Rýchlejšie, lacnejšie, úspornejšie – o tom sú domy na kľúč

Megalomanstvo je dávno preč. Zvlášť v dnešnej ťažkej ekonomickej dobe sú na vzostupe smart riešenia, ktoré zároveň z dlhodobého pohľadu ponúkajú nižšie náklady a dlhšiu životnosť.

03.11.2020 12:00
bf-stavby-prclanok-reklama-nepouzivat Foto: ,

Prototypom tohto trendu sú aj nízkoenergetické domy na kľúč, ktoré nielen na Slovensku vyrastajú ako huby po daždi. Niet sa čomu čudovať. Za oveľa menej peňazí ponúkajú porovnateľný komfort oproti klasickým murovaným domom.

Čo je to dom na kľúč?

Predstavte si, že sa chcete presťahovať do rodinného domu, máte prisľúbenú hypotéku, no chcete bývať čo najskôr. A vy sa už o štyri mesiace naozaj nasťahujete do svojho nového domu. Pripomíname, že do novostavby, nie do domu, kde niekto predtým býval. Fikcia? Nemusí to tak byť. O tom sú totiž domy na kľúč, ktorých výstavba trvá do štyroch mesiacov. Stačí si buď pripraviť projekt, alebo vybrať z katalógu. Samozrejme, hovoríme o montovanom dome na kľúč, nie o murovanom dome. Pri montovanom dome dominujú materiály z dreva, pričom zateplenie je riešené minerálnou vlnou.

Nižšie náklady na prevádzku

Samozrejme, bolo by krátkozraké pozerať sa na montované domy len podľa kúpnej ceny. Každý znalý človek vie, že kúpna cena nie je jediným aspektom kúpy nehnuteľnosti. Prichádzajú totiž aj ďalšie náklady, najčastejšie spojené s prevádzkou a energiami. Montované domy sú zároveň aj nízkoenergetické domy, ročne spotrebujú na dosiahnutie tepelnej pohody 15 až 50 kWh na meter štvorcový. Čiže oveľa menej než pri „klasickom“ riešení.

Aj ekologickejšie

Nesmieme opomenúť ani aspekt životného prostredia. Už len tým, že výstavba montovaných domov trvá oveľa kratšie, šetríte životné prostredie, materiály, spotrebu energií a podobne. A rovnako aj samotná prevádzka domu je zelenšia a ekologickejšia. Jednoducho, montované nízkoenergetické domy predstavujú ideálne riešenie bývania pre 21. storočie.

chyba