Leto pomaly končí. Viete, ako správne zazimovať záhradný nábytok?

Pohodlné záhradné sedenie, gril, dobré víno. Posledné hrejivé lúče slnka si pred prichádzajúcou zimou môžete vychutnať pri posedení s priateľmi. Alebo dáte prednosť pozorovaniu hviezdnej oblohy?

08.09.2022 00:00
ratanea, pr, nepouzivat Foto:

Babie leto praje príjemne strávenému času na záhrade

Keď sa však vonku ochladí, nielen záhrada potrebuje správne zazimovať. Hoci by kvalitné záhradné sedenie malo vydržať zmeny počasia, príliš nízke teploty, studený jesenný dážď a súvislá snehová pokrývka na ňom časom zanechajú stopy.

Aby vám vonkajší nábytok slúžil čo najdlhšie, potrebuje pred zimou posezónnu údržbu.

Prinášame vám niekoľko užitočných tipov, ako a kde správne zazimovať záhradný nábytok. Nech je na jar opäť ako nový, pripravený na ďalšiu letnú sezónu.

Drevo, ratan alebo umelý ratan?

Už pri výbere vonkajšieho nábytku by ste sa mali zamyslieť nad tým, aké priestorové možnosti na jeho uskladnenie počas zimných mesiacov máte. Koľko času viete venovať jeho údržbe.

Drevený záhradný nábytok je potrebné v zime odkladať do dobre vetraných priestorov. Drevo je náchylnejšie na vlhkosť, ale i sucho a preto aj náročnejšie na údržbu.

Obľúbený prírodný ratan je pevný materiál s dlhou životnosťou. No len ak nie je vystavený vplyvom počasia. Je výbornou voľbou napríklad pre zimné záhrady. Ak ho chcete mať vonku, odporúčame skrývať ho pred horúčavou aj vlhkom i počas letnej sezóny.

Záhradné sedenie z umelého ratanu je praktické a vkusné riešenie pre veľkú terasu, záhradu aj menší balkón. Prednosti sú nielen dlhá životnosť, jednoduchá údržba ale aj široký výber prevedení – od rôznych vzorov výpletov po farebnosť či veľkosť.

Kombinácia dreva, umelého ratanu alebo tvrdeného skla s kovovým základom je vhodná na terasu aj do záhrady. Kovové časti stolov, stoličiek či ležadiel majú špeciálnu povrchovú úpravu, vďaka ktorej pri daždi nehrdzavejú.

Tip: Ak nemáte možnosť vnútorného uskladnenia nábytku, balkónový nábytok z umelého ratanu zvládne so správne zvoleným prekrytím vonku aj chladné mesiace.

Foto: ratanea.sk
ratanea, pr, nepouzivat

Prvý krok k predĺženiu životnosti záhradného nábytku

Záhrada, terasa alebo balkón? Vonkajší nábytok je vystavený rôznym poveternostným podmienkam. Pred zimou je preto potrebné záhradný aj balkónový nábytok dôkladne vyčistiť. Stačí vám k tomu handra, voda a suchá utierka. Ak je nábytok mastný, pridajte kvalitný čistiaci prostriedok.

Tip: Umelý ratan môžete vystriekať prúdom vody a nechať vyschnúť na slnku.

Prírodný ratanový nábytok a nábytok z dreva po umytí vždy utrite do sucha. Prílišná vlhkosť prírodných materiálov podporuje vznik plesní a predčasnú hnilobu.

V rámci posezónnej údržby nezabudnite drevený záhradný nábytok naolejovať. Ak je poškodený, pred olejovaním odstráňte škrabance jemným brúsnym papierom.

Podsedáky a vankúše môžete vyčistiť handričkou alebo oprať v práčke. Čisté a voňavé odložiť do skrine.

Foto: ratanea.sk
ratanea, pr, nepouzivat

Ako a kam uskladniť záhradné sedenie cez zimu

Drevený záhradný nábytok uskladnite v priestoroch, ktoré majú dostatočné vetranie. Môžete využiť garáž, prístavbu alebo zimnú záhradu. Ak nábytok uložíte na nevetrané suché miesto, vzniká riziko vysušenia dreva. V príliš suchom dreve sa začnú objavovať malé trhliny.

Záhradné sedenie z dreva nie je vhodné prekrývať ochrannou plachtou z umelých tkanín, ktorá zadržiava vlhkosť. Vlhké prostredie pod plachtou je ideálne miesto pre huby, plesne a hnilobu.

Ak nemáte možnosť drevený nábytok zazimovať v interiéri, presuňte ho na vyvýšené suché miesto, napr. na prekrytú terasu.

Pre prírodný ratanový nábytok je vhodné suché miesto s konštantnou teplotou. Zimná záhrada, veranda či garáž by mali poskytnúť dostatočnú ochranu pred nečasom.

Kvalitný nábytok z umelého ratanu je odolný voči dažďu, vetru aj suchému mrazu. Ak máte možnosť, môžete ho odložiť do záhradného domčeka, pivnice alebo garáže. Nie je to však nutnosť. Obrovskou výhodou umelého ratanu je, že ho stačí** prekryť vhodnou ochrannou plachtou. Takto zabalené záhradné sedenie, ležadlo alebo závesné hojdacie kreslo** môžete nechať na terase aj mimo letnej sezóny. Nepremokavá ochranná plachta spoľahlivo ochráni pred nepriaznivým zimným počasím záhradný aj balkónový nábytok.

Ak máte lacnejší nábytok zo syntetického ratanu, odporúčame zazimovať ho na suchom mieste. Takýto nábytok často vplyvom silnejších mrazov praská. Drobné trhliny v plaste rýchlo znižujú jeho životnosť.

Závesné hojdacie kreslo ako interiérový doplnok

Ak máte v interiéri vhodný priestor, môžete vonkajší nábytok nielen skladovať, ale aj naďalej užívať aj počas chladných zimných dní. Záhradné sedenie skúste presunúť zo záhrady do obývačky alebo hosťovskej izby a vytvoriť tým útulný priestor, ktorý bude počas dlhých zimných večerov dotvárať priateľskú atmosféru – ideálne na posedenie s priateľmi pri šálke horúceho čaju či kávy.

Ratanový kvetináč položte do zimnej záhrady či na chodbu, získate tým zaujímavý dizajnový prvok v prázdnych kútoch.

Príjemným doplnkom do interiéru je závesnú hojdačku. Zasnívajte sa v ňom s dobrou knihou a čajom. Počúvajte dážď za oknom. Praskanie ohňa v krbe. Závesné hojdacie kreslo v rohu obývačky poteší nielen deti. Pridajte k nemu pohodlné farebné vankúše, ktoré prežiaria izbu, a relax bude dokonalý.

chyba