Ako sa vyrovnať s rastúcimi nákladmi na energie? Renovácia je riešením!

V čase, kedy vnímame zásadné zvýšenie cien energií, je vhodné zhodnotiť kvalitu svojho bývania. Ak už dlhšie uvažujete nad renováciou, nemáte viac na čo čakať. Práve tá je skvelým riešením, ktoré vám v dlhodobom horizonte pomôže ušetriť peniaze vynaložené na energie. Začať môžete výmenou starých okien; s novými vám bude doma teplejšie.

23.12.2022 00:00
VELUX, pr, nepouzivat Foto:

Dáta od Eurostatu nám naznačujú, že rast energií bude pokračovať aj ďalej. Krajiny EÚ preto prijali opatrenia na zníženie rastu cien energií. Domácnosti zasiahne hlavne zníženie spotreby energií – elektriny aj plynu. Podľa odborníkov je jednou z najlepších investícií rekonštrukcia energeticky neefektívnych budov. Práve tá sa postará o šetrenie energií v dlhodobom horizonte. Architekt Martin Doršic poskytuje tipy ako dosiahnuť pri rekonštrukcii energetickú účinnosť domu:

Ak sa vám nechce púšťať do komplexnej rekonštrukcie, skúste zhodnotiť kvalitu svojich okien. Sú staršie a máte pocit, že dobre netesnia? Vymeňte ich! V podkroví máte ešte jednoduchšie riešenie: tým sú novšie generácie strešných okien VELUX, ktoré sa vyznačujú výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami. Dokážu zmeniť energetickú bilanciu na pozitívnu – a to vďaka získaným pasívnym solárnym ziskom. Ich výmena je jednoduchá a rýchla a nezaberie vám viac ako deň.

Foto: VELUX
VELUX, pr, nepouzivat

Renovujte výhodnejšie – vďaka štátnej dotácii

Obnova rodinných domov je súčasťou Plánu obnovy Slovenskej republiky a je jedným z nástrojov boja nielen s klimatickou, ale aj s energetickou krízou. Čo to znamená v praxi? Stačí požiadať o dotáciu v rámci programu Obnov dom. Ten sa zameriava na rekonštrukcie rodinných domov, ktoré boli postavené pred rokom 2013.

Výška dotácie závisí od plánovanej úspory – nárok na ňu získa taký rodinný dom, ktorý po rekonštrukcii dosiahne úspory vo výške minimálne 30 %. Pokiaľ plánovaná rekonštrukcia smeruje k dvojnásobnej úspore (60 %), stavebník môže získať až 19 000 €. Medzi povolené stavebné úkony patrí aj výmena okien, inštalácia tienenia, či zateplenie vonkajšej obálky domu. O možnostiach dotácií hovorí Richard Pakši, analytik z platformy Budovy pre budúcnosť:

Nielen energeticky efektívnejšie, ale aj zdravšie bývanie

Spoločnosť VELUX už niekoľko rokov pripravuje a publikuje štúdiu Healthy Homes Barometer, ktorá je zameraná na zdravie budov a ich obyvateľov.

Foto: Velux
VELUX, pr, nepouzivat

Tento rok odhalila opäť viacero dôležitých zistení, vďaka ktorým by sme sa mali zamyslieť nad tým, ako bývame. Jedným z faktov je ten, že až 50 miliónov domácností sa týka energetická chudoba, a to, že až 15 % Európanov žije v nedostatočných podmienkach. Okrem toho popísala, že 9 z 10 budov, ktoré sú teraz postavené, budeme využívať aj v roku 2050 – preto je potrebné myslieť na to, ako existujúce budovy čo najviac energeticky zefektívniť.

www.velux.sk

chyba