Chutné varenie vyžaduje ten správny riad

Na prípravu chutného jedla nestačia len kvalitné suroviny a recept. Výsledok v mnohom závisí od použitého riadu. Ako ho vybrať, aby ste boli s výsledkom vášho kulinárskeho snaženia vždy spokojní?

26.01.2021 11:16
Foto: SHUTTERSTOCK, nioloxs
drobnosti, pr nepouzivat

Ako vybrať hrnce

Výber hrncov do vašej kuchyne neponechajte náhode. Okrem dizajnu by ste mali zvážiť viacero parametrov.

Typ varnej dosky

Výber materiálu hrncov bude závisieť najmä od typu sporáka, ktorý používate. Pre plynový a elektrický sporák sú vhodné všetky materiály. Zvýšenú pozornosť bude vyžadovať voľba hrncov pre indukčný ohrev. Na indukčnej varnej doske môžete používať len hrnce s feromagnetickým dnom. Jednotlivý výrobcovia používajú na jeho označenie symbol cievky s niekoľkými vlnovkami alebo ho označia slovne. Ak si nie ste istí, či je nádoba vhodná na indukčnú varnú dosku, otestujete ju jednoduchým testom:

Na dno hrnca priložte magnet. Ak je dno feromagnetické, magnet sa na dne hrnca udrží.

Na sporák alebo aj do rúry?

Chcete hrnce používať len na varenie na sporáku alebo aj zapekanie v rúre? Odpoveď na túto otázku vám prezradí, či zvoliť materiály, ktoré odolajú vysokým teplotám. Prípadne sú tu tiež hrnce s možnosťou odnímania rúčok.

Ktorý materiál vybrať

Hrnce sa vyrábajú z viacerých materiálov, ktoré sa od seba odlišujú svojimi vlastnosťami.

Smaltované hrnce

Smaltované hrnce sú vhodné na všetky typy varných dosiek a môžete ich tiež pokojne umývať v umývačke riadu. Smaltované hrnce sú prínosom aj pre dizajn kuchyne. Na výber máte mnoho prevedení od klasického alebo vintage štýlu až po moderný. Nevýhodou je nižšia odolnosť voči poškodeniu pri páde alebo náraze. Pri nákupe vás však poteší nízka cena.

Liatinové hrnce

Liatina je známa svojou výbornou tepelnou vodivosťou. Jedlo sa vám pri varení neprichytáva o steny a dno nádoby a liatinové hrnce môžete navyše používať aj na pečenie v rúre. Tento materiál vám však bude vyhovovať len vtedy, ak vám neprekáža jeho vyššia hmotnosť.

Nerezové hrnce

Pekný vzhľad, odolnosť a dlhá životnosť – to sú vlastnosti nerezu. Aj tento materiál môžete umývať v umývačke. Ak hľadáte nerezové hrnce s dobrou vodivosťou tepla, odporúčame vyberať modely s hrubším dnom. Hrubšie dno navyše šetrí energiami.

Keramické hrnce

Keramika na vnútornej strane hrnca sa postará o zdravé varenie s minimálnym množstvom tuku. Jedlo sa vám v keramickom hrnci navyše nepripáli a nepriľnavý povrch je zárukou ľahkého čistenia. Pozor však na kuchynské potreby, ktoré pri varení používate. Varešky, obracačky a iné náčinie nesmie byť z kovu, ktorý by keramický hrniec mohol poškodiť.

Teflónové hrnce

Aj teflónové hrnce s nepriľnavým povrchom ocení každý nadšenec zdravého varenia. Ak máte indukčnú varnú dosku, nebude pre vás tento typ vhodný. Na tento povrch sa odporúča používať kuchynské nástrojez teflónu alebo dreva.

Titánové hrnce

Životnosť, ktorá vás prekvapí, ponúkajú titánové hrnce. Tento materiál je nezničiteľný, o čom svedčí aj jeho vyššia cena. Ak však hľadáte hrnce, ktoré vynikajú svojou kvalitou, budú pre vás tou správnou voľbou. Výhodou je tiež zdravé varenie aj celkom bez tuku.

Foto: SHUTTERSTOCK, Timmary
drobnosti, pr nepouzivat

Pre chutné pečené dezerty

Kompletný obed alebo nedeľné maškrtenie sa nezaobídu bez dezertu. Ak ste fanúšikom koláčov, koláčikov a iných dobrôt, nezabudnite si do kuchyne vybrať tiež formy na pečenie. Formy na bábovku, mafiny či veľkonočného baránka využije každá gazdinka. Pečiete domáci chlieb? Formy na pečenie chleba zaistia jeho krásny tvar a rovnomerné prepečenie. Aj vám sa už zbiehajú slinky? Vyberte si všetko, čo potrebujete a môžete sa s chuťou pustiť do vyvárania.

chyba