Využitie fotovoltiky pri novom dome

Pokiaľ sa zaujímate o ekologicky dostupné riešenia pre domácnosť, bolo by vhodné bližšie sa oboznámiť s výhodami fotovoltiky. Elektrická energia, ktorá vzniká zo slnečného žiarenia pri procese fotoelektrického javu nachádza uplatnenie v čoraz väčšom počte domácností. Prečo by ste sa mali zamerať na využitie fotovoltiky už pri plánovaní a stavbe nového domu? Aké prijateľné riešenia sa vám ponúkajú?

29.04.2022 00:00
ZSE, pr, nepouzivat

Ako vám fotovoltika dokáže pomôcť?

Čaká vás výstavba nového domu? V súčasnej dobe, kedy ceny za energie postupne narastajú, by ste mali zvážiť všetky dostupné riešenia, ktoré ponúkajú energetickú samostatnosť. Ktorá cesta zaistí šetrenie rodinného rozpočtu a pritom neuškodí životnému prostrediu? Správna odpoveď na otázky sa môže ukrývať práve vo fotovoltike!

Fotovoltika predstavuje obnoviteľnú energiu, získavanú zo slnka. V súčasnosti sa stáva čoraz bežnejším prvkom pri stavbe nových domov. Môže sa stať, že z verejne dostupných informácií o fotovoltických pojmoch budete mierne zmätení, no v skutočnosti ich význam nie je veľmi komplikovaný. Jedna z dostupných foriem získavania elektrickej energie prebieha za prítomnosti fotovoltických panelov (monokryštalické, polykryštalické, amorfné). Naakumulovaním dostatočného slnečného svetla dokážu fotovoltické panely vytvoriť elektrickú energiu, využívanú v domácnosti. Podobné energetické výhody majú tiež solárne kolektory, hoci ich princíp fungovania nie je rovnaký, ako u panelov. Kolektory odovzdávajú zozbierané slnečné žiarenie vode solárneho zásobníka a premenia ho na energiu tepelnú.

Pri výbere fotovoltického panela treba brať do úvahy špecifiká vašej nehnuteľnosti a zvoliť pre nový dom tú najlepšiu energeticky obnoviteľnú možnosť. Ak máte k dispozícií obmedzený priestor, potom monokryštalický fotovoltický panel bude pre vás optimálnou možnosťou. Polykryštalický panel dosiahne vysokú účinnosť na rozsiahlejšom priestore. Pokiaľ ide o amorfný fotovoltický panel, zvykne sa montovať na veľké, komerčné strechy. Hoci má amorfná verzia najnižšiu účinnosť, pri inštalácií veľkého počtu panelov sa ich výhody prejavia výraznejšie. Účinnosť fotovoltických panelov sa líši v závislosti od viacerých premenných, kde vo výsledku každý z nich dosahuje iné percentuálne hodnoty:

  • Monokryštalický panel: až 21%
  • Polykryštalický panel: približne 19%
  • Amorfný panel: približne 10%

Výroba fotovoltickej elektrárne sa dá zvýšiť až o 25% a to za prítomnosti výkonových optimizérov. V čom ďalšom spočíva ich funkcia? Ak máte na streche nainštalovaných niekoľko panelov, no výkon jedného sa dočasne zníži, výkonový optimizér zvýši výkon ostatných panelov a zmenší činnosť toho zatieneného. Vďaka riešeniu s optimizérmi, ktoré svojim zákazníkom prináša ZSE, vyrába každý fotovoltický panel maximum možnej energie a nedochádza k stratám výkonu pri ostatných paneloch (napr. v dôsledku zatienenia časti panelov napadaným lístím, tieňom stromu, snehom a podobne) ako pri bežnom riešení bez optimizérov.

Fotovoltika a nový dom: Rôzne typy striech

Plánovanie energetickej efektívnosti vo fáze výstavby sa môže ukázať ako veľmi prospešné. Hoci sa fotovoltické panely alebo solárne kolektory dajú inštalovať aj dodatočne, najvhodnejšie je začať s fotovoltikou pri novom dome, aby ste dosiahli najlepšie energetické výsledky. Konzultácia a rady od odborníka môžu pomôcť v oblasti výberu konkrétneho druhu fotovoltického zariadenia. Využívate elektrinu najmä počas dňa? V tomto prípade by sme odporučili práve fotovoltické panely. Ich najvyššia efektivita ja hlavne cez deň, avšak služba s názvom Virtuálna batéria, ktorú poskytuje ZSE vám dočasne uloží prebytočnú energiu a naspäť vráti v čase, keď ju budete potrebovať, napríklad v pravidelných časoch, keď slnko nesvieti.

Fotovoltický panel je možné nainštalovať nielen na šikmé, ale aj rovné strechy. Keďže rovné strechy nie sú ideálne situované ku slnku, pri montáži sa zvyknú použiť špeciálne konštrukcie, ktoré ich do určitej miery naklonia. Na väčšinu striech zmestíte dostatočný počet panelov, ktoré stačia na bežnú spotrebu domácnosti. Ako je to s orientáciou strechy na svetové strany? Najideálnejšia strecha je taká, ktorá je situovaná na juh, poprípade juhovýchod a juhozápad. Ani pri streche orientovanej na sever nie je všetko stratené, avšak vhodnejšia je orientácia na juh. Keďže na takto orientovanú strechu svieti slnko počas dňa dlhšie, zvyšuje sa tým efektívnosť a využiteľnosť panelov.

chyba