Krásny trávnik počas celého leta? Tu sú tipy ako na to!

Nechajte susedov "zazelenať závisťou" z vášho perfektne vyzerajúceho trávnika aj vďaka nasledujúcim tipom od nás.

18.08.2022 00:00
Romerx, pr, nepouzivat Foto:

Letná sezóna v záhrade je plná grilovania, kúpania v bazéne či popoludňajších drinkov s priateľmi. Preto ak chcete mať záhradu ako zo škatuľky, nevyhnutnou súčasťou je udržiavať trávnik v špičkovej forme. Počasie však vie byť počas leta niekedy „drsné“, najmä vďaka extrémnym horúčavam a suchu a môže tak narobiť poriadnu šarapatu na trávniku. Nasledujúce tipy vám pomôžu udržať trávnik v top stave a vy si tak môžete dosýta užívať letné radovánky vo vašej záhrade.

Pravidelne kontrolujte svoju záhradnú techniku

Rátajte s tým, že vaše vonkajšie záhradné náradie a technika budú počas letnej sezóny intenzívne využívané. Uistite sa preto, že budú podávať ten najlepší výkon. Tupé a nesprávne udržiavané vybavenie môže spôsobiť, že záhrada nebude vyzerať podľa vašich predstáv a čo je hlavné, bude náchylná na poškodenie.

Nože kosačky by mali byť prioritou pri kontrole vášho zariadenia. Tupé nože nebudú trávu poriadne zastrihávať/o­rezávať, ale budú trhať špičky trávy a váš trávnik bude vyzerať nepekne kvôli zdrsneným a zhnednutým končekom trávy. Jednoduchým riešením je nabrúsenie alebo výmena nožov kosačky, výsledkom čoho bude úhľadnejšie a zdravšie kosenie trávy. Ak takýto servis kosačky nezvládate svojpomocne, určite sa obráťte na najbližší a spoľahlivý servis záhradnej techniky.

Aby aj okraje trávnika vyzerali úhľadne, je tiež dôležitý pravidelný servis vyžínačov. Výmena struny vyžínača je jednoduchá, obzvlášť, ak má stroj funkciu automatickej výmeny struny – stačí stlačiť tlačidlo a lanko sa navinie samo.

Kosenie menej dostupných miest vyžínačom Foto: Romerx
Romerx, pr, nepouzivat Kosenie menej dostupných miest vyžínačom

Hoci je reč o trávnikoch, nezabúdajme na živé ploty, kríky a pod., aby bol zážitok z dokonalej záhrady kompletný. Ak ich na svojej záhradke máte, venujte im pozornosť a dodajte im šmrnc starostlivým a úhľadným strihom. K tomu budete potrebovať perfektne nabrúsené nožnice alebo v ideálnom prípade plotostrih, pre efektívnejší, rýchlejší a dokonalejší výsledok.

Prevencia pred nežiadúcou burinou

Zdravé trávniky s dobrou nutričnou hodnotou sú menej náchylné na zaburinenie. Naopak, na „nekontrolovaných“ trávnikoch sa môže najmä v lete dariť novým radom buriny, preto je dôležitá prevencia. Skvelým prostriedkom prevencie je preemergentný herbicíd, ktorý vo vašej pôde vytvorí bariéru proti klíčeniu semien burín. Preemergenty zvyčajne poskytujú 4 až 6 mesiacov ochrany proti burine.

Skúška pH pôdy

Dobrým spôsobom, ako skontrolovať zdravie vášho trávnika, je otestovať úroveň pH pôdy. Tento test odhalí kyslo-alkalickú úroveň vašej pôdy v rozsahu od 1, ktorá je najkyslejšia, po 14, ktorá je najalkalickejšia. Optimálna úroveň je uprostred pri hodnote 7, čo znamená pôdu vyššej kvality.

Kedy hnojiť v lete

Suché počasie a intenzívne teplo môžu vysušiť váš dvor a zanechať ho hnedý a ostrý na dotyk. Hnojivo je skvelý spôsob, ako predchádzať poškodeniu slnkom a udržiavať trávnik vitálny. Odporúča sa prihnojovať až do leta ako skvelý prostriedok na predchádzanie škodám.

Keď ste premeškali príležitosť na jarné hnojenie, ešte nie je neskoro! Len budete musieť vziať do úvahy niektoré ďalšie faktory. Pri hnojení v letných horúčavách existuje riziko spálenia a zhnednutia trávnika. Preto je ideálne používať hnojivo s pomalým uvoľňovaním, ktoré bude trvalo udržiavať zdravie vášho trávnika.

Pre zaistenie rovnomerného a dôkladného pokrytia hnojivom odporúčame použiť ručné alebo vozíkové rozmetadlo.

Granulové hnojivo na trávnik s rozmetadlom Foto: 123rf
Romerx, pr, nepouzivat Granulové hnojivo na trávnik s rozmetadlom

Letný plán kosenia

Počas horúcich letných dní, kvôli ochrane pôdy a koreňového systému trávy, by ste mali prejsť na tzv.„letné kosenie“. Je to preto, že váš trávnik bude mať znížené zadržiavanie vody, čím sa zvýši riziko poškodenia teplom a suchom.

V rámci prípravy na vysoké teploty je dôležité, aby vaša tráva rástla dlhšie a zatienila pôdu a koreňový systém. Ak chcete udržať zdravý odtieň trávnika, je dobré zvýšiť výšku a frekvenciu kosenia. Príliš krátke kosenie trávy zvyšuje riziko poškodenia teplom, burinou a chorobami.

Ponechanie odrezkov trávy na dvore počas leta môže byť škodlivé pre vašu pôdu a korene, pretože zachytávajú teplo a vlhkosť. Namiesto toho trávny mulč zhrabte alebo pri kosení používajte zberný kôš, aby ste sa vyhli problémom s hubami a umožnili správne prúdenie vzduchu do pôdy.

Pre rýchle a efektívne odstránenie trávneho „odpadu“ si zaobstarajte fúkač, ktorý odvedie perfektnú prácu aj počas jesene a zimy, pri odstraňovaní opadaného lístia alebo snehu.

Polievanie a prevzdušňovanie v lete

Ďalší dôležitý tip na údržbu na leto nebude prekvapením. V kombinácii s predchádzajúcimi radami bude váš trávnik vyžadovať pravidelné a dôkladné zavlažovanie, aby ste predišli vyschnutiu trávnika v dôsledku letných horúčav.

Menšie trávne plochy stačí polievať ručne, záhradnou hadicou. Pri väčších sa už odporúča zvoliť automatický zavlažovací systém – aký typ bude pre vás ten najvhodnejší závisí od veľkosti a tvaru vášho trávnika. Odporúča sa zavlažovať nadránom, kedy je najmenší výpar a nedochádza tak k zbytočným stratám vody.

Počuli ste už o vertikutácií trávnika? Vertikutácia, prevzdušnenie alebo aerifikácia trávnika je dôležitou súčasťou starostlivosti o váš trávnik. Zjednodušene ide o odstránenie odumretých korienkov a stoniek s následným prevzdušnením trávnika, vďaka čomu sa ku koreňom trávy dostane viac vzduchu, absorbuje lepšie živiny a využíva vlhkosť. K tomu budete potrebovať vertikutátor, ktorý si viete zaobstarať za cenu +/- od 100 €.

Vertikutátory na prevzdušnenie a odstránenie... Foto: 123rf
Romerx, pr, nepouzivat Vertikutátory na prevzdušnenie a odstránenie plste z trávy

Proces vertikutácie však nemožno praktizovať kedykoľvek. Dôkladné prevzdušnenie je ideálne robiť aspoň dvakrát ročne, a to na jar (koniec marca, apríl, začiatok mája) a jeseň (od konca augusta, september, podľa počasia aj v októbri). Všetko záleží od počasia, na jar – keď už nemrzne a nehrozia mrazy a na jeseň – keď už nie je veľmi teplo a sucho. Rozhodne nerobte vertikutáciu, keď je trávnik mokrý – po daždi (nebodaj počas!) alebo keď je trávnik príliš vysušený.

Užívajte si krásu vášho trávnika!

Udržiavať trávnik v top kondícii môže byť niekedy náročnejšie než sa zdá, ale nevzdávajte to. Ak máte po ruke správne, kvalitné a spoľahlivé náradie, pôjde to oveľa jednoduchšie a razom sa z povinnosti môže stať váš nový koníček. Zaobstarajte si do svojej záhrady také náradie, s ktorým sa vám bude pracovať jednoducho a nebudete mať zbytočne ďalšie starosti navyše. Aktuálna ponuka záhradnej techniky pre starostlivosť o trávnik, ako sú kosačky, traktorové kosačky, vertikutátory, vyžínače, krovinorezy a pod. je veľmi pestrá a samotné stroje dokážu takmer zázraky s mnohými inovatívnymi funkciami a vlastnosťami. Široký sortiment kvalitnej záhradnej, lesnej, stavebnej či inej techniky od rôznych výrobcov za rozumné ceny nájdete na www.romerx.sk.

chyba