Kým na Slovensku ceny nehnuteľností v 3. kvartáli rástli, v Čechách už evidujú výrazný pokles

Zorientujte sa na realitnom trhu vďaka cenovej mape!

24.10.2022 00:00

Predpovedať vývoj realitného trhu sa v poslednom období stalo celkom problematické. Ceny nehnuteľností prudko rastú a vývoj je turbulentný. Kým v Českej republike už došlo k poklesu cien, na Slovensku stále ceny medzikvartálne rastú. Zdroje sa nezhodujú a informácie sú fragmetované, až chaotické. Znamená to, že sa situácia na Slovensku stabilizuje? Čo na to hovoria odborníci zo spoločnosti Reado.

Čo sa to vlastne deje?

Situácia na realitnom trhu je iná ako bola v minulosti. Sme svedkami rýchleho rastu cien, nárastu úrokových sadzieb a rastu cien energií. Zvyšujú sa aj ďalšie výdavky spojené s bývaním. Kým v minulosti bol dopyt po bytoch obrovský, v súčasnosti vplyvom všetkých okolností dochádza k postupnému uvoľňovaniu. Realitný trh ochladzuje a predávajúci už začínajú vnímať prichádzajúcu zmenu. Situácia, ktorá nastane prinesie nové príležitosti pre kupujúcich, ale aj pre predávajúcich.

Realitný trh, vývoj cien nehnuteľností a celkovo situácia zaujíma množstvo ľudí a je čoraz náročnejšie byť v danej problematike zorientovaný. Ceny sa rýchlo menia a situácia zďaleka nie je ideálna. Pre lepšie pochopenie realitného trhu, pre zistenie cien nehnuteľností v lokalite, v ktorej bývate, poznanie cien za meter štvorcový, priemernej dĺžky predaja, či priemernej výšky mesačného nájmu je tu prvá realitná cenová mapu od Reado. Mapuje územie Slovenska i Českej republiky a zoskupuje všetky dôležité informácie týkajúce sa realitného trhu.

odkaz
reado, pr, nepouzivat

Ako ohodnotiť nehnuteľnosť?

V poslednom období, kedy na realitnom trhu panuje turbuletnosť, majú sťaženú prácu aj realitní odborníci. Tí sa čoraz častejšie stretávajú s problémom správne ohodnotiť nehnuteľnosť nakoľko vývoj je rýchly a je potrebné brať do úvahy množstvo ukazovateľov. Práve preto na trh vstúpila realitná platforma Reado, ktorá využíva vlastný valuačný model, ktorý analyzuje dáta o viac ako pól milióne realitných transakcií. Berú do úvahy aj vplyvy lokality na trhovú hodnotu ako aj technické parametre nehnuteľnosti. Ocenenie nehnuteľnosti online je založené na rozsiahlych dátach, ktoré berú do úvahy množstvo parametrov, ale zároveň prihliadajú na vývoj realitného trhu, ponuky a dopytu.

odkaz
reado, pr, nepouzivat

Akú cenu má vaša nehnuteľnosť?

Toto je otázka, ktorá sa mihne v hlave každého človeka, ktorý uvažuje nielen nad predajom svojej nehnuteľnosti, ale zvažuje aj kúpu novej. Kým predávajúci sa pozerá na cenu nehnuteľnosti ako súhrn peňazí, ktoré do nehnuteľnosti investoval a citovú väzbu spojenú s predávajúcou nehnuteľnosťou, kupujúci sa sústredí len na cieľ kúpiť čo najvýhodnejšie.

Zo skúseností našich realitných maklérov vieme, že správne nastavenie ceny je kľúčové. Dôležité sú prvé dva týždne. Štatistika ukazuje, že v prípade správneho nastavenia ceny prichádza najviac záujemcov o kúpu práve v tomto období. Ak sa pri stanovení ceny rozhodnete špekulovať a najprv nastavíte cenu vysoko, môže to spôsobiť opačný efekt a celý proces predaja môže byť zmarený.

odkaz
reado, pr, nepouzivat

“Ak náš klient využije bezplatné ocenenie od Reado a rozhodne sa svoju nehnuteľnosť predať, môže sa spoľahnúť na servis na vysokej úrovni. Okrem rýchleho a presného ocenenia, získa odborné poradenstvo a bude mu pridelený najlepšie hodnotený realitný agent pôsobiaci v lokalite predávanej nehnuteľnosti. To znamená, že Reado svojich klientov sprevádza počas celého procesu predaja a zabezpečuje odborné poradenstvo, až do momentu odovzdania bytu nového majiteľovi.”

chyba