Ako na pasívne chladenie domácnosti? Riešením sú vonkajšie žalúzie

Keď v lete teploty stúpajú až do extrémov, jediným útočiskom sa stáva príjemný chládok vo vašom príbytku. Docieliť však v najteplejších mesiacoch v roku ideálnu teplotu v interiéri bez použitia klimatizačných jednotiek často nie je jednoduché. Či už bývate v rodinnom, alebo bytovom dome, máme pre vás niekoľko užitočných tipov.

29.06.2021 00:00
Lomax1, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Pasívne chladenie

Vysvetlíme si najprv princíp pasívneho chladenia. Ide o spôsob chladenia, ktorý si nevyžaduje takmer žiadne elektronické systémy na zabezpečenie nižšej alebo ideálnej teploty. Namiesto toho sa využívajú menej nákladné a ekologické riešenia v exteriéri s využitím stromov, tieňa, vetra, vody, orientácie, vhodne zvolenej farby stien aj strechy, odrazu slnečných lúčov a pod.

Takéto pasívne domy sú energeticky veľmi nenáročné počas celého roka, pretože okrem letného chladenia dokážu v zime naopak do vnútra vpustiť čo najviac slnečných lúčov a zároveň vďaka dobrej izolácii aj udržať teplotu bez príliš intenzívneho kúrenia.

Aby však takéto bývanie skutočne fungovalo na maximum, musí byť, samozrejme, podporené aj technologicky. Ideálnym riešením sú preto rôzne druhy vonkajších žalúzií, ale aj vnútorné žalúzie či rolety.

Vonkajšie žalúzie

Tieto moderné žalúzie sú hlavným prvkom chladenia každého pasívneho domu. Či už ide o elektrické žalúzie na okná, alebo klasické okenné žalúzie s ručným ovládaním, vždy dokážu skvele zatieniť až zatemniť miestnosť, aby dovnútra neprenikalo takmer žiadne horúce slnečné žiarenie. Majú schopnosť zadržať viac ako 90 % tepla a znížiť tak teplotu v miestnosti až o 10 stupňov. To vnútorné žalúzie nedokážu.

Aj keď je ideálne mať ich nainštalované na všetkých oknách, stačia v podstate na slnečnej strane bytu alebo domu. Výnimočne dôležitú úlohu zohrávajú žalúzie na strešné okná, kde sa slnko opiera najviac. Namiesto nedýchateľnej “sauny” budete mať na poschodí či v podkroví celkom príjemnú atmosféru, v ktorej sa dá pracovať, oddychovať aj spať.

Montáž žalúzií je veľmi rýchla, jednoduchá a pomerne lacná. Môžete si dať osadiť žalúzie na plastové okná, drevené okná, veľké balkónové okná alebo už spomínané strešné okná. Vonkajšie žalúzie na mieru vám dokonale vyplnia celú plochu okien a nevpustia dovnútra ani jeden lúč slnka navyše.

Foto: Lomax-brany.sk
Lomax2, PR článok, reklama, nepoužívať

Okrem okenných žalúzií sa proti slnku a kvôli tepelnej izolácii inštalujú aj vonkajšie rolety. Tie dokážu v niektorých prípadoch zatemniť miestnosť ešte dôkladnejšie. Moderné predokenné rolety si môžete taktiež zaobstarať elektrické alebo s manuálnym ovládaním. Ak ich budete správne používať, splnia rovnakú funkciu ako vonkajšie žalúzie.

Automatizácia

Najmodernejšie technológie dnes už ponúkajú aj pohodlné automatické riešenia, ktoré vás zbavia zodpovednosti a starostí. Ak si vybavíte vaše žalúzie alebo rolety špeciálnymi snímačmi, nemusíte sa viac starať o to, kedy ich zastrieť a naopak. Tieto čidlá budú totiž sami rozpoznávať intenzitu svetla v miestnosti a podľa vonkajšieho počasia potom upravia tienenie pre zachovanie ideálnych podmienok.

Môžete si pokojne zaobstarať celkovo automatický systém, ktorý nebudete musieť ovládať, alebo si vyberiete napr. variant s diaľkovým ovládaním na tablete alebo smartfóne. Potom budete môcť ovládať žalúzie zo zariadenia vo vašom vrecku prakticky odkiaľkoľvek.

Automatické systémy či diaľkové ovládanie sú vhodné najmä do väčších kancelárskych budov, kde je počas dňa potrebné zabezpečiť ideálne podmienky na prácu všetkých zamestnancov. Môžu byť však aj súčasťou inteligentnej domácnosti či jednoducho užitočným luxusným doplnkom v každom dome alebo byte.

chyba