Uvažujete o fotovoltike? Vyberte si kvalitné fotovoltické riešenie

Fotovoltika predstavuje nielen šetrnejšie správanie k prírode, energetickú sebestačnosť ale aj finančnú úsporu. Prečo sa oplatia kvalitné fotovoltické panely?

25.03.2022 00:00
fotovoltika, pr, nepouzivat

Obnoviteľné zdroje energie a možnosti ich využitia sú dnes, v čase klimatickej krízy, často skloňovanou témou. Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že je potrebné správať sa voči životnému prostrediu ohľaduplnejšie. Od triedenia odpadu, udržateľnej módy a racionálneho stravovania je potom už len malý krôčik k praktickému využitiu udržateľnejších zdrojov energie.

Vďaka priaznivým cenám fotovoltických panelov a finančným dotáciám sa stáva fotovoltika stále dostupnejším riešením získavania elektrickej energie zo slnka aj pre bežné domácnosti. Uvažujete aj vy nad kúpou fotovoltických panelov a vybudovaním vlastnej elektrárne na streche vášho rodinného domu? Vyberte si spoľahlivé riešenie od overenej firmy.

Fotovotika – výroba elektriny, ktorú riadi slnko

Pojem fotovoltika označuje proces premeny slnečnej energie na energiu elektrickú. Deje sa tak pomocou fotoelektrického javu pri dopade svetla na fotovoltický článok, ktorý následne generuje jednosmerný elektrický prúd. Fotovoltický článok však nedokáže produkovať dostatočne veľké a využiteľné elektrické napätie a výkon. Práve preto sa fotovoltické články spájajú do väčších celkov a vytvárajú fotovoltické panely. Veľkosť jednotlivých panelov sa určuje na základe požadovaného napätia a odoberaného prúdu.

Životnosť kvalitných panelov je 30 – 40 rokov, pretože sa ukladajú do hermeticky uzavretých obalov, zabezpečených priehľadným tvrdeným sklom. Touto povrchovou úpravou sú chránené pred poveternostnými vplyvmi.

Pri výbere fotovoltického riešenia sa preto zamerajte aj na kvalitu spracovania samotných fotovoltických panelov. Nie každé lacné riešenie vám totiž vydrží spomínaných 40 rokov. Fotovoltické panely vyrábené v Číne majú životnosť len približne 7 rokov a nemusia mať ani dostatočnú účinnosť. Ak si fotovoltické riešenie vyberiete u ZSE, podobných problémov sa obávať nemusíte. Získate totiž mimoriadne kvalitné monokryštalické fotovoltické panely.

fotovoltika, pr, nepouzivat

Kvalitné fotovoltické riešenie od ZSE

Fotovoltické panely sa vyrábajú z kremíkového materiálu. Podľa typu spracovania ich rozdeľujeme na monokryštalické, polykryštalické a amorfné fotovoltické panely. Monokryštalické panely sú o niečo drahšie v porovnaní s polykryštalic­kými, avšak dosahujú vyššiu účinnosť, ktorá je na úrovni 25%. Polykryštalické panely sú lacnejšie na výrobu, no ich účinnosť je len 21%. Panely vyrábané na základe amorfného kremíka majú síce najnižšiu hmotnosť a cenu ale aj účinnosť získavania elektriny zo slnečného žiarenia – tá sa pohybuje medzi 8 – 14%.

Odborníci zo ZSE preto svojim zákazníkom inštalujú monokryštalické panely LG NeON 2 BLACK, ktoré sú krásne a elegantné ako šperk. ZSE vám navyše garantuje objem vyrobenej elektriny bez ohľadu na počasie. A to vďaka optimizérom výkonu, ktoré sú osadené na každom paneli zvlášť a maximalizujú celkovú ročnú výrobu elektriny zo systému. Každý panel tak pracuje samostatne s maximálnym výkonom za akéhokoľvek počasia.

Prevádzka fotovoltickej elektrárne nepredstavuje žiadnu záťaž pre životné prostredie. Dokonca aj výroba fotovoltických panelov je pre planétu omnoho menej škodlivá ako ťažba, spracovanie a transport zemného plynu, ropy a uhlia. Fotovoltické panely sú z 90% vyrobené zo skla a hliníka, čo sú bežne recyklovateľné materiály.

Získajte energetickú sebestačnosť vďaka fotovoltike

Vlastná fotovoltika vám zabezpečí dodávky elektrickej energie nezávisle od distribučnej siete. Práve energetická sebestačnosť je jednou z výhod fotovoltického riešenia od ZSE. Hoci znamená určitú počiatočnú investíciu, je dôležité myslieť na to, že v budúcnosti sa vám tieto finančné prostriedky niekoľkonásobne vrátia.

Výrobou elektriny pomocou fotovoltických panelov môžete ušetriť až 40% nákladov na elektrinu. Ročne to predstavuje to sumu takmer 500 EUR. Jej výška sa samozrejme odvíja od geografickej polohy, orientácie panelov, spotrebiteľského správania a mikroklimatických podmienok. Neznamená to však, že ak žijete na severe Slovenska, výroba elektriny zo slnečného žiarenia je pre vás nemožná. Rozdiel v získavaní slnečnej energie je medzi južnými a severnými regiónmi len 10 – 15% ročne. Na výkon fotovoltických panelov to má len minimálny vplyv.

Väčšina záujemcov sa obáva vysokej vstupnej investície, ktorá však nemusí byť strašiakom. ZSE prispeje sumou 500 EUR všetkým domácnostiam, ktoré si u nich zakúpia fotovoltický systém a spľňajú podmienky získania dotácie. Navyše sa návratnosť investície do fotovoltiky vďaka Virtuálnej batérii znižuje na 9 rokov. Virtuálnu batériu môžu využívať všetci zákazníci, ktorí majú nainštalované fotovoltické riešenie a odoberajú elektrinu od ZSE. Pomocou aplikácie vo vašom smartfóne alebo tablete presne uvidíte, koľko vyrobenej elektriny ste si uložili vo Virtuálnej batérii, koľko ste využili a koľko elektriny ste spotrebovali od ZSE. Virtuálna batéria od ZSE vám umožňuje ukladanie prebytočnej elektrickej energie, vyrobenej fotovoltickými panelmi. Nemusíte pritom vlastniť žiadne fyzické batérie, ktoré sú finančne veľmi náročné. Prebytok elektrickej energie, ktorú vaša fotovoltika vyrobí si odložíte virtuálne, priamo v ZSE, a keď ju budete potrebovať ZSE vám ju jednoducho vráti.

chyba