Ako ušetriť pri ohreve vody

Ohrev vody predstavuje jednu z najväčších finančných položiek v rozpočtoch domácností. Ako sa dá moderne ušetriť?

01.08.2022 16:28
zse, pr nepouzivat

Rastúce ceny a energetická kríza v súčasnosti stále viac upriamujú pozornosť ľudí na šetrenie. Viacero domácností spozorovalo, že po kúrení je ohrev vody najväčším žrútom financií a právom si kladú otázku, ako ušetriť. Do popredia ešte viac ako v minulosti prichádzajú alternatívne zdroje energie na čele so slnečnou.

Elektrický ohrev vody je v domácnostiach možný pomocou kotla, bojlera, prietokového ohrievača, tepelného čerpadla alebo fotovoltiky. Základnou variantou pre rodinný dom je kotol a bojler, avšak na chate, ktorá sa využíva iba krátkodobo či sezónne, je výhodnejší prietokový ohrievač. Modernými a v budúcnosti perspektívnymi variantmi ohrevu sú tepelné čerpadlá a fotovoltické panely.

Ako funguje ohrev vody fotovoltikou?

Fotovoltický ohrev vody nie je až taký zložitý, ako sa na prvý dojem môže zdať. Ide o pomerne jednoduché zariadenie, ktoré nie je pripojené do siete. Na streche domu sú umiestnené fotovoltické panely, ktoré vyrábajú elektrinu a tá je následne vedená cez regulátor priamo k vykurovaciemu telesu v zásobníku teplej vody.

Výborné je, že na ohrev vody pomocou fotovoltiky nie sú potrebné povolenia. Vyrobená energia nejde do siete, ale prúdi len z panelov do bojlera, kde sa premieňa na teplo. Elektrina je vedená pomocou tenkých káblov a tie predstavujú minimálny zásah do budovy – môžu sa schovať napríklad aj do stupačiek. To dokážu oceniť zákazníci, ktorí sa pre fotovoltické panely rozhodli po stavbe domu, prípadne už po skončenej rekonštrukcii. Jednoduchá inštalácia predstavuje veľkú výhodu oproti klasickému ohrevu vody pomocou solárnych kolektorov, kde je nutné potrubie s izoláciou.

Vyrába aj keď je zamračené

Oproti solárnemu kolektoru má fotovoltický panel ešte jednu výhodu – nemôže sa prehriať. Klasické fototermálne panely je nutné neustále chladiť okruhom nemrznúcej zmesi, ktorá sa pri prehriatí panelov vyvarí. Pri fotovoltickom ohreve vody, keď sa zohreje voda na požadovanú teplotu, systém sa sám pomocou termostatu jednoducho vypne. Panely prestanú dodávať energiu a teda sa nemá čo prehriať. Navyše fotovoltické panely nepotrebujú priame slnečné svetlo. Keď je zamračené, fotovoltika pracuje menej, ale energiu vyrába vždy. V prípade upršaného dňa sa nevyrába nič. Fotovoltický ohrev je tiež nenáročný na údržbu, pretože neobsahuje žiadnu nemrznúcu zmes, ktorú je nutné pravidelne meniť.

Podpora vykurovacieho systému

“Ak sa rozhodnete, ze nechcete len ohrievat vodu, ale radi by ste si vyrábali aj vlastnú elektrinu zo slnečnej energie, potom je fotovoltika pre vás ideálnou voľbou a váš dom alebo chata sa môže stať energeticky takmer sebestačným. Vyrobenou elektrinou následne okrem spotrebičov môžete pomôcť vykurovaniu,” radí odborník zo ZSE. Či už je dom vykurovaný tepelným čerpadlom, peletovým vykurovacím systémom alebo plynom – fotovoltický systém môže podporiť vykurovací systém. Kedykoľvek je slnečnej energie prebytok, možno ju využiť na výrobu tepla.

Táto možnosť umožňuje úplne vypnúť vykurovací systém počas letných mesiacov a nemusí sa aktivovať celé vykurovanie v prípade nízkej spotreby teplej vody. Tým sa nielen znížia náklady na energiu, ale predĺži sa aj životnosť vykurovacieho systému.

Aj chladenie solárnou energiou dáva ekologický a finančný zmysel. Ak klimatizačný systém beží počas horúcich a slnečných dní na plný výkon, solárny systém produkuje obzvlášť veľké množstvo elektriny, ktorú možno použiť na prevádzku klimatizačného systému – to sú ďalšie ušetrené financie naviac.

Teplo zo vzduchu

Moderným spôsobom ako ušetriť na ohrievaní vody je tepelné čerpadlo. Predstavuje veľkú investíciu, no do budúcna ušetrí naozaj veľa. Investícia sa vyplatí najmä v domácnostiach, ktoré majú vysokú spotrebu teplej vody. Prevádzkové náklady tepelného čerpadla v porovnaní s bojlerom sú totiž o 30 % menšie. Všeobecne sa hovorí o návratnosti investície v priebehu 7 rokov, v rodinách, kde je ozaj vysoká spotreba vody sa počiatočné náklady vrátia aj skôr.

chyba