Postup výmeny cylindrickej vložky

Výmena cylindrickej vložky nie je zložitá – stačí iba poznať správny postup merania, inštalácie a podľa čoho nakupovať. Skôr ako sa pustíte do online nákupu v stavebninách, radšej si stávajúcu vložku dvakrát premerajte. Zaobstaráte si bezpečnejšiu vložku alebo dáte prednosť užitočným funkciám?

18.05.2021 00:00
e Vision, PR článok, reklama, nepoužívať

Stavebniny aj dverové doplnky nakúpite ľahko online

Cylindrické vložky aj celé zámky zoženiete jednoducho i online. Môžete si premyslieť, aký typ kúpite, zistiť si dodatočné informácie a porovnať ponuky rôznych dodávateľov. V online obchode nielen so stavebninami MerXu zoženiete kvalitný tovar od overených dodávateľov. Zámky a vložky hľadajte v kategórii Stavebné výplne – Dverové doplnky.

Ako postupovať pri nákupe cylindrickej vložky

Vložku zoženiete v 4 bezpečnostných triedach, tá štvrtá je proti vlámaniu najodolnejšia. Na vchodové dvere do bytu použite minimálne stupeň 3, ktorý vyžaduje aj poisťovňa. Vložky sa ďalej delia na jednostranné a obojstranné (odomykanie z jednej alebo z oboch strán) a podľa veľkosti. Tá je závislá na hrúbke dverí, teda na vzdialenosti upevňovacieho šróbu vložky k okraju kovania na oboch stranách dverí (v milimetroch). Tento rozmer je pri výbere správnej vložky kľúčový, preto merajte radšej dvakrát a presne.

Výsledný rozmer se pri vložkách zapisuje napr. ako 30 + 35 (30 milimetrov od šróbu na jednu stranu a 35 milimetrov na druhú). Vložka nesmie z dverí vyčnievať o viac jako 3 milimetre.

Ako vymenit cylindrickú vložku – postup v bodoch

  • Vyšróbujte upevňovací šrób v spodnej časti zámku pod západkou.
  • Zasuňte do zámku kľúč a pootočte s ním. Uvoľnenú vložku ťahom vysuňte z dverí.
  • Vložte novú vložku.
  • Zašróbujte upevňovací šrób – nedoťahujte napevno, skúste najprv otáčanie kľúčom.
  • Keď všetko funguje hladko, ako má, môžete upevňovací šrób opatrne dotiahnuť.

Špeciálne funkcie cylindrických vložiek

Kľúče do vložiek 3. a 4. bezpečnostnej triedy môžete nechať privyrobiť iba s bezpečnostnou kartou – máte tak istotu, že si nikto kľúč neoprávnene neokopíruje. Ak mávate problém s odomykaním, pretože iný člen domácnosti necháva kľúč v zámku, problém vyrieši prestupová spojka – odomknete aj s pootočeným kľúčom zasunutým z druhej strany. Užitočné a pohodlné sú aj univerzálne (hlavné, generálne) kľúče, ktoré odemykajú viac zámkov.

chyba