Ako záhradné stavby zvyšujú hodnotu vášho pozemku

Záhradné stavby dokážu zvýšiť hodnotu pozemku. Najmä ak sú v dobrom stave a esteticky príťažlivé. Záhradný domček, chatka či záhradný altánok sú obľúbenými záhradnými stavbami a prinášajú so sebou mnoho benefitov. Akým spôsobom dokážu zvýšiť hodnotu pozemku, na ktorom sa nachádzajú?

23.09.2022 10:44
seocentrum, pr nepouzivat

Väčšina ľudí si kupuje záhradné stavby pre ich funkčnosť. Môžu slúžiť na rôzne účely v závislosti od potrieb a požiadaviek majiteľa. Mnoho záhradných stavieb slúži práve na skladovanie záhradníckeho náradia. Záhradné stavby sa však využívajú aj na oddych a rekreáciu, záhradné posedenia či na iné účely, ako je dielňa, vonkajšia kancelária či umelecké štúdio. Niektoré záhradné stavby, ako napríklad záhradný domček, sa dajú využívať dokonca aj na bývanie.

Najčastejšie záhradné stavby, ktoré pridávajú hodnotu pozemku sú:

  • Záhradný domček
  • Záhradný altánok
  • Záhradná chatka

Akým spôsobom však dokážu záhradné stavby dopomôcť k zvýšeniu hodnoty pozemku či záhrady, na ktorom sú postavené?

Účely skladovania

Väčšina záhradných stavieb plní práve tento účel. Ďalší úložný priestor k domu je len plusom. Takýto úložný priestor navyše znamená pridanú hodnotu, ktorá by pre potenciálnych kupujúcich bola atraktívna. Záhradný domček môže slúžiť na uskladňovanie záhradného náradia a pomôcok, ale aj športových potrieb, nepoužitého či starého nábytok, príslušenstva k automobilu či mnoho ďalších iných vecí.

Estetická stránka

Záhradný domček či záhradný altánok sú nielen funkčnými stavbami, ale mnohokrát sú aj ozdobou celého prostredia. Ak sú umiestnené tak, aby strategicky dopĺňali váš dom, prispievajú k estetickej príťažlivosti celej nehnuteľnosti s pozemkom. Existuje mnoho druhov a prevedení záhradných stavieb, ktoré sú navrhnuté tak, aby ladili s exteriérom vášho domu či záhradou.

Dôležitými faktormi pri zvyšovaní estetickej príťažlivosti záhradných stavieb je aj kvalita, trvácnosť, dizajn a použité materiály. Ak ide o drevené stavby, drevo by malo byť kvalitné a odolné, aby bola stavba z dlhodobého hľadiska funkčná. Nekvalitné materiály by mohli len znížiť jej hodnotu.

Na zachovanie príťažlivého vzhľadu záhradnej stavby je tiež dôležité patrične sa o ňu starať. Najmä, ak je vyrobená z dreva. Drevo podlieha poveternostným vplyvom rýchlejšie v porovnaní s inými stavebnými materiálmi. Vyžaduje si pravidelnú starostlivosť a ochranné nátery, aby sa zvýšila jeho odolnosť, trvácnosť a obnovoval sa pôvodný vzhľad.

Extra štruktúra

Akákoľvek pridaná konštrukcia či záhradná stavba, ktorá je správne postavená a je esteticky príťažlivá, pridáva pozemku na hodnote. Záhradný altánok je skvelým príkladom. Na pozemku vytvára nielen praktické prístrešie na záhradné posedenia, ale je tiež oku lahodiacim záhradným prvkom. Záhradný altánok si nemusíte predstavovať len ako prístrešok so štyrmi stĺpmi a strechou. Ponuka záhradných altánok je dnes už tak široká, že máte na výber z rôznych tvarov, veľkostí a prevedení. Záhradný altánok či prístrešok, ak je situovaný k nehnuteľnosti, dokáže tiež navodiť pocit, že je dom väčší a tiež architektonicky atraktívnejší.

Priestor navyše

Ak ide o hodnotu nehnuteľnosti či pozemku, priestor je faktorom číslo jeden. Aj napriek tomu, že mnoho ľudí tvrdí, že záhradný altánok či záhradný domček spotrebujú veľa miesta na pozemku, opak je pravdou. Priestor navyše je len plusom. Samozrejme, ak ide o menší pozemok či záhradu, je potrebné zvážiť priestorové rozmiestnenie a vybrať vhodnú veľkosť záhradnej stavby. Veľký záhradný domček či záhradný altánok na malom pozemku by mohol mať skôr opačný efekt a znížiť hodnotu a príťažlivosť pozemku. Neexistuje žiadna správna alebo nesprávna odpoveď na to, aký veľký musí byť pozemok na to, aby ste si naň mohli postaviť záhradnú stavbu. No v každom prípade nie je na škodu starostlivo zvážiť jej umiestnenie a veľkosť. Okrem záhradnej stavby totiž pozemku na hodnote pridáva aj priestor na dvore. Uistite sa, že vám záhradná stavba tento priestor nezmenšuje.

Mnoho účelov využitia

Plusom na pozemku je tiež priestor, ktorý sa dá využívať na mnoho účelov. A to záhradné stavby práve poskytujú. Či už potrebujete miestnosť navyše, domácu kanceláriu alebo si chcete vybudovať domácu posilňovňu, ateliér či dielňu, záhradné stavby poskytujú adekvátny priestor. Záhradný altánok poskytne skvelý priestor na záhradné posedenia, párty či grilovačky. Poskytuje tiež prístrešie a tak ochráni pred dažďom alebo silným slnkom. Existujú aj altánky, ktoré sú uzatvárateľné, a tak ich môžete využívať aj v chladnejšom počasí. Záhradný domček je zas skvelým miestom na uskladňovanie, ale aj na bývanie či prenocovanie. Poslúži na čokoľvek, pri čom potrebujete uzatvorený priestor na pozemku.

Hodnotu pozemku vám okrem záhradných stavieb môžu zvýšiť aj iné prvky, dekorácie či funkčné doplnky. Hodnota pozemku stúpa, ak je estetický, funkčný a poskytuje príjemné prostredie. Prečítajte si, akými ďalšími prvkami dokážete zvýšiť hodnotu vášho pozemku a vytvoriť si z neho príťažlivé a funkčné miesto.

Ak záhradnú stavbu na pozemku nemáte a chceli by ste si ju zaobstarať, je treba myslieť aj na niekoľko praktických záležitostí. V závislosti od jej veľkosti a zastavanej plochy sa odvíja aj povinnosť ohlásenia stavby či stavebného povolenia. Vo všeobecnosti platí, že stavby, ktoré nepresahujú zastavanú plochu 25m² a sú najviac 5 m vysoké, stavebné povolenie nepotrebujú a stačí ohlásenie stavebnému úradu. V každom prípade sa ale pred začatím výstavby informujte na príslušnom stavebnom úrade.

chyba