Najlepšie záhradné vybavenie na jar

Pre mnohých záhradkárov je prvou vecou na zozname jarných úloh pokosiť trávnik. Aké sú ďalšie spôsoby prebudenia záhrady zo zimnej letargie?

02.03.2022 00:00
romerx, pr nepouzivat Foto:

Jednou z najdôležitejších aktivít udržiavania pozemku v top kondícii je pravidelná starostlivosť o záhradu. Samozrejme, každý má svoje vlastné preferencie, takže vždy bude existovať viac než jedno ideálne záhradné náradie. Určite však stojí za to mať pár dobrých tipov v rukáve na vytvorenie esteticky príjemnej, ale aj produktívnej záhrady, nemyslíte?

Tipy na nákup záhradnej techniky na jar

Jar je čas na revitalizáciu záhrady a výsadbu flóry. Existuje mnoho spôsobov, ako možno zveľadiť vašu záhradku a vyčarovať z nej tak miesto, ktoré sa, okrem iného, stane oázou pre odpočinok či zábavu. Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je zakúpenie nového záhradného vybavenia, ako je vertikutátor alebo kosačka, aby ste sa mohli opäť začať starať o svoj trávnik a dvor. No a jar je na to ako stvorená. Marec a apríl bývajú ideálnymi mesiacmi na nákup záhradníckeho náradia, nakoľko väčšina obchodov už má tieto položky predzásobené. Pre niekoho to však môže byť dilemou, najmä ak neviete, čo si zaobstarať. V tomto článku vám ponúkneme niekoľko návrhov na nákup vhodného druhu vybavenia počas jarnej sezóny, vrátane kosačiek na trávu, vertikutátorov, strunových vyžínačov, rotavátorov a ďalších.

Kosačka – aký typ vybrať a aké sú vlastnosti dobrej kosačky na trávu?

Kosačka na trávu patrí k základným a najpraktickejším kusom záhradnej techniky, ktorú si môžete zadovážiť. Pri kúpe kosačky na trávu, ako pri každom inom veľkom nákupe, je dôležité rozhodnúť sa pre konkrétny model s ohľadom na vaše potreby.

Plánujete kosiť malú, strednú či veľkú záhradu, rovnú alebo svahovitú či členitú? V závislosti od typu terénu a veľkosti pozemku sa totiž líšia odporúčané typy kosačiek. Pri menších plochách vám postačí elektrická či akumulátorová kosačka. K novším typom kosačiek patrí aj robotická kosačka, taktiež vhodná pre menšie záhradky, no častokrát menej výkonná ako jej manuálne „kolegyňe“. Do úvahy treba tiež brať typ terénu, v zmysle, či sa na vašom pozemku nachádzajú rôznorodé prekážky pri kosení, ako napr. detské preliezky, trampolína či rôzne druhy dekoratívnych predmetov a pod. Pri záhrade s takto členitým povrchom môže byť manipulácia s elektrickou kosačkou a prívodným káblom, aj pokiaľ ide o menšiu záhradku obmedzujúca a otravná. Okrem typu pohonu si vyberáte aj šírku záberu kosenia – tu platí jednoduché pravidlo a síce, čím väčšia plocha kosenia, tým širší záber.

Foto: Roman Zaiets
romerx, pr nepouzivat

Pozrime sa teraz trochu bližšie na jednotlivé druhy kosačiek podľa typu pohonu a v krátkosti zhrňme ich najdôležitejšie plusy a mínusy pre vašu lepšiu orientáciu. Benzínové kosačky sú ideálne pre väčšie plochy, ale aj pre záhrady, ktoré sú ako prekážková dráha. Nepotrebujú žiaden prívodný kábel, sú výkonné a preto si ľahko poradia aj s hustou a vysokou trávou. Novšie typy benzínových kosačiek sú tiež viac “eko” než ich staršie verzie, a to vďaka modernejším ventilovým rozvodom pre lepšiu elimináciu emisií. Nevýhodou benzínových kosačiek býva ich vyššia hmotnosť, preto ak sa rozhodnete pre tento typ kosačky, zadovážte si ju radšej s pohonom. Taktiež odporúčame siahnuť po modeli s elektrickým štartérom. Zvážte tiež hlučnosť – benzínové kosačky narobia viac hluku než iné typy. Rada na záver: nezabúdajte na pravidelnú údržbu – vaša kosačka sa vám odvďačí dlhoročnou spoluprácou.

V prípade elektrických kosačiek spočíva ich veľká výhoda v nízkej hmotnosti a jednoduchej prevádzke. V porovnaní s benzínovou sú tichšie, ich údržba nie je tak náročná a sú lacnejšie. Postačia vám na kosenie menších plôch, kde nie je trávnatá plocha hustá a prerastená. Neodporúčame ich v prípade potreby kosenia väčších a členitejších plôch, kde prívod kábla môže byť zložitý.

Akumulátorové kosačky sú podobné elektrickým, no s tou výhodou, že na ich chod nepotrebujete žiaden elektrický kábel. Samozrejme, ak viete, že budete na druhý deň kosiť, nezabudnite batériu dosýta nabiť, aby vám umožnila pokosiť celú plochu trávnika. Aku kosačky sa tiež vyznačujú nízkou hlučnosťou, ľahkou manipuláciou aj hmotnosťou. Ich nevýhodou je vyššia cena než pri elektrickej kosačke a tiež nižší výkon, ktorý často nepostačí na kosenie hustejšieho a vyššieho trávnatého porastu.

Pokiaľ plánujete kúpiť naozaj kvalitnú kosačku, ktorá maximálne zefektívni proces kosenia a vám uľahčí prácu, poobzerajte sa po modeloch s týmito pridanými vlastnosťami: centrálne nastavenie výšky kosenia, veľký objem zberného koša (ideálne aj s ukazovateľom naplnenia), funkciou mulčovania či výškovo nastaviteľnými rukoväťami.

Traktorová kosačka nielen pre Forresta Gumpa

Kosenie skutočne veľkých plôch dokáže výrazne zjednodušiť traktorová kosačka, záhradný traktor alebo záhradný rider. Áno, obstarávacia cena býva o dosť vyššia, ako pri benzínových, elektrických či aku kosačkách, no komfort, rýchlosť a efektivita kosenia vás rýchlo presvedčia o dobrej investícii. Navyše, traktorové kosačky či záhradné traktory, viete použiť aj na iný účel ako na kosenie trávy, takže sa stávajú multifunkčným strojom do vašej záhrady. V neposlednom rade takéto kosenie býva zábava a svoje o tom vedel aj, hádam, každému známy Forrest Gump, ktorý kosil rád a preto to robil pre svoje mesto zadarmo :)

Kedy siahnuť po strunovej kosačke či krovinoreze?

Miesta, kam sa klasická kosačka nedostane, zvládne pokosiť vyžínač (strunová kosačka). Sú to napríklad miesta okolo plotov, kríkov, terénnych nerovností a pod. Krovinorez zvládne už aj hustejší, vyšší porast a väčšie plochy. Pri výbere konkrétneho modelu nastupujú do rozhodovacieho procesu rovnaké otázky, ako pri výbere klasickej kosačky. Je potrebné teda najskôr zvážiť veľkosť a typ terénu, ktorý budete kosiť. Ďalšie parametre pri výbere bývajú hmotnosť, výkon, obsluha stroja, materiál, počet otáčok, záber a pod. K dispozícii máte na výber benzínovú, elektrickú, akumulátorovú verziu.

Foto: Rene Schmidt
romerx, pr nepouzivat

Vertikutátor ako najlepší kamarát pre zdravý trávnik

Trávnik plný buriny rozhodne nie je atraktívny. Pokiaľ túžite po dokonale zelenom a zdravom trávniku, vo vašej záhradnej výbave by nemal chýbať vertikutátor. Ak ste o ňom ešte nepočuli, ide o stroj, ktorý prevzdušní trávnik a zabezpečí tak omnoho lepší prísun živín, svetla, vzduchu a vlahy smerom ku koreňom. Okrem iného z trávniku odstráni nežiadúcu burinu a zabezpečí odnožovanie koreňov trávy. Vďaka pravidelnej vertikutácii bude váš trávnik hustejší, krásne zelený a hlavne zdravý. A práve jar, v období marec-apríl je ideálnym obdobím na revitalizáciu trávnika po zimnom „odpočinku“, a to pomocou tohto šikovného stroja. Pred prvou vertikutáciou trávnik najskôr pokoste, jeden či dvakrát a pokiaľ bol premočený, nechajte najskôr preschnúť. Pozor na ostré slnko či veľmi mokrý trávnik – vtedy odložte vertikutátor bokom, inak by ste mohli trávnik poškodiť. Okrem trávnika môžete poškodiť aj samotný stroj – pokiaľ ho použijete v nevhodnom období, najmä ak je pôda premrznutá či príliš suchá a tvrdá. Počas hlavnej sezóny používajte vertikutátor osadený valcom s pružinami, nie nožmi (s nožmi len 2× ročne). Odporúčaná hĺbka vertikutácie je 2–4 mm.

Rotavátor a kultivátor ako nezameniteľní pomocníci pri kultivácii pôdy

Kultivátor či rotavátor, možno ste zmätení, že ide o to isté. V podstate áno – ich funkciou je kyprenie a kultivácia pôdy. Líšia sa však v spôsobe, akým túto činnosť vykonávajú. Zatiaľ čo rotavátor pomocou rotujúcich hviezdicových nožov prekyprí pôdu v hĺbke cca 15 cm, kultivátor tiahne zostavu radličiek, ktoré pôdu kypria hlbšie, vyorú plodiny a dokonale pripravia pôdu na sejbu. Rotavátory vám teda neumožnia oranie pôdy do väčšej hĺbky a jej následné obrátenie. Sú však lacnejšie a obzvlášť dobre si poradia so zapracovaním hnojív, mulča či rašeliny do záhonov. Pri výbere sa najčastejšie stretnete s modelmi s elektrickým či spaľovacím motorom.

Foto: SERGEY SERDYUK
romerx, pr nepouzivat

Postrekovač alebo rosič?

Rozdieľ medzi nimi spočíva v tom, že rosič rozptyľuje jemnejší aerosól ako postrekovač. Rosič nesie častice vody vzduchom, ktorý možno regulovať a aj preto je výsledný aerosól jemnejší. Na rosičovú trysku je možné upevniť rôzne typy krytov, napríklad deliace, rozptylové a pod. Jeho nevýhodou je, že nedokáže postrek dostať do väčšej vzdialenosti. Naopak postrekovač vďaka širokému príslušenstvu a možnosti nasadenia aj 10 m tlakovej hadice, rozptýli a zacieli postrek aj na väčšie vzdialenosti – odporúčame však siahnuť po kvalitnejšom, silnejšom modeli. Výber konkrétneho typu však rovnako záleží od veľkosti postrekovanej plochy, ale aj ošetrovaných rastlín. Pri väčších plochách siahnite po motorovej či akumulátorovej verzii s veľkým tlakom.

Aktuálna ponuka záhradnej techniky vám dáva na výber zo širokého množstva pomocníkov, ktoré vám dokážu značne ušetriť čas aj námahu pri jarných i celoročných prácach v záhrade. Je len na vás, ktorým z nich dáte šancu, na základe vlastných preferencii, potrieb aj finančných možností. Čo však pre jedného môže byť ideálny pomocník, pre vás môže byť nevyužitá zbytočnosť, preto investíciu najskôr vždy dobre zvážte.

chyba