Užite si Vianoce s rodinou aj počas lockdownu

Vianoce sú už za rohom a podľa posledných zverejnených opatrení ich budeme tráviť veľmi podobne, ako Veľkú noc. Aby sme čo najviac zabránili zrýchleniu prenosu vírusu, budeme musieť stráviť vianočné sviatky doma, v kruhu len tých najbližších. Ako však stráviť niekoľko dní len doma s rodinou a nedostať pri tom ponorkovú chorobu?

23.12.2020 12:30
seocentrum, pr nepouzivat

Pripravujte Vianoce spoločne

V mnohých rodinách už býva zvykom, že všetky prípravy robí mama. A to či už ide o upratovanie, nakupovanie, varenie či ozdobovanie príbytku. Čo tak radšej zapojiť celú rodinu? Ak si myslíte, že vaše deti sú príliš malé, aby pomáhali, nenechajte sa oklamať. Podľa známej Márie Montessori zvládnu už napríklad 2–3 ročné deti upratať hračky, či odložiť špinavú bielizeň. Ak zapojíte do príprav celú rodinu, nielen, že to odbremení vás, ale strávite čas so svojou rodinou aktívne.

Každý deň sa zahrajte

Nezáleží na tom, či máte doma malé batoľa, alebo tínedžera. Hry má predsa rád každý a to aj ak máte doma dedka alebo babku. S najmenšími si môžete kresliť, zahrať sa na skrývačku, alebo so staršími si zahrajte karty. Ak doma žiadne vhodné hry nemáte, nezúfajte. Nakoľko zostali supermarkety otvorené, určite v nich ešte nájdete vhodné hračky. Napríklad tu nakúpite tento týždeň hračky aj so zľavou. V akcii sú napríklad stavebnice Lego s ktorými sa nezabaví len vaše dieťa, ale rozhodne aj ocko. Ak hľadáte zábavu na dlhé hodiny a vaše dieťa je už staršie, skúste si kúpiť puzzle.

Choďte do prírody

Síce by sme mali väčšinu času tráviť doma, vychádzka do prírody s rodinou je povolená. Pekné počasie nám stále praje a s teplým čajom, to môže byť krásne strávený čas s rodinou. Navyše, podľa lekárov stačí len 30 minút prechádzky na čerstvom vzduchu denne, aby sa zmenil nervový systém tak, že zníži pocit hnevu, zlepší sa trávenie a v neposlednom rade sa zlepší aj nálada.

Pozerajte rozprávky

Nikto nie je tak starý, aby nemohol pozerať rozprávky. Keďže je tento rok iný a veľa času budeme tráviť doma vo svojich obývačkách, pozrite si rozprávky a zasnívajte sa do niektorej z nich. Či už to bude večná klasika ako Tri oriešky pre popolušku alebo Doba ľadová, oddýchnite si a načerpajte novú energiu s vyloženými nohami. Výhodou je, že pri tejto činnosti vás vaše ratolesti otravovať nebudú, keďže budú sledovať rozprávku s vami.

Záver

Čas venovaný len sebe je rovnako dôležitý ako ten, ktorý trávime s rodinou. Aby sme sa z celej situácie okolo korony nezbláznili, doprajme si každý deň aspoň pár minút len pre seba. Či už to bude teplý kúpeľ, čítanie knihy večer pred spaním, alebo len bezcielne scrollovanie sociálnych sietí.

chyba