Zakladáme a opravujeme trávnik po zime

Ak sa chystáte zakladať nový trávnik alebo starý opraviť po zime, s jedným i druhým môžete za priaznivého počasia začať už v marci. Potrebujete na to plán, trávové semeno a náradie, ktoré vám nevyhnutné činnosti uľahčí.

01.03.2022 10:39
hornbach, pr nepouzivat

Nanovo obsiať všetky holé a vyšliapané miesta môžete približne koncom mesiaca. V prípade, že pretrváva studené počasie, pôda je mokrá alebo záhradkárčite v chladnej oblasti Slovenska, počkajte radšej do apríla. No ak vám počasie praje, môžete sa smelo pustiť do práce. Najskôr vyrovnajte všetky priehlbiny, pohrabte ich, odstráňte rastlinný odpad. Takto bude pôda pripravená na sejbu.

Pred tým ako začnete s výsevom, odporúčame trávnu zmes premiešať, aby sa jednotlivé traviny rovnomerne rozdelili a budúci trávnik tak získal homogénny vzhľad. S vytvorením ucelenej trávnatej plochy pomôže posýpací vozík. Osivo si rozložte v dvoch etapách a rozsievajte ho vozíkom do kríža,“ odporúča David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Trávové semeno vysievame v množstve približne 35 gramov na meter štvorcový. Zapracujeme ho hrabľami a zalejeme kanvou s kropiacou ružicou, ktorá má malé otvory. Ošetrené plochy prikryte plastovou fóliou alebo nastielacou plachtou dovtedy, kým nevyklíčia prvé semená. Ak vyzerá neduživo celý trávnik, znovu ho obsejeme trávovým semenom.

hornbach, pr nepouzivat

V princípe postupujeme rovnako aj pri zakladaní nového trávnika,“ hovorí David Benda z Hornbachu. „Základ je dôkladne pripraviť pôdu a vybrať správne trávové semeno podľa plánovaného účelu a záťaže trávnika. V prípade, že si nie ste istí, je vždy dobré poradiť sa s odborným predajcom. V našich predajniach ponúkame nielen kompletný sortiment pre zakladanie a údržbu trávnika či iné záhradné práce, ale aj kvalitné poradenstvo.

Čo keď sa vám nechce čakať

Pri vysievaní trávnika treba rátať s tým, že si naň si počkáte aj niekoľko mesiacov. Oveľa rýchlejšie, no aj finančne náročnejšie je položiť hotový trávový koberec. Aj ten však potrebuje dobre pripravený pôdny podklad, na ktorý budete pásy ukladať. Pred nákupom si dobre prezrite vzorku trávnika. Tráva by nemala žltnúť ani by nemala byť pokrytá plesňovým povlakom. Pásy zeleného koberca ukladáme pozdĺž nejakého rovného okraja, napríklad dosky. Tráva by mala vytvoriť hustú a pravidelnú vrstvu. Zemina by mala byť s piesočnatým alebo hlinitopiesočnatým základom. Ťažká ílovitá pôda nie je vhodná, pretože podporuje rast machu.

hornbach, pr nepouzivat

Založením sa práca nekončí

Či už sa rozhodnete pre výsev alebo položenie trávnika, týmto krokom sa starostlivosť oň nekončí. Ak neprší a je teplá jar, trávnik treba polievať aj trikrát denne. Najlepšie v ranných alebo večerných hodinách, priame slnko v spojení s kvapôčkami vody môže trávnik spáliť. Pri polievaní odporúčam držať prúd vody nahor, aby sa trávne semeno neodplavilo a zároveň aby sa prehriala voda vo vzduchu,“ upozorňuje David Benda. Zdravý a pekný trávnik potrebuje opateru, ktorá spočíva najmä v odstraňovaní splstnatenej vrstvy, dôležité je aj prevzdušňovanie a kosenie. „Majitelia trávnikov nájdu u nás všetko potrebné vybavenie na údržbu zeleného koberca,“ dodáva David Benda.

Ponúkame základné vybavenie ako hrable, lopaty, nožnice, kosačky, čerpadlá a zavlažovacie systémy, drviče konárov, záhradné valce či vozíky na osivá a našim zákazníkom sme nápomocní po celý rok, či už ide o nákupy alebo poradenstvo. Veľkou výhodou je, že u nás sa záhradkári vyhnú sklamaniu z vysokých cien, pretože garantujeme cenu aj po nákupe. To znamená, že ak si kúpite produkt, ktorého cena sa v najbližšom čase zníži, rozdiel z ceny dostane zákazník pripísaný na svoj účet a môže tieto prostriedky použiť pri ďalšom nákupe. Samozrejme za predpokladu, že u nás tento zákaznícky účet má, čo je jediná podmienka získavania kreditov.

chyba