Kedy vám môže sused alebo stavebný úrad skomplikovať plánovanú rekonštrukciu bytu

Napriek tomu, že máme na trhu množstvo kvalitných materiálov, strojov a šikovných odborníkov, plánovaná rekonštrukcia bytu nemusí byť až tak jednoduchá, ako sa môže na prvý pohľad zdať . Váš sen o krásnom a novom bývaní v obľúbenej lokalite sa môže veľmi rýchlo rozplynúť, pretože v prípade bytových komplexov musíte myslieť nielen na svoj komfort, ale aj susedov, správcu a stavebný úrad, ktorí vám na vykonanie konkrétneho zásahu musia dať v mnohých prípadoch povolenie.

05.11.2021 00:00
seocentrum, PR, nepouzivat Foto:

Aby ste preto svoju plánovanú rekonštrukciu bytu neohrozili nečakaným zastavením stavebných prác, prečítajte si informácie o tom, v ktorých prípadoch a ako môžete konkrétne práce a zásahy riešiť k spokojnosti všetkých zúčastnených strán.

Záleží od predmetu rekonštrukcie

V našom prípade od predmetu plánovanej rekonštrukcie bytov, ktoré detailne a presnejšie definuje Zákon č.50/1976 Z. z. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (Stavebný zákon). V ňom sa hovorí, že zmeny a udržiavacie práce sa v bytoch môžu vykonávať v daných prípadoch iba na základe stavebného povolenia alebo ohlásenia stavebnému úradu.

Rozhodujúce slovo má v tomto prípade predmet rekonštrukcie, teda to, čo budete v byte prerábať alebo meniť. Ak sa podstatná časť spomínanej rekonštrukcie orientuje viac menej len na inštaláciu nových nášľapov na schody a iné podobné udržiavacie práce, v takýchto situáciách nemusíte čakať na povolenie ani nič kompetentným orgánom ohlasovať.

V rámci dobrých medziľudských vzťahov, by ste však vždy mali väčšie rekonštrukcie ohlásiť ľuďom, ktorí bývajú vo vašom okolí. Teda susedom.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, PR, nepouzivat

Ktoré udržiavacie práce majú z ohlasovacej povinnosti výnimku?

Aby ste to mali pri rekonštrukcii bytu jednoduchšie, spomenieme si udržiavacie práce, ktoré „Stavebný zákon“ definuje ako kroky, pre ktorých vykonanie nepotrebujete od príslušného stavebného úradu žiadne povolenie ani ohlášku. Najčastejšie ide o:

  • rekonštrukcie a zmeny nepodstatných stavebných konštrukcií, pod ktoré spadajú napríklad omietky, vnútorné priečky (ak nie sú nosné), obloženie stien, dlažby, podlahy, dvere, okná alebo lepšie plastové balkónové dvere. V takýchto prípadoch stačí dať na spoločnú nástenku oznam o dĺžke trvania rekonštrukcie, dbať pri vykonávaní prác na poriadok a čistotu v spoločných nebytových priestoroch a poďakovať sa susedom za trpezlivosť;
  • renováciu alebo korekciu rozvodov elektrickej energie či iného technologického zariadenia stavby, ak týmto zásahom nezhoršíme vplyv bytu na okolie, životné prostredie a všetkých dotknutých častí nehnuteľnosti;
  • zmeny interiéru, ktoré sa týkajú výmeny vane, kuchynskej linky, vstavaných skríň a iných predmetov;
  • maľovanie a natieranie stien.

Samozrejme, presnejšie všetky tieto práce nájdete v kompletnej definícii spomínaného zákona. Dôležité je tiež vedieť, či je váš byt v oblasti alebo samostatne stavbou v pamiatkovom chránenom území. Tu musíte žiadať o povolenie aj v prípade týchto „jednoduchých“ udržiavacích prác.

Kedy musíte rekonštrukciu nahlásiť na úrade a ako pritom postupovať?

Nahlásenie a povolenie je spoplatnené. Záleží od toho, či ste právnická alebo fyzická osoba. Okrem základných osobných údajov a stručného popisu plánovanej rekonštrukcie, musíte priložiť k žiadosti aj list vlastníctva, prípadne písomný súhlas majiteľa nehnuteľnosti, ak ste nájomník.

Veľkým problémom sú priečky, ktoré ak budú nosné, musíte počítať pri schvaľovaní s komplikáciami. Rovnako aj s tým, že k stavebnému povoleniu sa v tomto prípade môže vyjadriť ktorýkoľvek zo susedov v bytovom dome alebo úrad a iná dotknutá strana. Udržiavať dobré susedské vzťahy sa preto rozhodne oplatí.

chyba