Trpíte nespavosťou? Jednoduchá optimalizácia spálne problém hravo vyrieši

Vedeli ste, že vaša spálňa môže ovplyvniť kvalitu vášho odpočinku? Od teploty, kvality vzduchu po svetlo a ďalšie iné faktory, mnohými vedeckými štúdiami, ale najmä praxou sa potvrdilo, že naše prostredie má na spánok skutočné a merateľné účinky.

08.12.2022 00:00
seocentrum, pr Foto:

Aby ste sa tým negatívnym vyhli, pozrite sa spolu s nami, ako už pár jednoduchých vychytávok dokáže zmeniť vašu spálňu na oázu pokojného spánku a priestor sladkých snov.

Uistite sa, že máte správne veľké a pohodlné matrace

Váš matrac je dôležitou súčasťou základnej rovnice spánku. Aj tie najlepšie matrace ale treba po určitom čase vymeniť za nové a správne veľké. Pre jednotlivca sú postačujúce pevné matrace 80 × 200, osoby, ktoré potrebujú viac miesta, musia investovať do väčších rozmerov. Nezabudnite tiež, že aj keď vám môže predajca tvrdiť iné, optimálna životnosť matraca je 5 až 7 rokov, pričom závisí od počiatočnej investície.

Ľudia si však nielen z finančných dôvodov ponechávajú svoje obľúbené matrace a postele v priemere okolo 10 rokov, no ak váš matrac vykazuje hlboké opotrebenie alebo spôsobuje bolestivé stavy, nastal čas na jeho výmenu.

Jedna štúdia dokonca zistila, že jednoduchá výmena starých matracov (priemerný vek 9,5 roka) za nové znížila stres a bolesti chrbta účastníkov o 40 %.

Skontrolujte preto, či vaša posteľ nemá známky opotrebovania a venujte pozornosť aj svojmu telu. Majte na pamäti, že zmeny veku, hmotnosti a zdravotného stavu môžu tiež zmeniť potreby pohodlia, aj keď je samotný matrac stále v slušnom stave.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, pr

Investujte do kvalitných žalúzií

Suprachiazmatické jadro, sídli v hypotalame a riadi vaše vnútorné biologické hodiny na základe svetelných signálov prijímaných cez optické nervy vášho oka. Keď je týmto jadrom z okolia detegované svetlo, oneskoruje sa uvoľňovanie melatonínu, produkuje kortizol a udržuje zvýšená telesná teplota, čím je vyvolaná bdelosť organizmu.

Takúto bdelosť dokáže vyvolať aj elektrické svetlo z mobilov a TV. Skúste preto pred spaním vo svojej spálni vypnúť alebo zakryť všetky nevhodné zdroje svetla.

Ak aj vaše okná prepúšťajú svetlo alebo máte tendenciu spať po východe slnka, môže byť tiež užitočné investovať do moderných žalúzií, aby bola vaša spálňa tmavá, pričom žalúzie môžu mať aj izolačné výhody a v zime vám pomôcť ušetriť na vykurovaní, v lete naopak na ochladení interiéru.

Ak blokovanie prichádzajúceho svetla z okolia nie je vo vašom priestore praktické alebo možné, vždy sa môžete rozhodnúť pre masku na spanie, ktorá vám zakryje oči. Uprednostnite model s pohodlným, ale vypasovaným pásom a hladkou, priedušnou látkou ako jemná bavlna, satén alebo hodváb.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, pr

Odstráňte neporiadok

Aj neusporiadaný alebo preplnený priestor vám môže brániť v pokojnom spánku. Stráviť preto len pár minút denne upratovaním a zabezpečovaním toho, aby veci mali vždy svoj „domov“, môže mať na regeneráciu tela počas noci veľký vplyv.

Využiť na takúto lepšiu organizáciu priestoru môžete univerzálne kovanie na nábytok, ktoré zvyšuje jeho funkčnosť a pohodlie pri každodennom používaní.

Zásuvka nočného stolíka alebo roztomilý kôš s takýmto kovaním pojme všetky drobnosti oveľa ľahšie, vďaka čomu bude váš priestor uprataný a vaše veci budú pritom stále na dosah.

chyba