Terasa na jeseň? Skvelý nápad!

Letné horúčavy konečne vystriedali príjemné teplé dni ako stvorené na trávenie času vonku. Zároveň je toto obdobie ideálnym aj na stavbu či rekonštrukcie, a to hlavne terasy! Už na vás nebude páliť horúce slnko ale zároveň je zima ešte v nedohľadne, čo vám poskytuje ideálne podmienky. Vo výbere terasy sa nedržte štandardov, ale doprajte si terasu, akú si zaslúžite. Čo tak vyskúšať americkú novinku?

11.11.2022 00:00
Botticelli, pr, nepouzivat

Postavenie terasy nie je jednoduché. Treba doriešiť umiestnenie terasy, jej veľkosť či prehodnotiť cenu. Pred samotnou realizáciou je dôležitý aj výber podkladu a jeho správna inštalácia a nakoniec, samozrejme výber ideálneho materiálu, šitého presne pre vás.

Čo všetko treba vedieť pri stavbe terasy?

Ako prvý je dôležitý výber a úprava podkladu, ktorý je podľa M. Kovačiča z firmy DLH Slovakia, „vždy nutné riešiť individuálne na základe konkrétnej situácie a stavebnej pripravenosti v mieste realizácie, s ohľadom na parametre daného geologického prostredia.“ Zároveň dopĺňa, že medzi najvhodnejšie typy podkladového povrchu patrí betónová doska alebo zhutnené štrkové lôžko. Najideálnejšie je štrkové lôžko z makadamu, pod ktorým by mala byť netkaná textília, tá zabráni vyrastaniu rastlín.

Konštrukčné hranoly terasy odporúča klásť na betónové bloky, obrubníky, čokoľvek dostupné a zvyšné zo stavby, čo je brané ako postačujúci materiál, na ktorý sa môže pokladať hranol. Celý podklad treba zhutniť žabovaním a klásť betónové bloky. Nevhodný ako podklad je napríklad riečny kameň, pretože je nestabilný – tým, že sú kamienky okrúhle, môže sa celá podlaha hýbať. Pri tvorbe podkladu je okrem iného dôležité aj spraviť spád od domu, aby sa dažďová voda nehromadila pod nehnuteľnosťou, pretože by v budúcnosti mohla spôsobiť problémy.

Botticelli, pr, nepouzivat

Na čo si treba dávať pozor?

Pozor si treba dávať aj pri veľkosti škár medzi jednotlivými doskami, pretože drevo ako aj kompozit, neustále pracujú. Obzvlášť dôležité je to pri niektorých typoch dreva, ktoré majú väčší rozsah zosychania (napríklad z exotických drevín je to Massaranduba). Môže sa stať, že sa drevo pri kontakte s vodou napučí a keď sa nebude mať kam pohnúť, tak môže v lepšom prípade dôjsť k odtrhnutiu spojovacieho materiálu, v horšom sa môže terasa zdvihnúť či dokonca poškodiť priečku domu.

Odborník Martin Kovačič z DLH Slovakia to uvádza aj na príklade z minulosti: „Ľudia si neuvedomujú, že to drevo má naozaj obrovskú silu. Napríklad už v prvopočiatkoch v baniach, keď potrebovali rozbiť kameň, tak doňho natĺkli agátové koly, ktoré polievali. Tým, že sa agát napučal, tak roztrhol kameň.“

Botticelli, pr, nepouzivat

Aký materiál je ideálny?

Väčšina ľudí siaha po overenej klasike, ktorou je drevo. Ale čo tak vymeniť klasiku za novinku? Na slovenský trh prišla nová americká značka kompozitných terasových dosiek TIMMDEK od firmy DLH Slovakia. Ich unikátnosť spočíva v kombinácii materiálov, teda v spojení plastu a dreva, ktoré spolu vytvárajú veľmi odolný a trvácny materiál.

Vďaka tejto unikátnej technológii výroby sú odolné voči poveternostným vplyvom, škrabancom, ryhám, preliačinám a poškodeniu. Neublíži im ani priame slnečné žiarenie a časom nestrácajú farbu, ako sa to môže stať pri iných materiáloch. Neprekáža im ani vlhkosť, takže sú ideálne aj okolo bazénov či v blízkosti jazier. „Ich výhodou voči mäkkým drevinám (smrek, borovica) pri bazéne spočíva v tom, že nevytvárajú triesky a tým pádom sú príjemnejšie na chôdzu bosou nohou. Na terasy je možné položiť aj vírivku,“ dodáva odborník. Výnimočnosť majú aj vo svojom vzhľade, pretože sú vernou kresbou dreva, ktorú je pri dotyku cítiť aj do hĺbky.

Botticelli, pr, nepouzivat

Ak sú správne položené, nevyžadujú si už žiadne ďalšie ošetrenie, iba minimálnu údržbu v podobe pravidelného umývania. Majú dlhú životnosť a záruku 15–25 rokov. Vyrobené sú v dvoch radách – Rockies a Alps, pričom obe sú ponúkané v troch farebných odtieňoch. Keďže sú vyrábané zo zrecyklovaného plastu a dreva tak sú aj ekologické, čiže na ich výrobu nie je vyrúbaný ani jeden strom, čím sa firma snaží bojovať proti odlesňovaniu.

Botticelli, pr, nepouzivat
chyba