Ako vybrať vhodný drez do kuchyne?

Chystáte sa zariaďovať nové bývanie a rozmýšľate nad tým, čo by vám rozhodne nemalo uniknúť? Tak sa zamyslite nad kuchynskými drezmi a batériami. Bez drezu si totiž svoju kuchyňu asi len ťažko dokážete predstaviť.

16.12.2022 00:00
kuchyna, pr Foto:

Možno si poviete, že veď drez ako drez, nie je to však úplne tak. Existujú rôzne typy a špecifiká, na ktoré by ste mali brať ohľad, aby sa vám v novom domove žilo čo najlepšie.

Orientácia, hĺbka a tvar

Ešte pred výberom kuchynského drezu by ste mali poznať niektoré základné pojmy. Dôležitý je už samotný tvar – v ponuke je tzv. jednodrez, čiže jedna vanička, ktorá nezaberá toľko priestoru, ďalej dvojdrez, dve oddelené vaničky spojené v jednom mieste do celku, a ďalej rohový kuchynský drez do rohovej skrinky kuchynskej linky.

Od toho sa následne odvíja orientácia – vzhľadom na umiestnenie vaničky, resp. odkvapkávacej plochy a otvoru na batériu. V ponuke sú univerzálne kuchynské drezy, ktoré sa dajú otočiť ľubovoľným smerom alebo výhradne ľavé či pravé drezy, prípadne iné špecifické modely.

Bez ohľadu na to, či si kupujete obľúbené Franke drezy alebo inú značku, všímajte si aj hĺbku kuchynského drezu – napr. v prípade, že často používate objemné hrnce a veľké panvice, siahnite po modeloch s väčšou hĺbkou, aby bolo ich umývanie v dreze pohodlné.

Materiál kuchynského drezu

Kľúčový faktor pre výber kuchynského drezu je tiež materiál, z ktorého je vyrobený. Klasikou sú odolné nerezové drezy, ktoré sú snáď najdostupnejšou voľbou. Modernejšou a čoraz obľúbenejšou možnosťou je granitový drez s batériou, ktorý ponúka viacero výhod. Granitové alebo inak nazývané kameninové drezy udržiavajú farebnú stálosť, sú mimoriadne odolné voči poškodeniu, esteticky nadčasové a krátkodobo odolajú teplotám až do 280 °C. Zároveň sú spoločne s batériami jednoduché a nenáročné na údržbu.

Foto: SHUTTERSTOCK
kuchyna, pr, nepouzivat

Popri nerezových a granitových drezoch si môžete vybrať aj spomedzi keramických, kompozitných či sklenených drezov. Všetky majú svoje pre a proti, koniec koncov vždy závisí na tom, ako sa na to pozeráte vy a aké máte preferencie. Nie je to však len o dreze, veľmi dôležitý je aj výber vodovodnej batérie, prípadne drviča odpadu a ďalšieho príslušenstva. Jednoducho, nech to celé v kuchyni dáva zmysel nielen po estetickej, ale hlavne funkčnej stránke.

chyba