Zariaďujete izbu pre svoje dieťa alebo študenta? 3 veci, na ktoré nezabudnúť

Každá detská izba by mala byť rozdelená na zóny, aby bola pre vaše dieťa plne funkčná. Keď nastala pandémia, uvedomili sme si túto potrebu ešte viac. Čo všetko musíte do izby zakomponovať, aby ste splnili požiadavky dieťaťa na učenie/tvorivosť, hru a oddych a spánok?

30.09.2020 00:00
whitepress, nabytok, pr clanok, reklama,...

Detská izba, ktorá zahŕňa všetky zóny, je nielen štýlová, ale aj praktická. Spôsobov ako ju zariadiť je až príliš veľa, nakoľko dnes na trhu nábytku naozaj širokú ponuku aj pre deti. Dieťa vo svojej izbietke jednoducho nechce iba spať. Potrebuje svoje miesto na zábava a hru. Po škole by sa zasa malo pohodlne usadiť a vzdelávať sa. Dnes sa podrobnejšie pozrieme na to, ako vyzerá detská zóna na učenie a štúdium.

Vyčleňte priestor pre školu a to aj na základe veku

Pracovný stôl kedysi nebol absolútnou nevyhnutnosťou pre úspešné vzdelávanie. Naši rodičia alebo starí rodičia písali domáce úlohy za kuchynským stolom. A z tohto si môžeme vziať jedno ponaučenie: najdôležitejšie je mať jedno konzistentné miesto (aj keď je v inej miestnosti), kde môžu deti dodržiavať rutinu učenia sa doma.

Dnes je však naokolo toľko podnetov, že študenti potrebujú miesto, kde ich nebude nič vyrušovať. Čím je dieťa mladšie, tým viac sa hodí, ak je jeho študijný priestor na mieste, v ktorom sa zdržiavate aj vy.

Starším, tým pádom viac samostatným, sa zídu pc stolíky pre deti do izby. Vytvoríte im tak ideálne samostatné študijné miesto, ktoré bude plniť iba jednu funkciu.

Pracovné miesto podľa veku

  • Deti v predškolskom či v materskej škole (od 3 do 5 rokov)

Potrebujú hlavne praktické učebné nástroje. Postačí im rovný povrch a stolička, na ktorú si môžu pohodlne sadnúť na krátky čas. Aj tak ešte v tomto veku neobsedia dlho na jednom mieste.

  • Deti na základnej škole (od 6 až 15 rokov)

Na základke potrebujú žiaci viac kníh, pracovných zošitov a iných školských pomôcok, s ktorými sa musia popasovať. Najlepšie je pre nich zvolit rastúci písací stôl, ktorého výška sa dá nastavovať.

  • Študenti stredných škôl (od 15 až 18 rokov)

Sa potrebujú sústrediť trocha viac a často na svoje štúdium už využívajú aj elektroniku. Stôl by mal byť preto dostatočne veľký.

Nástrahy písacích stolov v detskej izbe

Niekedy sa môže stať, že ak dieťa nemá dostatok sebadisciplíny, všetky ostatné predmety v detskej izbe ho budú rozptyľovať. Či už to budú hračky, knihy, šatník s oblečením alebo aj posteľ. Všetko môže odbúravať motiváciu robiť si školné úlohy.

A potom to sú samozrejme počítače, notebook, tablety a ďalšia elektronika. Preto si stanovte základné pravidlá pre online a offline časy.

Kvalitná stolička je základom úspechu

Sami najlepšie viete, ako vaše telo trpí, keď pracujete na nepohodlnej stoličke. U detí si na problém nesprávnej polohy tela treba dávať ešte väčší pozor, nakoľko sa stále vyvíjajú. Ak sa aj rozhodnete napr.: pre farebné detské stoličky, aj tie by mali v prvom rade podporovať dlhodobé sedenie.

Aké vlastnosti má dobrá študijná stolička?

  • je výškovonastaviteľná
  • má opierky na ruky a operadlo na hlavu
  • nemala by byť príliš hlboká

Ak ste predsa len nevybrali správnu výšku stoličky, stále vám môžu zachrániť podsedáky alebo podnožka pod nohy, prípadne predmet, ktorý ako podnožku môžete použiť. Hlboké sedadlo zasa vyriešite opierkovým vankúšom na bedrá.

Malá vychytávka: Ak je váš študent už o čosi starší a potrebuje k vzdelávaniu notebook, určite mu zaobstarajte stoja, aby držal hlavu v neutrálnej polohe.

Poriadok zvyšuje schopnosť sústrediť sa

Kľúčom k úspešnému rozdeleniu zón v detskej izbe je aj dostatok úložného priestor. Ak písací alebo PC stolík nemá zásuvky, papier a spotrebný materiál môžete uložiť aj inde. Ideálnym riešením je v tomto prípade vozík na kolieskach s viacerými zásuvkami, kam všetko prehľadne rozdelíte. Poslúžia vám aj tzv. kallaxy alebo rôzne transparentné úložné boxy. Na každý box môžete nalepiť štítok s popiskom, čo sa v ňom nachádza.

chyba