Plánujete rekonštruovať? Tieto technológie vám môžu mesačne ušetriť stovky eur!

Ceny energií rastú a aj keď môže byť v nasledujúcich rokoch ich rast zastropovaný, stále predstavujú jednu z najväčších položiek slovenských domácností. Rekonštrukcia bývania sa preto môže javiť ako ďalší z výdavkov, ktoré neúmerne zaťažia váš rodinný rozpočet. Opak je však pravdou.

01.03.2022 00:00
vub, nepouzivat

Vďaka rozumnej rekonštrukcii môžete mesačne ušetriť stovky eur. Treba len zvoliť správny prístup a namiesto síce peknej, ale nič neprinášajúcej zmene sa zamyslieť nad tou, kde v konečnom dôsledku ušetríte.

Rekonštruujte s rozumom

Nad čím by ste teda mali pouvažovať, ak chcete aby vám rekonštrukcia v budúcnosti aj šetrila peniaze? Architekti orientovaní na ekologicky udržateľné bývanie pri starších domoch jednoznačne odporúčajú vymeniť staré okná za nové, ale s izolačným trojsklom. Len o niečo vyššia cena vám okrem vysokej tepelnej pohody prinesie výraznejšiu úsporu v nákladoch na vykurovanie. Ďalšou zmenou by malo byť zateplenie obvodového plášťa domu, či strechy. V určitých prípadoch môže byť mesačná úspora za energie vyššia ako splátka úveru. A nezabúdajte, že po jeho splatení šetríte ďalej. Pri starších domoch za úvahu stojí aj prerobenie vykurovacieho systému, nad tepelným čerpadlom sa dá uvažovať aj pri rekonštrukcii, nielen stavbe nového domu. Má to však aj ďalšie výhody, okrem finančnej úspory získate aj zdravšie prostredie, v ktorom žijete.

Požičajte si výhodne

Ak už ste sa rozhodli pre rekonštrukciu a chýbajú vám financie, oplatí sa vám ich požičať. VÚB banka teraz prichádza s jedinečnou zelenou pôžičkou, ktorú teraz môžete získať so zvýhodnenými podmienkami. Zelená pôžička je určená na nákup technológií a produktov, ktoré predstavujú menšiu záťaž na životné prostredie, či zlepšujú energetickú účinnosť nehnuteľností alebo dopravných prostriedkov. “Ak sa klient rozhodne investovať požičané peniaze do zelených technológií, tak my ho v tomto ekologickom rozmýšľaní podporíme benefitom vo forme zvýhodnenej úrokovej sadzby od 3,90% p.a.,” hovorí Angelika Farkašová, vedúca úverových produktov VÚB. Výhodou je, že sa to netýka len budúcich rekonštrukcií či iných zelených investícií, ale aj už tých zrealizovaných a to dokonca až 12 mesiacov pred podaním žiadosti o úver.

vub, nepouzivat

A na čo všetko môžete použiť zelenú pôžičku?

  • rekuperácia,
  • fotovoltaické panely na výrobu elektrickej energie,
  • solárne kolektory na ohrev vody,
  • kotol na biomasu,
  • tepelné čerpadlo,
  • zateplenie rodinného domu (obvodový plášť domu, strecha, podlaha alebo strop),
  • zelená strecha,
  • akumulačná nádrž na dažďovú vodu,
  • odstránenie azbestu,
  • zavedenie plynového kúrenia (výmena za kúrenie na drevo/tuhé palivá) alebo výmena plynového kotla za novší,
  • výmena okien,
  • vypracovanie projektovej dokumentácie a energetického certifikátu
  • elektromobil alebo hybridné vozidlo

Okrem zvýhodnenej úrokovej sadzby vám po splnení podmienok VÚB banka vráti aj poplatok za poskytnutie úveru. Zelenú pôžičku si môžete vziať vo výške už od 500 až do 35 000 eur. Peniaze máte k dispozícii okamžite po podpise zmluvy a môžete si zvoliť aj dobu splácania od 13 do 96 mesiacov. Viac informácií získate na www.vub.sk/zelenapozicka/

chyba