Kroky smerujúce k zdravému a udržateľnému domovu, ktorý vydrží všetko

Snažíte sa o to, aby nemal váš komfort a pohodlie v bývaní dosah na životné prostredie a vašu budúcnosť? Záleží vám na stave našej planéty alebo okolia, v ktorom sa najčastejšie nachádzate. V tom prípade máme pre vás niekoľko inšpiratívnych tipov, ktoré vám pomôžu urobiť váš domov udržateľnejším bez toho, aby ste sa v niečom obmedzovali.

20.01.2022 00:00
seocentrum, PR, nepouzivat Foto:

Cieľom udržateľnosti je uspokojiť potreby súčasných a budúcich generácií pri rešpektovaní ekologických limitov prírody. Stručne povedané, trvalo udržateľný život šetrí prírodné zdroje a jeho cieľom je žiť v súlade s prírodou. Čo presne to znamená v praxi?

Zjednodušte si plnenie sna o bývaní s montovanými stavbami

Rozhodnutie postaviť si vlastný dom je veľký krok a je dôležité, aby ste si vybrali dom, ktorý najlepšie vyhovuje vám, vašim potrebám a očakávaniam. Dom dnes nie je len budovou, kde trávime čas s rodinou a priateľmi, ale stáva sa centrom technológií v koncepte trvalo udržateľného rozvoja.

A práve moderné montované stavby sú takouto jednoduchou a premyslenou koncepciou, vďaka ktorej si môžete svoj „hrad“ postaviť rýchlo a bez starostí. Montované drevostavby majú výbornú tepelnú izoláciu, pretože základom je drevená konštrukcia.

Aj vďaka tomu odborníci odhadujú, že dobre postavené montované drevodomy majú až o 50 % nižšie náklady na vykurovanie ako priemerný dom z masívnej tehly.

Hlavnou výhodou je samozrejme bezkonkurenčne najrýchlejší proces výstavby, ktorá sa realizuje na jednom mieste a bez negatívnych vplyvov počasia. Bonusom je vysoká seizmická a požiarna bezpečnosť, ktorú môžete zvýšiť výberom kvalitných vchodových dverí a v neposlednom rade zdravé životné prostredie.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, PR, nepouzivat

Osvietenie môže prísť aj v podobe fotovoltiky

Udržateľnosť, environmentálne povedomie a ochrana klímy sú v týchto dňoch na prvom mieste. Fotovoltický systém sa môže o ochranu klímy postarať tiež. Ako? Zvyčajne sa nekupuje len preto, aby ste dlhodobo ušetrili vyrobenú elektrinu, ale aj z ekologických dôvodov.

Vďaka slnku je fotovoltika jedným z najekologic­kejších spôsobov výroby elektriny – a teda trvalo udržateľným spôsobom prispieva k energetickému prechodu. Odbornou inštaláciou fotovoltiky sa znižujú aj emisie látok znečisťujúcich ovzdušie. Fotovoltické systémy je možné recyklovať, takže sú skutočne udržateľné a dobré nielen pre vaše pohodlie a peňaženku, ale aj životné prostredie a klímu.

Uprednostňujte prírodné materiály

Prírodné materiály sú nielen trendy, ale majú veľmi praktické využitie. Nábytok, dekorácie a látky dýchajú vďaka povahe povrchu s otvorenými pórmi, čo má pozitívny vplyv na vnútornú klímu. Utesnené povrchy naopak neprispievajú k výmene vzduchu a nemajú funkciu „filtra“. Preto sa vyhnite tomu, aby ste doma mali príliš veľa kusov plastov a umelých kompozitných materiálov.

Prírodné povrchy navyše pôsobia upokojujúco a harmonicky. Nemusia to byť vždy prírodné zemité a pastelové tóny. Doplnky, nábytok, závesy, dekorácie a koberce z prírodných materiálov sú dostupné aj vo výrazných farbách. Stačí si vybrať vhodného dodávateľa.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, PR, nepouzivat

Kvalita namiesto kvantity

Žiť udržateľne znamená aj používanie odolného a kvalitného nábytku. Myslí sa tým konštrukčný stav, spracovanie a kvalita materiálu. Skrinky, police a komody by mali prežiť niekoľko presunov bez ujmy. Zistite teda, kde sa vyrába váš obľúbený nábytok, ako sa vyrába a aké materiály sa na to používajú.

Pozor. Nemeňte všetko naraz! Cesta k trvalo udržateľnému životu je maratón, nie šprint. Dizajn trvalo udržateľných obytných priestorov je len jednou časťou šetrného, ekologického a uvedomelého životného štýlu, ktorý šetrí zdroje. Berte to ako kúsok skladačky, ktorý poskladáte spolu s inými udržateľnými spôsobmi správania, aby ste vytvorili väčší celok.

Veď koniec koncov, trvalo udržateľný život by mal byť aj zábavný a nemal by znamenať len odriekanie a dogmu.

chyba