Prebuďte k životu starý nábytok či podlahu. Poradíme, ako na to

Máte chuť dať drevenému nábytku alebo doplnkom vo svojom dome či byte nový vzhľad? Pomocou náterov prebudíte k životu aj staré kúsky, ktoré by inak skončili na zbernom dvore. Voskový olej dodá potrebnú ochranu detskej postieľke aj stolíku pod umývadlom. Namáhanej drevenej podlahe zasa doprajte kvalitný bezfarebný lak.

23.10.2021 00:00
balakryl 1, PR, nepouzivat Foto:

Voskový olej do spálne aj kúpeľne

Svojmu staršiemu drevenému nábytku doprajte náter, ktorý nielenže podčiarkne prirodzený vzhľad dreva, ale tiež mu dodá potrebnú ochranu. Pomocou náteru Balakryl Voskový olej drevo získa prirodzenejší vzhľad na pohľad aj dotyk. Môžete ním natrieť napríklad doplnky do kúpeľne, ktoré ľahko prídu do kontaktu s vodou a čistiacimi prostriedkami, ale tiež hračky či drevené predmety, ktoré prichádzajú do styku s potravinami.

Ako na to?

  1. Povrch dôkladne zbrúste od starých náterov až na pôvodné čisté drevo. Potom drevo očistite. Povrch, ktorý budete natierať, musí byť tiež zbavený mastnoty. Následne dôkladne premiešajte voskový olej.
  2. Neriedený olej aplikujte štetcom v smere vlákien dreva v 2–3 vrstvách s odstupom aspoň 2 hodiny. Pri renovačných náteroch postačí jeden náter. Nevsiaknutý olej je potrebné zotrieť suchou handričkou, aby nezanechal mapy. Pokiaľ ale dodržíte zásady správneho natierania a namáčate do oleja iba okraj štetca, nie je potrebné ho stierať a olej sa krásne vsiakne do povrchu dreva.
Foto: PPG Deco
balakryl 2, PR, nepouzivat

3. Povrch natretý voskovým olejom sa jednoducho udržuje. Olej totiž vytvorí ochrannú vrstvu, ktorá zabráni tomu, aby do štruktúry dreva prenikala rozliata voda alebo čistiace prostriedky. Preto ním kľudne môžete natrieť aj drevený stolík pod umývadlo.

Odborník BALAKRYL radí:

Balakryl Voskový olej je vhodný na natieranie nábytku, stolov, ale aj schodov či podlahy. Prenikne hlboko do štruktúry a drevo nielen oživí, ale tiež jeho povrch účinne spevní. Vďaka tomu naolejované povrchy odolávajú vode, mastnote, alkoholu aj neagresívnym čistiacim prostriedkom. Na výber sú štyri odtiene – dub prírodný, dub biely, dub šedý a natural. Navyše vďaka tomu, že má Balakryl Voskový olej atest na detské hračky, môžete ním bez obáv natrieť aj detskú postieľku alebo dreveného hojdacieho koníka.

Foto: PPG Deco
balakryl 3, PR, nepouzivat

Podlaha ako nová

Nový vzhľad môžete dodať aj vašej drevenej podlahe alebo parketám. Pretože podlaha patrí medzi mechanicky veľmi namáhané povrchy, urobíte najlepšie, keď ju natriete novým vylepšeným bezfarebným lakom Balakryl Polyurex, ktorý má 3-krát vyššiu mechanickú odolnosť.

Ako na to?

  1. Drevenú podlahu pred natieraním prebrúste. Lak rozmiešajte dôkladne, ale opatrne, aby v ňom nevznikli vzduchové bubliny. Neriedený lak aplikujte v 2 vrstvách. Na náter okrajov podlahy okolo líšt použite plochý štetec.
  2. Zvyšok podlahy potom môžete natrieť valčekom. Medzi nanášaním jednotlivých vrstiev odporúčame náter prebrúsiť jemným brúsnym papierom. Nakoniec nechajte lak vytvrdnúť.
Foto: PPG Deco
balakryl 4, PR, nepouzivat

3. Vďaka laku Balakryl Polyurex už nemusíte mať pri manipulácii s nábytkom strach, že sa na podlahe objavia škrabance. Raz navždy sa tiež rozlúčite s fľakmi, pretože ich z nalakovaného povrchu ľahko zotriete a nezostane po nich ani stopy.

Odborník BALAKRYL radí:

Balakryl Polyurex vytvára veľmi odolnú, protišmykovú vrstvu, ktorá sa nepoškriabe ani pri presúvaní nábytku. Navyše odolá vode, alkoholu aj bežne používaným čistiacim prostriedkom. Tento vodou riediteľný lak nezapácha a na rozdiel od syntetických lakov nezožltne. Má navyše atest pre styk s potravinami a drevo chráni tiež pred nepriaznivými vplyvmi slnečného žiarenia.

Balakryl logo, PR, nepouzivat

Začnite svoj PROJEKT NA VÍKEND

Chcete si zveľadiť svoju domácnosť, záhradu či balkón? S užitočnými tipmi pripravenými v spolupráci s odborníkmi z Balakrylu a Primalexu sa môžete nechať inšpirovať množstvom skvelých nápadov na stránke www.Projektnavikend.sk. Zrenovovať nábytok či vymaľovať izbu – vyberte si projekt, ktorý sa vám práve hodí. Hľadáte pomôcky alebo odbornú pomoc? Navštívte predajne DOM FARIEB alebo si nakúpte online na www.domyfarieb.sk.

Foto: PPG Deco
balakryl 6, PR, nepouzivat
chyba