Riešenie pre kvalitný vzduch a vždy ideálnu atmosféru vo vašej domácnosti

Mnohí z nás trpíme množstvom porúch a zdravotných problémov, za ktorých vznik často viníme všetkých a všetko okolo nás, len nie seba. Stáva sa takmer pravidlom, že väčšiu časť života si vedome aj nevedome komplikujeme vlastným pričinením. Nielen nezdravý životný štýl, ale aj nekvalitné vybavenie interiéru a nevhodný výber doplnkov v ňom vytvára klímu s veľmi negatívnym vplyvom na našu fyzickú aj psychickú pohodu.

10.02.2023 00:00
domacnost Foto:

Riešenie je aj v tomto prípade mimoriadne jednoduché, len si treba nájsť na jeho realizáciu čas a priestor. A pokiaľ nad tým práve uvažujete, máme pre vás stručnú inšpiráciu, ktorá vás bude k naplneniu tohto cieľa motivovať.

Prečo je kvalita ovzdušia v domácnosti dôležitá?

Údaje Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) hovoria, že znečistenie ovzdušia v domácnostiach bolo v roku 2020 podľa odhadov zodpovedné za 3,2 milióna úmrtí ročne, vrátane viac ako 237 000 úmrtí detí mladších ako 5 rokov.

Veľký vplyv na tieto čísla má napríklad nevhodný spôsob varenia, respektíve výber spotrebičov, zdrojov a prostriedkov, ktoré na tento účel využívame. Viacero domácnosti, podľa štatistík presnejšie tretina svetovej populácie, varí na otvorenom ohni, neefektívnych kachliach poháňaných petrolejom, biomasou (drevo, trus zvierat a odpad z plodín) a uhlím, ktoré spôsobujú škodlivé znečistenie ovzdušia v okolí, ale aj v domácnostiach.

Následkom nekvalitnej atmosféry v interiéri sa rozširujú ochorenia ako je mŕtvica, ischemická porucha srdca, chronická obštrukčná choroba alebo rakovina pľúc. Najviac nepríjemné a deprimujúce na tomto fakte je, že si to odnášajú najmä ženy v domácnosti a deti.

Aj nesprávna voľba izolačného plášťa obvodovej konštrukcie budovy môže priniesť domácnosti viac problémov ako úžitku. V takomto prípade vám nepomôže žiadny štýlový difuzér alebo čistička, ale investície do kvalitných materiálov a zdrojov.

Foto: SHUTTERSTOCK
zdrava domacnost

Izoláciu s omietkou ukotvite správnou armovaciou mriežkou

Fasádne zatepľovacie systémy zohrávajú v kvalite vzduchu mimoriadne dôležitú úlohu. Dôvodom ich inštalácie nie je iba zlepšenie tepelno-izolačných vlastností obvodového plášťa stavby, ale aj optimálne vetranie nehnuteľnosti, čo mnohí majitelia budov výberom lacných alternatív podceňujú.

Pri výbere vhodnej izolácie si preto všímajte nielen jej hrúbku, ale aj vlastnosti ako vzduchotesnosť a vetrotesnosť. Izolácia s týmito hodnotami eliminuje nielen tepelné straty, ale aj poškodenie budovy či zdravia v dôsledku kondenzácie vody, hluku z okolia, suchého vzduchu a vlhkosti.

Navyše, pokiaľ si na presné ukotvenie zvoleného zatepľovacieho systému vyberiete aj špeciálnu armovaciu mriežku, výsledný efekt bude ešte lepší. Nielen krásna fasáda a v nej ukrytá kvalitná membrána, ale aj odolná omietka poskytne vášmu domu ideálne podmienky pre život bez komplikácií.

Okrem krásne zarovnaného povrchu fasády domu, armovacia mriežka zabráni vytváraniu trhlín v omietke a izolácií, ktoré môžu byť dôvodom veľkých tepelných strát do výšky až 60 % a poškodenia budovy.

Vyskúšajte profesionálne odvlhčovače pre interiér bez škodlivej vlhkosti

Vysoká vlhkosť vytvára nadmernú kondenzáciu, ktorá potenciálne vedie k plesniam alebo hnilobe, zatiaľ čo nízka vlhkosť je spojená s rýchlym šírením vírusov, ako je prechladnutie, chrípka a dokonca Covid-19.

Sušenie bielizne, vriaci hrniec alebo horúci kúpeľ pravdepodobne spôsobia zvýšenie úrovne vlhkosti, zatiaľ čo správne vetranie miestnosti spôsobí jej zníženie, aj keď vo všeobecnosti vzduch ochladzuje.

Ak relatívna vlhkosť pravidelne prekračuje 60 %, začnú sa v okolí tvoriť a rásť plesne, pričom nadmerná vlhkosť môže spôsobiť aj hnilobu a poškodiť vaše veci i zdravie. Ako však zatočiť s nadmernou vlhkosťou?

V prípade, že sa neviete, napriek všetkej snahe zbaviť v dome nepríjemnej vlhkosti, je dobré a možné na jej eliminovanie použiť profesionálne odvlhčovače.

Profesionálne odvlhčovače vďaka svojmu vysokému výkonu interiér alebo priestor pomerne rýchlo vysušia a zbavia vás tak problému, ktorý ničí nielen vaše bývanie, ale aj zdravie. Nezabudnite si ich vybrať na základe veľkosti priestoru a typu zariadenia, ktoré môže disponovať aj viacerými doplnkovými funkciami.

Foto: SHUTTERSTOCK
čistič vzduchu, pr

Kvalitné vitamíny pre zamestnancov

Na záver netreba podceňovať ani zdravie samotného tela, ktoré môže strácať dôležité živiny a látky rôznymi vplyvmi nevhodného okolia. Nielen profesionálne odvlhčovače sa preto môžu postarať o zníženie vlhkosti vo veľkej prevádzke alebo domácnosti, ale aj pravidelné dopĺňanie dôležitých vitamínov pre zamestnancov vie veľmi dobre pomôcť zlepšiť vašu produktivitu a fungovanie v náročných podmienkach.

V uzavretých priestoroch predsa trávime nielen v treskúcej zime takmer 90 % svojho času. Vytvoriť si na normálne fungovanie organizmu optimálne podmienky je teda základ. Ak vás preto trápi vysoká vlhkosť alebo nekvalitná izolácia budovy, možno je na čase všetko zmeniť a využiť pritom vyššie spomenuté rady.

chyba