Máte záhradu? Tieto kroky ju pred zimou ochránia a na jar pripravia

Robila vám záhrada počas horúceho leta príjemnú spoločnosť a vytvorila ideálne podmienky na relax? Aby ste neboli o tento luxus ukrátení aj v budúcom roku, je dôležité si komfort poistiť adekvátnou starostlivosťou, ktorú je práve v tomto chladnom období potrebné zintenzívniť.

15.10.2022 00:00
zahrada, pr Foto:

Zrezať, prekryť alebo zviazať?

Mnohé trvalky na vašej záhrade stačí zrezať a citlivejšie prekryť. Závisí od druhu a zimuvzdornosti konkrétnej rastliny, pod ktorú sa podpisuje viacero faktorov ako poloha, mikroklíma, pôda, orientácia a odroda. Mnohé trávy a niektoré kríky však stačí na zimu zviazať. Ochránite ich tak pred chladom a tiež snehovou záťažou, pod ktorou sa rastliny môžu vybočiť a lámať konáre.

Exotiku premiestnite do interiéru

Ak máte na záhrade naozaj exotické rastliny, prečkať zimu im pomôže len ich premiestnenie do interiéru. Najlepšie na svetlom a chladnom mieste. Patria sem stredomorské krásky ako figy, palmy, olivovníky, oleandre a citrusové plody. Výrazné mínusové teploty v niektorých oblastiach našej krajiny nezvládajú ani bylinky ako rozmarín, citrónová verbena či estragón. Zimná záhrada je pre ich prezimovanie ideálne miesto.

Foto: SHUTTERSTOCK
zahrada, pr

Pokoste trávnik

Výkonná aku kosačka vám to umožní aj v menej dostupnom teréne. Pokosený trávnik umožní pôdu záhrady dobre prevzdušniť a uchrániť pred škodcami, ktorí by sa mohli pod vrstvou suchej a zamrznujte trávy či lístia ukrývať. V záhonoch môžete listy naopak väčšinou pokojne nechať ležať, pretože slúžia ako ľahká vrstva mulča, ktorý hnije a uvoľňuje dôležité živiny.

Postarajte sa o záhradný nábytok

Väčšina záhradného nábytku vydrží dlhšie, ak ho cez zimu odložíte na suché miesto. Neošetrené drevo a niektoré plasty sú ovplyvnené vlhkosťou a chladom. Poveternostným vplyvom lepšie odoláva pozinkovaný kov, tropické drevo alebo polyeturan. Citlivejšie materiály treba uložiť pod pergolu alebo do záhradného domčeka.

Zvýšiť životnosť a krásu záhradného nábytku však môžete aj pomocou špeciálnej farby na drevo, ktorá vytvorí na materiáli ochrannú vrstvu a zároveň zvýrazní jeho prirodzenú kresbu.

Foto: SHUTTERSTOCK
zahrada, pr

Vypnite vodu

Zamrznutá voda sa rozpína a môže spôsobiť prasknutie potrubia a nádoby. Zatvorte preto všetky kohútiky a vypustite potrubia. Vyprázdniť a vysušiť treba aj konvu či záhradné hadice. Pohodlné montérky vám budú pri všetkých týchto a iných dôležitých prácach v záhrade alebo domácnosti veľmi nápomocné!

chyba