Metódy, ktoré vám pomôžu udržať váš nábytok v pôvodnom stave

Máte v pláne kúpu masívneho nábytku, alebo už pár takých kúskov doma máte a nie ste si istí, ako sa oň správne starať? So správnou starostlivosťou vám bude robiť radosť a vyzerať ako nový ešte niekoľko rokov. Pozrieme sa spoločne aj na ošetrenie kusov nábytku z exotického dreva, a to konkrétne mangového nábytku.

29.11.2022 00:00
whitepress, pr, nepouzivat

Mangové drevo. Odkiaľ vlastne pochádza a aké má vlastnosti? V dnešnej dobe sa mangové drevo často používa na výrobu nábytku. Ako vyzerá ošetrenie mangového dreva?

Špecifikácia mangového nábytku

Mangové drevo je posledné roky veľmi obľúbené a preniklo aj do sveta moderného bývania. Ide o masívne drevo, ktoré je silné, trvácne a pochádza z ovocného stromu mango, z čoho je odvodený i jeho názov. Stromy manga najčastejšie rastú v juhovýchodnej Ázii a Austrálii, takže ide o exotický artikel, ktorý sa k nám dováža. A práve väčšina dreveného nábytku, dovážaného na Slovensko a do Európy, pochádza z Indie. Drevo týchto stromov sa vyznačuje teplou farbou, ale často sa v ňom nachádzajú farebné odchýlky s rôznymi odtieňmi. Výhodou mangového dreva je jeho jedinečný robustný vzhľad, pričom žiaden produkt nie je s rovnakou textúrou. Napriek týmto jedinečným vlastnostiam je cenovo dostupné a vyrábané s ohľadom na životné prostredie.

Tipy na oživenie a starostlivosť

Ak sa chcete tešiť z krásy vášho exotického nábytku čo najdlhšie, je dôležité zohľadniť aké čistiace prostriedky používate na ošetrenie mangového dreva. V podstate je starostlivosť vyslovene jednoduchá a nevyžaduje si žiadne špecifiká. Na bežné udržiavanie tohto nábytku vám postačí navlhčená jemná handrička a to je všetko. Vyhnúť by ste ale mali akýmkoľvek prostriedkom s obsahom čpavku či silikónu, ktoré by ho mohli natrvalo poškodiť. Ako vidíte, údržba mangového nábytku je jednoduchšia, ako ste možno čakali. Základom je precíznosť, najdôležitejšie je vyhnúť sa škrabancom a mokrým fľakom. Na oživenie vášho nábytku môžete použiť buď olej alebo vosk. Včelí vosk mu pomôže navrátiť stratený lesk po rokoch a vdýchne doň nový život. Uvidíte, ako krásne ho rozžiari. Tiež poslúži ako ochranná vrstva, tak vám bude slúžiť ešte mnoho rokov. Ďalšou alternatívou v starostlivosti je minerálny olej na mangové drevo. Tento olej poskytuje dodatočný ochranný povrch a vytvára sa pri niekoľkonásobnom opätovnom nanesení.

chyba