Pozrite si tri strechy, ktoré zateplili za jeden deň

Mnohí majitelia domov odkladajú zateplenie strechy, pretože sa obávajú obmedzení bývania, pritom fúkaná izolácia to zvládne doslova za pár hodín. Pozrite si tri príklady z rôznych kútov Slovenska, kde bez plazenia zateplili rýchlo, bez odpadu a škodlivín.

23.02.2022 00:00
Knauf, PR, nepouzivat

Fúkaná izolácia zateplí strechy a stropy veľmi účinne, pretože vyplní všetky rohy, škáry a ťažko dostupné miesta. Je ideálnym riešením pre niektoré typy konštrukcií – drevené, sadrokartónové a trámové stropy, nízke krovy valbových striech, bungalovy, pultové, dvojplášťové ploché strechy, ale aj duté priečky a drevostavby.

Fúkanie nie je striekanie

Niektorí majitelia domov si mýlia fúkanú izoláciu so striekanými. Striekané izolácie vznikajú miešaním chemikálií v kvapalnej podobe, najčastejšie sa takto aplikujú mäkké striekané PUR peny. Pri fúkanej izolácii sa používajú pevné prírodné materiály, ako je minerálna vlna, drevovlákno alebo celulóza. Rozvláknený izolačný materiál sa aplikuje pomocou špeciálneho prístroja, ktorý ho poháňa vzduchom do hadice priamo na určené miesto. Pri výbere fúkaného materiálu treba zvážiť rozdiely vo vlastnostiach izolácií. Okrem tepelnoizolačných vlastností a spomínanej rýchlosti aplikácie je veľmi dôležitá aj ochrana proti požiaru a obsah prídavných látok, ktoré sa môžu počas užívania strechy uvoľňovať do interiéru. V tomto smere je rozumnou voľbou minerálna fúkaná izolácia, ktorá je absolútne nehorľavá aj bez pridaných chemických látok.

Foto: Izolácie MLP
Knauf 01 Fukanie Izolacie, PR, nepouzivat

Netreba dávať dole plech

Majitelia rodinného domu vo Vyšnom Kubíne sa pustil do viacstupňovej rekonštrukcie staršieho domu s pultovou strechou, aby vytvoril pre mladú rodinu pohodlné bývanie. Na Orave je energetická úspornosť a tepelná pohoda mimoriadne cenná, takže dom bol kompletne zateplený a v pultovej, dvojplášťovej plochej streche bola aplikovaná vrstva fúkanej minerálnej izolácie izoláciu Supafil. Úspora tepla po zateplení fúkanou izoláciou sa pohybuje okolo 30 % a investícia sa tak vráti na nižších účtoch za vykurovanie už za 3 – 5 rokov.

odkaz Rodinný dom Vyšný Kubín, minerálna fúkaná...
Knauf 02, PR, nepouzivat Rodinný dom Vyšný Kubín, minerálna fúkaná izolácia Supafil, realizácia: Fúkané izolácie, s.r.o. Martin

Nebolo potrebné demontovať strešnú krytinu, v priestore medzi stropom a strešným plášťom bola odvetrávaná vzduchová medzera a stačil malý otvor, cez ktorý sa hadicou nafúkala izolácia. Pohyb v takejto konštrukcii je obmedzený len na plazenie a fúkaná izolácia je tak jediným účinným spôsobom zaizolovania stropu.

odkaz Pultová strecha, minerálna fúkaná izolácia...
Knauf 03 dvojplastova strecha, PR, nepouzivat Pultová strecha, minerálna fúkaná izolácia Supafil, realizácia: Fúkané izolácie, s.r.o. Martin

Bungalov s väzníkovým krovom

Pre novostavbu v Hornej Borši v prírodnom prostredí pri jazierku a golfovom ihrisku bola ekologická izolácia ako stvorená. Majitelia ho plánovali využívať hlavne v letnom období a záležalo im na tom,

aby sa v horúčavách neprehrieval. Pre valbovú strechu so sadrokartónovým stropom, ktorá je pre bungalovy typická, zvolili minerálnu fúkanú izoláciu Supafil v hrúbke 40 cm, ktorá „nesadá“. Má najlepšiu triedu sadania S1, menšiu ako 1 %, kým výrobcovia celulózových izolácií uvádzajú sadavosť 15 – 20 %, čo si vyžaduje nafúkať do konštrukcie až o 20 % viac materiálu ako pri minerálnej izolácii.

odkaz Rodinný dom Hrubá Borša, minerálna fúkaná...
Knauf 04 Hruba Borsa, PR, nepouzivat Rodinný dom Hrubá Borša, minerálna fúkaná izolácia Supafil, realizácia: DR Invest, fúkaná izolácia: Fúkané izolácie, s.r.o. Martin

Väzníková konštrukcia je obľúbená, pretože je rýchla a jednoduchá, no väčšinou je priestorovo nízka a je v nej ťažké sa pohybovať. Na spodku väzníkov je na závesoch upevnený strop. Minerálna fúkaná izolácia na ňom vytvorí súvislú vrstvu, ktorá dokonale zaizoluje priestor okolo častí väzníkov, elektrických káblov či svietidiel. Klasické zatepľovanie väzníkovej konštrukcie pokladaním rolí alebo izolačných dosiek je prácne, zdĺhavé a ani pri najlepšej snahe nedosahuje kvalitu fúkanej izolácie.

odkaz Väzníkový krov so sadrokartónovým stropom,...
Knauf 05, PR, nepouzivat Väzníkový krov so sadrokartónovým stropom, minerálna fúkaná izolácia Supafil, fúkaná izolácia: Fúkané izolácie, s.r.o. Martin

Trámový strop s pochôdznou podlahou

Trámový strop je typický pre staršie jednopodlažné sedliacke domy, ale dnes sa využíva aj v mnohých novostavbách. Nachádza sa v ňom vzduchová medzera, no pri zatepľovaní fúkanou izoláciou je zásah do konštrukcie minimálny. Nie je potrebné žiadne veľké sťahovanie alebo stavebné úpravy. Stačí stredom povaly otvoriť záklop na šírku približne 25 – 30 cm, do ktorého sa zasunie hadica. V obci Báhoň na západnom Slovensku sa zatepľoval trámový strop v krásnom staršom dome, ktorý prebiehal kompletnou rekonštrukciou.

odkaz Rodinný dom Báhoň, minerálna fúkaná izolácia...
Knauf 06 Bahon, PR, nepouzivat Rodinný dom Báhoň, minerálna fúkaná izolácia Supafil, fúkaná izolácia: Izolácie MLP

Na strope boli priznané a obnovené nádherné pôvodné trámy a majiteľ chcel zachovať pochôdznu podlahu po celej ploche domu, preto sa vytvoril rošt a následne sa položila nová podlaha z dosák.

odkaz Trámový strop, minerálna fúkaná izolácia...
knauf 07 Bahon tramovy, PR, nepouzivat Trámový strop, minerálna fúkaná izolácia Supafil, fúkaná izolácia: Izolácie MLP

Viac info na www.supafil.sk

chyba