Ako si vybrať klimatizáciu podľa veľkosti priestoru

V lete je pre mnohých klimatizácia nevyhnutná. Viete ako si ju správne zvoliť podľa veľkosti priestoru?

03.08.2022 00:00
zse, pr nepouzivat

Leto je v plnom prúde a to znamená jediné – horúčavy a dusno. Našťastie máme klimatizáciu, ktorá nás ochladí. Ak hľadáte novú klimatizáciu, možno sa pýtate: „Akú klimatizáciu s akým výkonom potrebujeme?” Predtým, než sa unáhlite a nejaký typ si kúpite, je dôležité sa zamyslieť a vybrať správnu klimatizáciu podľa veľkosti priestoru. Ak je systém príliš výkonný pre daný priestor, budete zbytočne plytvať energiou, a ak je príliš malý, bude mať problémy s chladením vášho priestoru. To môže viesť k predčasnému opotrebovaniu a nakoniec vás to bude z dlhodobého hľadiska stáť viac.

Mnoho výrobcov vám vo všeobecnosti poskytne veľmi podrobné informácie ako aj recenzie na vybrané produkty, ktoré vám pomôžu pochopiť technické možnosti klimatizácie, o ktorú sa zaujímate. Tieto informácie však nie sú vždy ľahko pochopiteľné a často môžete minúť veľa času, kým si skutočne vyberiete vhodný produkt. Nižšie uvádzame niektoré z najdôležitejších základných technických prvkov, ktoré by ste mali zvážiť pred výberom klimatizačnej jednotky.

Split klimatizácie – vonkajšia a vnútorná jednotka

Klimatizácia sa zvyčajne skladá z dvoch jednotiek: vnútornej a vonkajšej. Táto forma chladenia prostredia sa nazýva Split systém alebo aj “vzduch – vzduch”. Vnútorná jednotka sa nachádza v dome alebo byte a vonkajšia je namontovaná buď na vonkajšej stene alebo na balkóne. Vonkajšia jednotka zodpovedá za odoberanie tepla z alebo do okolitého vzduchu, zatiaľ čo vnútorná jednotka prenáša teplo alebo chlad do miestnosti v závislosti od nastavenia.

Monosplit alebo multiplit

Z priemyselného hľadiska možno „nastavenie“ klimatizácie vášho domova (známe ako klimatizačný systém) rozdeliť do dvoch kategórií: jednoduché rozdelenie alebo viacnásobné rozdelenie. Do ktorej kategórie patria vaše požiadavky, závisí predovšetkým od vašich krátkodobých a dlhodobých potrieb a od dispozície vášho domu.

O monosplit systém ide, keď je jedna vonkajšia jednotka pripojená k jednej vnútornej jednotke. Spojené sú elektrickým káblom a dvoma medenými rúrkami, pozdĺž ktorých prúdi chladivo medzi jednotkami. Monosplit zvyčajne vykuruje alebo chladí jednu miestnosť a jeho inštalácia je pomerne jednoduchá.

Multisplit systém

O multisplite hovoríme vtedy, keď namiesto jednej vnútornej jednotky pripojenej k jednej vonkajšej jednotke, je k vonkajšej jednotke pripojených viacero vnútorných jednotiek. Každá vnútorná jednotka môže pracovať nezávisle od seba, pokiaľ všetky súčasne chladia alebo vykurujú. Multisplitová klimatizácia poskytuje veľkú mieru flexibility, najmä v menších domoch alebo bytoch, kde je vonkajší priestor obmedzený. Rozhodnutie o jej inštalácii je dobré urobiť hneď na začiatku, inštalácia je trochu zložitejšia, v tomto prípade sú dlhodobé plány na mieste. Multisplit vykuruje alebo chladí až 5 miestností, každá miestnosť môže mať individuálnu teplotu. (V prípade väčšieho bytu, kde je potreba chladiť 2 miestnosti, si majiteľ zaobstará 2 vnútorné jednotky, no vonkajšiu na balkóne iba jednu – a je to multisplit.

Výkon klimatizácie

Keď výrobcovia alebo inštalatéri hovoria o veľkosti klimatizácie, zvyčajne nemajú na mysli jej fyzickú veľkosť (hoci aj to môže byť faktor pri výbere klimatizácie), zvyčajne majú na mysli jej kapacitu – napríklad koľko dokáže vnútorná jednotka chladiť/vykurovať – na základe veľkosti miestnosti.

Kapacita klimatizácie, ktorú potrebujete, bude závisieť od rôznych faktorov, ako sú: miesto bydliska, veľkosť miestnosti, orientácia, počet okien/dverí v miestnosti alebo či je jednotka primárne určená na vykurovanie alebo chladenie. Preto je vždy najlepšie poradiť sa priamo s výrobcom alebo inštalatérom, pre ktorého sa rozhodnete, aby ste sa uistili, že si vyberiete správnu veľkosť klimatizácie.

Keďže ceny energií neklesajú, je nevyhnutné zvoliť vhodnú jednotkovú kapacitu. Jednotky s vyššou kapacitou vykúria alebo ochladia väčší priestor rýchlejšie ako jednotky s nižšou kapacitou, ale pri bežnej prevádzke spotrebujú viac energie, pretože sú nesprávne dimenzované. Rovnako, ak je kapacita klimatizácie príliš malá, vaša miestnosť nebude správne vykurovaná alebo chladená a problémy s komfortom, ktoré vás viedli k nákupu klimatizácie, zostanú nevyriešené. Odborník na klimatizácie zo ZSE radí jednoduchý vzorec, podľa ktorého sa dá odhadnúť výkon klimatizácie. “Chladiaci výkon do štandardnej miestnosti v byte (bez extrémnych tepelných príspevkov, ako sú veľké nezatienené okná na juhozápad alebo vysoká koncentrácia osôb a technológií) orientačne odhadnete, keď plochu v m2 vynásobíte 100 W (napr. miestnosť 27 m2 × 100 W = 2,7 kW chladiaceho výkonu).”

Aj štýl je dôležitý

Časy, keď boli klimatizácie len biele krabice na stene sú dávno preč. Teraz môžete nájsť klímy v rôznych dizajnoch a farbách, ktoré sa dokonale prispôsobia štýlu vášho bývania. Klíma tak môže nielen plniť účel, ale byť aj zrkadlom životného a osobného štýlu. Pri výbere vhodného variantu je tak dobré myslieť aj na to, že existuje možnosť, ktorá nielen funkčne, ale aj vzhľadom odráža vaše požiadavky. Spoločnosť ZSE má v ponuke až 21 dizajnov, medzi nimi aj vzory vhodné do detských izieb či do izby pre násťročných.

chyba