietky s efektným čiernym obkladom a čiernou strešnou krytinou. Na túto kombináciu pekne nadväzuje aj útulná rodinná terasa.

Obvodové steny z pórobetónových tvárnic boli zateplené kontaktným spôsobom fasádnymi doskami s hrúbkou 15 cm. Zateplenie povaly stropu je ekologickou izoláciou v hrúbke 26 cm. Zateplenie zverili zručným majstrom, ktorí sa precízne zamerali aj na jeho detaily. Ak sa nemáte s kým poradiť o riešení zateplenia, pomôže vám bezplatný online poradca na HomeByKnauf, ktorý vás prevedie celým procesom zateplenia.

Majitelia sa už stihli v dome pekne zabývať. Nasťahovali sa doňho koncom roku 2019, takže môžu dostatočne zhodnotiť aj úroveň tepelného komfortu svojho bývania. Dom v chladnom období vyhreje elektrické podlahové vykurovanie a vstavaný krb s teplovzdušnými prieduchmi. „V dome je príjemná teplota v zime, ale aj v lete, a to napriek tomu, že nemáme klimatizáciu ani pasívne tienenie,“ hovorí majiteľka Klaudia a dodáva, že ani po troch zimách nezaznamenali žiadne estetické chyby, ktoré by mohli vzniknúť pri zlom prevedení detailov.

knauf 2, pr nepouzviat

Neobyčajný dom s prevetrávanou fasádou a kombináciou prírodných materiálov

Rodinný dom vo Východnej upúta pozornosť na prvý pohľad a je to skutočný originál. V tradičnej podtatranskej obci vyniká moderným dizajnom a na fasáde je použitá kombinácia tradičného spôsobu kontaktného zateplenia (lepením a kotvením izolácie) a prevetrávanej fasády (izolácia je vkladaná do roštu za vzduchovou medzerou od steny). Zároveň tvarovo zapadá do existujúcej zástavby, prispôsobuje sa kopcu, využíva čo najviac slnečných tepelných ziskov a v lete sa neprehrieva.

Navrhli ho, a čiastočne aj zrealizovali, sami majitelia, projektový inžinier a architektka. Prevetrávaná fasáda je súčasťou celého premysleného komplexného riešenia. Vonkajší obal domu je kombináciou dvoch obvodových stien s omietkou a dvoch s prevetrávanou fasádou s drevenými obkladmi a falcovaným hliníkovým plechom, ktorý plynule prechádza na šikmú strechu ako strešná krytina. Má teda nielen estetickú funkciu, ale slúži aj ako zmývateľná povrchová úprava fasády.

knauf 3, pr nepouzviat

Keďže v dome bývajú už od augusta 2019, čas a klimatické podmienky ich riešenie preverili. S tepelným komfortom v dome sú nad mieru spokojní. Dom sa neprehrieva aj vďaka kompaktnej „obálke“ bez tepelných mostov. Severnú a západnú stranu chráni prevetrávaná fasáda s minerálnou izoláciou v hrúbke 16 cm, ktorá prechádza aj na strechu s izoláciou v hrúbke 40 cm. Ostatné steny prekrýva minerálna fasádna izolácia s hrúbkou 20 cm. Vrchná vrstva je silikónová omietka v kombinácii s drevom. Fasádu dopĺňajú drevohliníkové okná s izolačným trojsklom. Na vykurovanie a prípravu teplej vody využívajú plynový kondenzačný kotol a v obývačke krb pre príjemnú atmosféru. „Bývame na severe Slovenska, kde je vykurovacia sezóna pomaly 10 mesiacov, ale nám stačí zapnúť vykurovanie začiatkom novembra. Dovtedy si dom sám vykompenzuje udržanie príjemnej teploty, pokiaľ vonku neklesne teplota pod nulu na dlhšie ako 3 – 4 dni,“ vysvetľuje majiteľ.

chyba