Máte doma bojler? Takto si ho správne nastavíte

Nemyslieť ekologicky a zároveň ekonomicky, to je dnes doslova out. Zodpovedný prístup k našej planéte a k rodinnému rozpočtu je v súčasnosti veľmi populárny. Uplatniť ho možno aj pri efektívnom ohreve vody a jej následnom používaní. Ak vaša domácnosť disponuje bojlerom a viacerými členmi, toto by ste mali o správnom nastavení ohrievača vody vedieť.

26.11.2021 00:00
getlike02, PR, nepouzivat

Ranná sprcha, umývanie riadu, príprava obedu či večere a dnes tak veľmi dôležitá správna hygiena rúk. To je len zlomok aktivít, pri ktorých využívame teplú vodu. Počet minutých litrov priamoúmerne stúpa s počtom ľudí v domácnosti. Ako si teda ideálne vybrať a nastaviť bojler, aby bol ohrev vody a jej následná spotreba v súlade s ekonomickým a udržateľným životným štýlom? V prvom rade je dôležité predvídať už pri výbere a kúpe ohrievača. Na mysli by sme mali mať najmä jeho objem. „Ak ide o štvorčlennú domácnosť, v ktorej je kúpeľňa so sprchovým kútom, ideálny objem je podľa normy 80 až 120 litrov. Ak domácnosť disponuje vaňou aj sprchovým kútom, objem ohrievača vody by mal byť 120 až 150 litrov. Ak si chce niekto dopriať oddych v rohovej vani a luxusnej sprche, ideálny objem je 200 litrov,“ uviedol užitočnú radu na úvod Michal Kaľavský, vedúci oddelenia zákazníckych služieb spoločnosti STIEBEL ELTRON.

O veľkosti ohrievača rozhoduje aj účel jeho...
getlike01, PR, nepouzivat O veľkosti ohrievača rozhoduje aj účel jeho využitia.

V prípade, ak preferujete poctivé prepočty, špecialisti na ohrievače vody z popradských Matejoviec ponúkajú užitočnú kalkulačku. Vhodný objem bojlera pre vašu domácnosť treba vypočítať s ohľadom na niekoľko premenných. Napríklad, jedna osoba minie za jeden deň na osobnú hygienu 45 litrov vody. Pri varení spotrebuje jedna osoba cca deväť litrov vody denne. Pri umývaní rúk a zubov sú to štyri litre, pri splachovaní toalety až 25 litrov vody denne! Do úvahy treba brať tiež pitný režim, pranie, zmývanie podláh a upratovanie,… „Trojčlenná domácnosť minie denne 300 litrov vody. Ak číslo vydelíme dvomi, výsledkom bude ideálny objem bojlera, ktorý naša domácnosť potrebuje. V tomto prípade je to 150 litrov,“ pokračuje Michal Kaľavský.

Ohrievač vody by mal byť blízko zdroja.
getlike, PR, nepouzivat Ohrievač vody by mal byť blízko zdroja.

Keď si už zadovážený a na základe počtu osôb vybraný ohrievač vody začne plniť svoju funkciu, veľmi dôležité je vhodné nastavenie teploty. Tá úzko súvisí s ročným obdobím. S príchodom jari a leta stačí, ak bude teplota vody nastavená na 50 až 55 stupňov Celzia. Počas ostatných období je ideálna teplota 60 stupňov. Pri teplote nad 65 stupňov Celzia sa totiž z vody vynášajú soli, ktoré spôsobujú zanášanie ohrievacích plôch. Výsledkom je vodný kameň, no oveľa nebezpečnejšia je hrozba obarenia horúcou vodou.

Pre efektívny ohrev vody je tiež ideálne odpozorovať, kedy ju členovia domácnosti potrebujú najčastejšie. Štatistiky hovoria jasne, najväčší odber teplej vody je počas pracovných dní vo večerných hodinách, najmenšia spotreba počas obeda. Vďaka správnemu ohrievaču vody však bude možné mať primerane teplú vodu počas celého dňa. V tomto prípade je vhodné spoľahnúť sa na moderné technológie. Tie z Popradu niesli názov Tatramat, no v tomto roku dostali svetové meno STIEBEL ELTRON.

„Paleta poskytovaných služieb a produktov sa však nemení, rovnako ani kvalita, či cena. Tie ostávajú nezmenené aj v prípade smart zariadení. Napríklad ohrievače vody známe pod označením Tatramat EO EL dnes už zákazníci nájdu v tej istej cene pod názvom STIEBEL ELTRON PSH Universal EL. Aj pod novou značkou ponúkajú tieto bojlery naďalej moderné smart funkcie. Jednou z nich je napríklad sledovanie odberu vody a následné prispôsobenie času ohrevu vody. Ak sa z nejakého dôvodu rozhodnete svoj odber zmeniť, systém to automaticky zaregistruje a voda bude k dispozícii už v zmenenom čase,“ dodáva Michal Kaľavský, vedúci oddelenia zákazníckych služieb spoločnosti STIEBEL ELTRON.

chyba